Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Secretomania omoara Romania
Densitate maxima de "ofiteri acoperiti" pe capul romanilor
A venit primavara! Infloresc... serviciile secrete

     Noua putere instalata democratic in Romania prin vox populi si-a descoperit in aceste zile "prioritatea prioritatii", si anume infiintarea a cat mai multe servicii secrete. Ca si cum problemele din economie si finante s-ar fi rezolvat, iar promisiunile din campania electorala s-ar fi transformat in realitate, ca si cum pensiile, salariile si alocatiile ar fi crescut, iar somerii si-ar fi gasit locuri de munca, bugetul tarii fiind indestulator... Mai avem acest hop "secret" de trecut si totul va fi bine. De o buna perioada de timp clasa politica fierbe. Doua ordonante de urgenta ale Guvernului fac doua servicii secrete... Doua proiecte de lege fac "lumina" si "transparenta": pe de o parte Legea Secretului de Stat, pe de alta parte Legea accesului la informatiile publice. Chiar si sefii serviciilor secrete deja existente fac obiectul unor anchete. A colaborat sau nu seful SRI Radu Timofte cu KGB? A facut sau nu Ristea Priboi, seful comisiei SIE, politie politica? Mai nou si FBI a intrat pe un fir - acela unde numele sotiei prim adjunctului ministrului de Interne al Romaniei, Toma Zaharia se leaga de... trafic cu anhidrida (precursor folosit pentru obtinerea heroinei).
     Dar sa revenim la cele doua ordonante de urgenta. Astfel, dupa SRI si SIE, Armata si Ministerul de Interne vor servicii sub acoperire. OUG 14/2001 prevede a personalul Directiei de Informatii a Apararii sa-si desfasoare activitatea deschis sau acoperit, in raport cu nevoile de realizare a sigurantei nationale in domeniul militar. OUG 29/2001 se refera la crearea unui serviciu de informatii la nivelul Ministerului de Interne (fosta doi s-un sfert, cosmetizata in nr. 0962). Tot in numele Sigurantei Nationale si al Interesului national, Ministrul Justitiei - Rodica Stanoiu si-a manifestat intentia de a spori prerogativele Serviciului Independent de Protectie si Anticoruptie. "Algoritmul" Serviciilor secrete depinde de centrele de putere din PDSR, iar intrecerea dintre aceste servicii a devenit acerba. Introdusa "pe burta", OUG 29/2001 transforma UM 0962 intr-o "arma teribila, de ultima generatie" in mana premierului Adrian Nastase. Daca SRI si SIE sunt servicii controlate (oarecum) de Parlament si CSAT, noul serviciu de protectie este "scutit" de ochii contribuabilului, desi este platit tot din buget. Daca Opozitia a sarit ca arsa, cel mai dur raspuns (ambalat insa in vorbe cu talc mestesugite) a venit din partea presedintelui Ion Iliescu. Acesta nu a uitat ruperea FSN-ului si vremurile cand premierul de atunci Petre Roman tocmai pusese bazele celebrului "doi s-un sfert" transformat ulterior in UM 0962. Acum un alt premier ravneste la aceste servicii secrete.
     A venit primavara. Trebuie sa infloreasca ceva si la noi in tara. Puterea a decis sa infloreasca serviciile secrete in numele interesului. Ti ne indoim, sincer, ca acest interes ar avea ceva comun cu... Interesul National.
Dana MOTREANU