Editorial

Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
De la "angajamente stahanoviste" la frig şi foame
     Într-o perioadă în care tot românul se gândeşte cum să petreacă mai bine, sau cum să treacă cu bine Sfintele Sărbători ale Crăciunului, cazanul politicii româneşti, destul de liniştit în cursul anului, stă acum să dea în clocot. Marţi după amiaza primul ministru Adrian Năstase şi guvernul pe care-l conduce s-a prezentat în faţa Parlamentului pentru asumarea răspunderii. Este a doua acţiune de acest fel în 12 luni de guvernare. Deşi anunţată anterior ca având drept subiect o declaraţie de politică externă, asumarea răspunderii s-a făcut de fapt pentru o declaraţie de politică generală ce a oferit premierului ocazia de a prezenta un raport în care a inventariat toate realizările unui an de guvernare, între care scăderea şomajului de la 10,5% la 7,7 %, creşterea economică de peste 5% şi privatizarea Sidex şi a Băncii Agricole, atragerea de investiţii străine în valoare de peste 500 de milioane dolari în întreprinderi mici şi mijlocii sunt printre punctele forte. Aşa cum a putut vedea o ţară întreagă (evenimentul fiind transmis în direct de Televiziunea publică) premierul nu a făcut referiri concrete la situaţia socială, la acest capitol mulţumindu-se să invoce "greaua moştenire" a guvernării precedente.
     Toate acestea sunt motivele pentru care opoziţia parlamentară, reprezentată de PRM, PD şi PNL, a decis să introducă o moţiune de cenzură. Moţiunea care-şi îndreaptă tirul asupra aspectelor sociale şi a reformei economice aproape inexistente - ca sursă a sărăciei în care se zbate majoritatea populaţiei ţării - este semnată de 190 de parlamentari şi va fi dezbătută mâine, după adunarea festivă dedicată Revoluţiei din decembrie 1989. Asta pentru că există riscul real ca amânarea dezbaterii pentru săptămâna viitoare să nu poată avea loc din pricină că parlamentarii s-ar putea să nu se mai întoarcă din vacanţa de Crăciun. Conştienţi probabil că moţiunea nu va duce la căderea guvernului, parlamentarii Opoziţiei doresc în principal să aducă măcar în dezbatere problemele cu care se confruntă societatea românească şi pe care premierul le-a escamotat în textul declaraţiei de asumare a răspunderii. "O ţară întreagă suferă de frig şi foame" spun semnatarii moţiunii de cenzură, pentru că guvernarea pesedistă nu a realizat mai nimic din "angajamentele stahanoviste" asumate la investire. Un argument în acest sens este numărul de internări în spitale care a înregistrat o creştere în anul 2001 la 7,3 milioane faţă de 6,5 milioane în anul 2000. Aceasta arată în primul rând o înrăutăţire a stării de sănătate a populaţiei ţării, dar, în subsidiar, şi faptul că mulţi necăjiţi cer internări deoarece condiţiile din spitale - oricum rele - sunt mai bune decât cele pe care le au acasă, fapt dovedit şi de "asaltul" asupra spitalelor în timp de iarnă. Un alt punct forte al moţiunii este Planul naţional de acţiune pentru ocuparea forţei de muncă prin care s-au creat de fapt prea puţine locuri de muncă, relevantă în acest sens fiind situaţia din Valea Jiului unde, din 3.030 locuri de muncă propuse, s-au realizat doar... 24. Tot la acest capitol se înscrie şi politica în domeniul şomajului, PSD fiind acuzat că doreşte să facă economii pe spinarea şomerilor prin măsura de egalizare a ajutorului de şomaj începând cu ianuarie 2002.
     Nu a scăpat atenţiei nici situaţia grea a pensionarilor, a celor care îndeplinesc condiţiile de a primi venitul minim garantat. Chiar dacă premierul s-a arătat mulţumit de activitatea legislativului şi de cea a Justiţiei, privită ca un prim pas spre eradicarea corupţiei, parlamentarii Opoziţiei nu sunt de aceeaşi părere, creând măsuri mai eficiente, deoarece "corupţia generalizată" este considerată ca una dintre cauzele care au dus la actuala stare economică şi socială a României. Mai mult, PD a făcut din aceasta tema principală a acţiunii sale politice în anul 2002. Care vor fi efectele dezbaterii acestei moţiuni - chiar dacă nu va duce la căderea guvernului - vom vedea abia anul viitor.
Anca DINICĂ