Editorial

Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Bruxelles, Laeken, Bucureşti
Repere ale credibilităţii guvernului Năstase
     Guvernul condus de premierul Adrian Năstase îşi va asuma răspunderea mâine, 18 decembrie, în faţa celor două camere ale Parlamentului printr-o declaraţie de politică generală. De asemenea, după ce s-a confruntat cu mai multe moţiuni simple, guvernul Adrian Năstase se va confrunta cu o moţiune de cenzură care va face referire la situaţia economico-socială în care se află ţara, posibilul titlu al acesteia fiind "Frigul şi foamea", iniţiată de parlamentarii PNL, PRM şi PD.
     Întâmplător sau nu, declaraţia şi moţiunea de cenzură vin într-un moment politic în care actualul guvern este pe un trend ascendent, repurtând cele mai mari victorii de la 1989 încoace. Este vorba, în primul rând, despre eliminarea vizelor, succes obţinut la reuniunea miniştrilor de interne şi justiţiei din ţările UE de la Bruxelles. Am fost, de fapt, martorii unei lovituri de imagine, guvernanţii actuali dovedind că pot face minuni când depun maxim de efort şi mai ales că sunt mai decişi şi mai pragmatici decât cei care nu au fost în stare, în cadrul coaliţiei CDR-iste (PNŢCD, PNL, PD, UDMR) să facă o nouă lege a străinilor, să elaboreze un nou tip de paşaport, să semneze acorduri de repatriere cu principalele ţări occidentale şi mai ales să dea o nouă organizare Poliţiei de frontieră. Este incredibil cum au pierdut foştii guvernanţi un pariu atât de simplu, care le-ar fi adus mari câştiguri electorale. Aşa cum a adus PSD-ului şi premierului Adrian Năstase, care, iată, aşa cum relevă un recent sondaj, se află pe primul loc în topul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, dacă ele ar avea loc astăzi. Este un semn al încrederii electoratului în actualul guvern şi premier, electorat ce înseamnă oameni de rând care, cu toate inconvenientele (sumă minimă de bani, obţinerea de noi paşapoarte etc.) au scăpat cel puţin de un gând stresant: cel al umilinţei şi al cozilor de la ambasadele străine.
     Europa sau mai bine zis UE a mai făcut însă românilor şi o altă surpriză, deşi nu atât de plăcută, totuşi plină de speranţă. La summitul de la Laeken al şefilor de state şi guverne din Europa, de la sfârşitul săptămânii trecute, la care au fost invitaţi şi reprezentanţii celor 13 state candidate, s-a ridicat şi problema admiterii României şi Bulgariei, ţări care au fost încurajate pentru a lua măsuri de recuperare a decalajelor prin programe speciale tocmai pentru că nu au fost nominalizate pentru aderare în 2004. Iar faptul că problemele aderării vor fi dezbătute în cadrul unei convenţii ale cărei lucrări vor începe în martie şi se vor încheia în iunie 2003, la care România va fi reprezentată de doi parlamentari şi un reprezentant al guvernului, oferă ţării noastre o şansă şi o perspectivă concretă şi clară de aderare eliminându-se practic efectele negative ale unei izolări. Şi chiar dacă din punct de vedere economic şi legislativ România are unele rămâneri în urmă, prezenţa sa la lucrările convenţiei poate oferi posibilitatea de a se implica mai activ în viitoarea construcţie europeană şi suntem siguri că celebra abilitate a diplomaţiei româneşti îşi va spune şi de această dată cuvântul şi n-ar fi exclus ca în 2004 să ne trezim cu o altă decizie gen eliminarea vizelor, care a fost, în primul rând, una politică. Să nu uităm că în România anul 2004 va fi un an electoral. Şi dacă guvernul Năstase va bifa încă o victorie, atunci PSD va fi votat sigur şi în 2004 şi probabil că va călca pe urmele Partidului Constituţional din Mexic care s-a menţinut la putere 60 de ani!
     În aceste condiţii, când la Bruxelles şi Laeken guvernul Năstase a primit două voturi de încredere, este greu de crezut că în Parlamentul României nu va obţine şi un al treilea vot de încredere. Mai ales că opoziţia a prins o conjunctură politică nefavorabilă, la ora actuală un suflu nou, de speranţă pentru români bătând mai viguros ca oricând dinspre Europa. El este mai puternic decât toate intemperiile vremurilor (sărăcie, frig, corupţie) pentru că românii au încredere în actualul guvern şi în premierul Adrian Năstase. Să sperăm că ce s-a construit la Bruxelles şi Laeken nu se va dărâma la Bucureşti, în condiţiile în care toate partidele au drept ţintă politică integrarea României în Europa! Sincer vorbind îmi pare rău, pentru democraţia noastră, că opoziţia este atât de necoaptă şi nepricepută încât a ales un moment nepotrivit pentru o moţiune de cenzură şi mai ales că nu are fler politic şi nu vede că actualul Executiv a primit credibilitatea Europei! Este mult sau puţin, lăsăm cititorii noştri să judece!
Gheorghe CIUL