Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Pazea, ne asteapta un val de emigranti din Vest!
     Doamne, cat de bine merge economia romaneasca. Daca ne luam dupa statistici. Chiar ieri citeam ca a crescut productia la tutun, alcool, dar si tiparituri! Iar per ansamblu, productia in primul semestru al acestui an a fost cu 10% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Un sincer bravo statisticii! Nu stiu cum e la dvs. in buzunare, dar la mine e ca nivelul de trai de pe vremea lui Pingelica, pe care (nivelul de trai, normal) Bula il compara cu un avion: cu cat e mai ridicat, cu atat e mai mic!
     Ce se intampla pe la altii? Jale si prapad! Siemens concediaza vreo 4000 de angajati, Compaq cam tot atatia, Nokia si Ericsson nu se lasa mai prejos, iar ultimul gigant intrat in hora este NEC, care la randul ei a anuntat cateva mii de concedieri. Iar ca si cum n-ar fi fost de ajuns ca acesti giganti, care ar putea inghiti un SIDEX la micul dejun, fac concedieri masive, in aceasta saptamana au intrat in hora si bancile de investitii de pe Wall Street. Unele au inceput concedieri in randul salariatilor cu studii superioare, dar incepatori (numiti juniori), iar altele au redus valoarea primelor platite acestora. Ceea ce ii face pe analistii economici sa sublineze ca un asemenea fenomen este fara precedent - mai ales ca juniorii muncesc mult si pe salarii relativ mici - si sa considere ca declinul economiei SUA va fi mai grav si de mai lunga durata decat se credea pana acum. Dupa cum semnalau atat CNBC, cat si Deutsche Welle si Euronews, criza din SUA a inceput sa se resimta si-n Europa capitalista. Iar cum bine stim, noi inca de pe vremea comunismului adevarat - nu cel fardat, de-acum - am fost cu un pas in fata capitalismului, care era - si este - la marginea prapastiei!
     Prin urmare, eu sugerez Guvernului Nastase sa catalogheze datele statistice romanesti ca secret de stat si sa le apere cu cateva regimente de jandarmi, plus ceva trupe speciale, nu cumva sa afle occidentalii cat de saltareata e economia romaneasca si sa ne trezim cu un puhoi de emigranti la granite! Ce conteaza ca ajutorul lor de somaj e mai mare decat salariul presedintelui nostru. Fiind adeptii zicalei "cum nu-s un pic atent, cum m-apuc de munca", o sa alerge spre Romania sa lucreze intr-o economie aflata in crestere, chiar daca salariile reale sunt in scadere! Unde mai pui ca in vreme ce in economiile dezvoltate somajul este in crestere, la noi scade de te crucesti si-ti scuipi in san!
     Ca unul fara scoli inalte economice eu nu sunt insa in stare sa pricep cateva lucruri. Putine, dar fundamentale: De ce cresterea productiei duce automat la cresterea inflatiei, a preturilor si la scaderea leului? Nu de alta, dar un doctor in economie ne invata in facultate - pe vremea comunismului - ca inflatia apare cand este criza de produse pe piata, asa-numita criza de subproductie, in care Romania era as. Iar cand este criza de supraproductie - problema cu care mai mereu se confrunta Vestul - preturile scad. Si nu stiu cum se face, dar in tarile capitaliste intotdeauna legile economice se confirma in practica. Doar la noi, nu. Ba, in regimul Constantinescu se confirmau si la noi. Cu toate pacatele acelor guvernanti si gandirea poetica cu care conduceau economia, daca cei de la Statistica ziceau ca a scazut productia si productivitatea muncii puteai pune pariu ca vor creste preturile si va scadea leul. Sigur, eram nemultumit ca-mi scade nivelul de trai, dar macar pricepeam de ce. Acum parca m-am tampit peste noapte: nivelul de trai tot imi scade, desi, dupa statistici, logic ar fi sa-mi creasca! Dar daca mai multi simt ca mine, atunci e clar ca tampenia e prin alta parte. Pe undeva prin Groapa Marianelor. Da' dvs. pe unde-ati crezut?!
     Daca doar eu gandesc asa, inseamna ca m-a batut soarele-n cap. N-ar fi bai insa, daca aceasta crestere s-ar mai prelungi cateva luni, fiindca rezultatul va fi ca vom sta acasa, banii ne vor curge la streasina, iar pe strada vom circula cu iahturile personale (cumparate pe vreo doi lei, la pret de specula, fiindca din cauza cresterii exponentiale a cererilor de iahturi se va intra in criza de subproductie, altfel iahturile costand doar vreo 25 de bani si-o tara) prin rauri de lapte si miere, mai ceva ca-ntr-un cunoscut cantec al trupei Ca$$a Loco!
Florin SILEA