Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Minunile economiei romanesti
Preturile in valuta, salariile in lei
     Cand tot romanul isi ia concediu, guvernul nostru munceste din greu. Printre ultimele "bucurii" pe care le face cetateanului aflat la mare, la soare simtindu-se cateva zile vultur dupa ce in restul anului nu-i decat o biata gaina jumulita, a fost si cea a majorarii tarifelor la energia termica si la energia electrica. De cativa ani calcularea si aprobarea pretului energiei termice se face si se anunta, mai ales, vara guvernantii contand probabil pe faptul ca incalziti de razele blande si gratuite ale soarelui cetatenii nu vor resimti prea dur scumpirea. O vor face insa cu primele zile ale toamnei. Cei mai nefericiti vor fi tot cei care locuiesc la bloc si nu s-au gandit, sau n-au avut resursele financiare necesare pentru a-si monta centrale proprii si deci singura lor sursa de incalzire au ramas aceleasi calorifere legate la reteaua orasului. Diferenta fata de facturile de pana acum va fi nimicitoare. Astfel specialistii au calculat ca pe timpul iernii o persoana care locuieste intr-o garsoniera va plati o factura de aproape 1 milion de lei, fata de factura de pe timpul verii care se ridica la "doar" 250.000 lei. Raportat la facturile din iarna precedenta diferenta este de circa 350.000 - 400.000 lei. Oricum este foarte mult, mai ales daca ne gandim ca deja oamenii se confrunta cu mari dificultati la plata intretinerii. Vor urma debransari peste debransari cu efecte dezastruoase. Si tot "beneficiarii" acestor "servicii" vor fi cei mai pagubiti. Pentru ca eficienta sistemelor centralizate de termoficare va scadea, iar conducerile societatilor prestatoare, pentru a putea supravietui in cazul unui numar tot mai scazut de beneficiari, vor mari in continuare pretul gigacaloriei, adaugand la scumpirea combustibililor folositi si propria ineficienta.
     Ca de fiecare data in cazul acestor scumpiri, diriguitorii ne explica doct ca ele au la baza in primul rand cresterea pretului mondial al gazelor, carbunelui si petrolului. O fi cu siguranta o mare parte de adevar. Pornind de aici mai toate preturile au ajuns sa fie calculate in valuta. In conditiile in care "nava" economiei romanesti se mai tine laolalta doar prin vopsea intelegem oarecum acest tip de gandire pe care ni-l servesc specialistii. Nu intelegem insa de ce nici salariile (cu foarte mici exceptii), nici pensiile sau ajutoarele sociale, ori celelalte forme prin care statul vine sa sprijine agricultura, de exemplu, nu se calculeaza in valuta, ci tot in pricajitul leu. Este aceasta o distorsiune care-i induce in eroare pe guvernanti, care gandind doar macroeconomic par a nu sti care este de fapt starea economica a cetatenilor carora li se tot promite marea cu sarea in schimbul inca unui efort, care incepe sa semene tot mai bine cu vestitele si blamatele "curbe de sacrificiu" din perioada interbelica.
     Dar am mai primit o "veste buna". Gandind social-democrat in momentul instalarii, guvernul Nastase ne-a promis o relaxare fiscala, vazuta corect ca o gura de oxigen, mai ales pentru micile intreprinderi asupra carora guvernarea precedenta, crestin-democrata, a pus taxe peste taxe avand ca principal efect inchiderea a mai mult de jumatate dintre acestea. Dar n-a fost sa fie asa. Din cauza "constrangerilor bugetare" acest lucru nu va fi posibil decat in 2003. Faptul ca recent s-a anuntat ca salariul mediu net pe economie este de 2,9 milioane lei, in "Top III" al celor mai bine platiti slujbasi regasindu-se, alaturi de cei din sistemul bancar, lefegiii din sistemul de asigurari si pensii si cei din sistemul energetic va spune ceva?
Anca DINICA