Editorial

Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Nerecunoscut și neprețuit în țară
Aurul cenușiu alege calea emigrării
     Cu puține zile în urmă, la întoarcerea din SUA, unde au participat la olimpiada de informatică, talentații elevi români, cuceritori ai medaliilor de aur și argint, nu s-au sfiit să declare că, la absolvirea gimnaziului, vor pleca în Occident, pentru a studia la vestitele universități care le asigură burse. Din păcate ei nu sunt cazuri izolate. De ani de zile, asemeni cocorilor, tinerii noștri studioși, elita celor buni, iau mereu drumul țărilor dezvoltate din vest. Cele mai multe plecări sunt fără întoarcere. Premiații olimpiadelor, și nu numai ei. Informații oficiale venite din zona învățământului spun că peste 30 la sută din absolvenții facultăților de medicină au ales calea străinătății, chiar dacă au fost conștienți că trebuie să îndure o mulțime de privațiuni și să repete studiile și examenele nerecunoscute în alte țări, numai să poată să practice cu folos profesia căreia s-au dedicat. La fel se întâmplă și cu absolvenții facultăților de electronică, electrotehnică, calculatoare, matematică etc. Aflăm cu strângere de inimă că din 19 elevi ai unui liceu, participanți la diferite olimpiade internaționale, 18 "au uitat să se mai întoarcă acasă".
     Nu mai este pentru nimeni un secret că, înainte de 1989, cei care riscau să fugă în Occident își justificau hotărârea luată prin dizidența față de un regim opresiv. Dar, după revoluție, emigrația în masă a dat naștere la ceea ce specialiștii definesc a fi o hemoragie a creierelor, o scurgere de materie cenușie pe alte meridiane unde densitatea de mici sau mari celebrități atinge recorduri impresionante. De ce or fi optând tinerii pentru părăsirea familiei, a satului, orașului, țării și pleacă în străinătate tocmai acum când au deplină libertate? Marea tristețe este că libertatea în sine nu le oferă și condiții pentru împliniri profesionale. Situația economică dificilă în care se zbate țara în nesfârșita perioadă de tranziție, deteriorarea nivelului de trai și lipsa de orizont îi silesc pe tinerii dotați să ia drumul pribegiei. N-o fac de îmbuibați ce sunt și nici din spirit de aventură. Ei văd cu mâhnire în suflet ce s-a ales de olimpicii care au preferat să rămână acasă în speranța că se va ivi totuși o șansă pentru valorificarea cunoștințelor și împlinirea lor profesională. Amară dezamăgire! Cercetarea românească în perioada postdecembristă a ajuns un fel de cenușereasă, un fel de rudă de gradul trei, care a făcut ca numărul cercetătorilor și specialiștilor să se reducă catastrofal. Și nu numai al lor. Au plecat buni meseriași din multe alte domenii, de la constructori la agronomi și cadre didactice. De la 140.000 în 1989 s-a ajuns la mai puțin de 20.000 de cercetători în prezent. Acest avanpost al progresului a fost desconsiderat. Puținii cercetători care mai sunt au salarii jenant de mici. Motivându-se mereu că nu sunt bani. Oare importanța unei femei de serviciu, a unui paznic, muncitor sau funcționar public de la Electrica, Distrigaz ori din sistemul bancar este mai mare decât a unui cercetător? Această umilință ar fi în esență motivul pentru care cei mai dotați și înzestrați tineri nu mai acceptă să fie înjosiți și își iau lumea în cap răspunzând ofertelor celor care știu să-i prețuiască și să le ofere, pe lângă bani, satisfacția de a se ști utili și împliniți profesional.
     Ar fi nedrept să-i judecăm pe acești tineri, să gândim că asemeni cocorilor zboară spre alte zări mai bune. Aprecierea valorii lor este o recunoaștere a școlii românești, a seriozității și a calității ei. Fără să facem însă paradă de un patriotism facil, trebuie să spunem că este cât se poate de regretabil că nu avem argumente să convingem creierele luminate să rămână acasă. Și doamne, câtă nevoie are țara de ei pentru depășirea crizei în care ne aflăm. Mă tem că dacă nu se înțelege acest adevăr dureros, perspectiva redresării se va îndepărta tot mai mult și ne va fi tot mai greu să ne exprimăm ca o națiune care își prețuiește și respectă valorile.
Sebastian TRUȚA