Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Cantarea integrarii si "majoritarea" minoritatilor
     "Satul" planetar a devenit o realitate, fara indoiala. Adica Era informatizata a transformat globul pamantesc intr-un fel de Cucuietii din Deal, unde unchiu' Sam - americanu', badea Johann - neamtu', tata Elisabeta - englezoaica, mos Pierrot - frantuzu' si alte neamuri stau frumusel la poarta, pe bancuta, barfind prin Internet. Despre ce barfesc? Pai, uneori despre piete, preturi, productii, pamanturi (ca toate incep cu "P" de la Putere si Prosperitate). Alteori isi dau asa, cu parerea, ca batranii, despre neamurile alea mai mici si mai sarace, din capu' satului dinspre Rasarit, care tot viseaza sa se integreze in barfa asta ce se numeste europenizare, mondializare sau globalizare. Viseaza, chiar daca au bordeiele darapanate, le plang copiii de foame si nu poseda bancute prea solide pe care sa sada la taclale.
     Ei, si printre neamurile alea mici este unul mai marisor care are, cica, tot ce-i trebuie ca sa ajunga putred de bogat. (Ca acum e doar putred prin anumite zone). Si, pe seama neamului asta, romanesc, s-a facut o gluma. Care s-ar putea sa nu fie doar gluma, ci un adevar blestemat: se spune ca Dumnezeu si Sf. Petru au coborat pe pamant, vizitand, printre alte tari, si Romania. Vazand atata belsug si frumusete, l-a intrebat Sf. Petru pe Dumnezeu: "De ce le-ai dat, Doamne, romanilor numai lucruri frumoase? Le-ai dat mare, munti, campii manoase, ape limpezi, paduri etc. Lor nu le dai nimic rau?" A stat Dumnezeu putin pe ganduri si a raspuns zambind: "Da, mai Petre, le-am dat numai lucruri bune. Dar sa vezi ce conducatori le pun in frunte..."
     Gluma, negluma, destul ca Romania a ramas tot in zona aia de saracie materiala si de hotie din capu' satului dinspre Rasarit. Si doar a facut mereu tot ce i s-a cerut, ca sa fie pe placul mai marilor satului planetar. Au vrut aia sa ne distrugem ogoarele si camarile ca sa devenim importatori? Ne-am conformat. Au vrut aia sa ne aliniem la politica internationala cu privire la minoritati? Am facut-o. Ba chiar mai mult decat atat: am "majoritat" minoritatile! Adica am dat atatea drepturi si libertati grupurilor aflate in dezavantaj numeric, incat pe drept cuvant acestea pot fi invidiate de majoritate. Si nu vrem acum sa sustinem teoria conspiratiei, pe care o tot scot din maneca papusarii care trag sforile in tara asta, de fiecare data cand sunt probleme serioase de rezolvat. Adica nu neaparat aia carora vrem sa le facem pe plac, strainii, sunt vinovati ca ne calcam singuri pe bombeuri, oricat ar incerca sa ne alarmeze sustinatorii teoriei conspiratiei. Ca nu ungurii, nici rusii, nici NATO si nici UE nu ne-au impus sa avem coruptie, economie subterana, hotie, birocratie, indisciplina financiara etc. Nu ei ne-au cerut sa ne mancam intre noi ca niste caini si sa tragem de tara asta in toate partile, unul "hais" si altul "cea"! (Asta aminteste de spusele lui Tepes catre boierii care isi dadeau cu parerea ca de ce merge rau in tara. Ei dadeau vina ba pe turci, ba pe unguri, ba pe poloni. "De vina sunt rusinoasele voastre deprinderi, boieri dumneavoastra", a zis voievodul, si i-a urcat, spre "marire", in varful tepelor).
     Dar, ma rog soiul ala de oameni a cam disparut din ograda noastra. Au ramas cei ce stiu sa faca doar "Cantarea Integrarii" sau "majoritarea minoritatilor", eventual cate un "sluj" frumos catre toti posibilii stapani, zambind strepezit, fara voce si fara demnitate! Iar daca vreti, dragi romani, sa stiti care-i tonul ce trebuie folosit in dialog cu tara si cu strainii, parcurgeti alocutiunile Regelui Mihai, din tara si din strainatate. Bland si intelegator cu romanii cei mici, aspru cu cei mari si de la egal la egal cu toti strainii, chiar acuzator!
Ioan HANTULESCU