Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Culturii si invatamantului le revin
Cele mai subtiri felii din cascavalul bugetului

     La inceputul acestei saptamani Legea Bugetului de Stat pe anul 2001 a intrat, in sfarsit, in malaxorul Parlamentului. Desi ea ar fi trebuit in mod normal sa fie gata inainte de inceperea anului la care se refera, si acum legea bugetului va fi operabila abia dupa incheierea primului trimestru. Asta pentru ca nu credem in asigurarea data de premierul Adrian Nastase ca legea va fi votata pana la Sfintele Sarbatori ale Pastilor, de vreme ce dezbaterea in plen este programata sa inceapa la 7 aprilie, intr-o sedinta comuna a celor doua camere ale Parlamentului. De ce nu credem in promisiunea premierului? Pentru ca, abia discutata in comisii si au si inceput sa curga declaratiile de nemultumire. Si in acest an vom avea un buget de austeritate. Pentru nici un sector sumele propuse nu acopera nevoile, chiar daca unele au primit mai multi bani decat anul trecut, de exemplu. Cele mai vaduvite domenii sunt in continuare agricultura, invatamantul si cultura. Singurul ministru multumit este Octav Cozmanca - ministrul Administratiei Publice Locale, care a declarat ca nevoile administratiei publice locale, atat in ceea ce priveste salariile, cat si nevoile materiale, sunt acoperite, ba chiar s-ar putea sa existe un excedent. Aceasta situatie singulara este urmarea descentralizarii, chiar daca cei din teritoriu se plang deseori ca nu au primit odata cu obligatiile si toate sursele de finantare corespunzatoare.
     Spuneam ca cele mai vaduvite sunt agricultura, invatamantul si cultura. Daca pentru agricultura se mai pot gasi surse si solutii, tinand cont de faptul ca este un domeniu care, cu o politica de dezvoltare bine structurata si bine pusa in practica, poate ajunge sa se sustina in buna masura prin sursele proprii, nu la fel stau lucrurile cu celelalte doua sectoare. Ele sunt producatoare doar de valoare spirituala. E absolut adevarat ca valoarea spirituala produsa de ele sta la baza producerii valorilor materiale in celelalte sectoare, dar cat de putini sunt cei care in saracia generala se mai gandesc la aceasta! Astfel se explica de ce, mai ales sectorul invatamantului a fost subfinantat mereu in ultimii mai bine de zece ani. Prin urmare nevoile s-au tot acumulat, prea putine reusind sa fie rezolvate, fapt ce o indreptateste pe doamna ministru Ecaterina Andronescu sa declare ca, desi fata de anul trecut Ministerul Educatiei si Cercetarii a primit cu 16 mii de miliarde mai mult, totusi vor ramane multe probleme nerezolvate. Si pentru ca vorbim de invatamant sa spunem ca trecerea platii salariilor cadrelor didactice, in buna masura, in sarcina administratiilor publice locale, ni se pare una buna. Este de dorit o mai stransa relatie a comunitatii cu scoala, care sa nu mai fie privita ca un corpus separat. Or, aceasta ultima masura a MEC vine tocmai in intampinarea si rezolvarea acestei probleme, chiar daca dascalii se tem ca in aceasta situatie nu-si vor mai lua salariile la timp, sau ca acestea nu vor mai creste dupa dorinta lor. Scapat de grijile rutiniere ale salariilor profesorilor si ale reparatiilor curente ale localurilor unitatilor de invatamant, MEC se va putea concentra cu adevarat asupra reformei sistemului de invatamant, asupra stabilirii unor politici viabile, care sa asigure atingerea scopurilor sistemului - o educatie cat mai temeinica pentru cat mai multi.
     Aproape la fel se petrec lucrurile la Ministerul Culturii si Cultelor. Desfasurata in sistem centralizat, cultura a ajuns acum, cand sistemul nu mai functioneaza, un adevarat lux mai ales pentru locuitorii zonelor rurale. Cum in aceleasi zone se inregistreaza si cel mai mare numar de nescolarizati, de elevi care se multumesc cu cele 9 clase ale invatamantului obligatoriu, intelegem ca intre cele doua domenii exista o stransa legatura. Referindu-se la politica pe care o va duce de acum inainte MCC - secretarul de stat Ioan Opris ne-a declarat ca acolo unde comunitatea nu este interesata de cultura, pornind chiar de la intretinerea caminului cultural, ca spatiu de desfasurare a actului de cultura, ministerul nu poate si nici nu are rost sa faca ceva. Totusi se va merge pe ideea crearii de modele astfel incat cei interesati sa poata lua aminte. Ei vor fi sprijiniti de MCC, dar nu li se va impune nimic. Credem ca ideea descentralizarii, atat a finantarii, cat si a deciziei, in cele doua domenii este binevenita, chiar daca, asa cum am mai spus, rezultatele se vor vedea in timp.
Anca DINICA