Ultima oră
Știri
Ataşatul comercial al Ambasadei SUA la Bucureşti îşi va sărbători ziua de naştere la Pianu de Sus      Înainte de 1944, când profesorul de golf Paul Tomiţă, din Pianu de Sus, se afla la clubul de golf al diplomaţilor din capitală, a avut ocazia de a-l cunoaşte îndeaproape pe ambasadorul SUA din acea vreme, Bill Crawford. În zilele noastre, fiul acestuia, Bill Crawford jr. se află tot la Bucureşti, în calitate de ataşat comercial al Ambasadei SUA. Cunoscându-l pe venerabilul profesor Tomiţă şi apreciind în mod deosebit terenul de golf de la Pianu de Sus, Bill Crawford şi-a exprimat dorinţa de a-şi sărbători aici ziua de naştere, în luna iunie a.c. alături de prietenul său mai vârstnic.
     Astfel de relaţii cu Ambasada SUA la Bucureşti nu constituie pentru Paul Tomiţă o premieră, după cum a afirmat el însuşi: "Anul trecut, de ziua mea, am dorit să-i invit pe toţi membrii clubului nostru de golf la o masă la "Lutsch 2000", dar aceasta însemna o cheltuială pe care eu nu mi-o puteam permite. Întâmplarea a făcut să am un prilej de a discuta cu Bill Crawford jr., care s-a oferit să acopere costurile..." Iată o dovadă în plus a faptului că prestigiul unei persoane şi legăturile sale de prietenie sunt adesea mult mai importante decât banii! (I.H.)
Polițiștii aiudeni au identificat o bandă de ...găinari
     Poliţiştii aiudeni au reuşit să identifice la sfârşitul săptămânii trecute o bandă de hoţi care opera încă din decembrie anul trecut în oraş. Hoţii se orientau, în mod deosebit, asupra efectivelor de paşnice ouătoare de prin gospodăriile cetăţenilor. Horea Maier (32 de ani, din Aiud, cu antecedente penale), Claudiu Mureşan (16 ani, din Aiud), Andrei Iulian Avram (17 ani, din Aiud), Liviu Mureşan (elev din Aiud) şi Adrian Bolog (din Aiud) sunt autorii a cinci furturi, executate în variate combinaţii de parteneriat, în intervalul decembrie 2001-mai 2002. Cei în cauză au furat de prin gospodăriile oamenilor din Aiud circa 20 de găini, un curcan şi 30 de porumbei voiajori, tot păsăretul fiind destinat exclusiv consumului propriu, în varianta fiartă sau prăjită. În cauză, poliţia Aiud continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a celor în cauză. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Facultatea de Istorie-Arheologie a Universităţii "1Decembrie 1918" din Alba Iulia s-a acoperit de ruşine
La întâlnirea cu exponentul rezistenței anticomuniste s-au prezentat... trei studenți!
     Deşi a fost mediatizat anterior, deşi a fost anunţat prin afişe amplasate în incinta Universităţii "1Decembrie 1918" (care au dispărut suspect de rapid), seminarul cu tema "Rezistenţa anticomunistă din Munţii Făgăraşului, din anii 1948-1957" n-a reuşit să capteze interesul studenţilor, nici măcar al celor de la Facultatea de Istorie-Arheologie. Invitatul la acest seminar organizat de Alianţa Civică, Ion Gavrilă Ogoranu, cu toată vârsta sa înaintată, a onorat întâlnirea cu o punctualitate "nemţească", precum şi câteva persoane mai vârstnice din cadrul A.C. filiala Alba, în schimb tinerii studenţi au venit cu întârziere şi într-o proporţie pur şi simplu hilară: 3 persoane! Cu binecunoscuta sa duritate, moderatorul acestei întâlniri, poetul Aurel Pantea, a declarat în deschiderea discuţiilor: "Ignorarea acestui seminar de către studenţii de la Facultatea de Istorie-Arheologie este ruşinoasă şi...revelatoare cu privire la tipul de conştiinţă şi memorie istorică pe care şi-o formează tinerii. Iar profesorii sunt culpabili pentru aceasta! Mă revoltă faptul că n-a catadicsit să fie prezent azi, aici, nici un asistent, nici un preparator, nici un lector, la întâlnirea cu Ion Gavrilă Ogoranu, acest român atipic prin constanţa de care a dat dovadă de-a lungul timpului (în comparaţie cu labilitatea ce-i caracterizează în general pe conaţionalii noştri). Un om care şi-a respectat mereu principiile şi care şi-a asumat în mod firesc rolul, în studenţie când era urmărit, când a plecat în munţi să se bată cu securiştii, şi care se poartă şi azi la fel de firesc..." Invitatul s-a arătat mai puţin revoltat, înţelegător al faptului că "nimeni nu-i profet în ţara lui", afirmând cu resemnare: "Nu mă simt afectat, căci m-am obişnuit. Doar în Alba Iulia s-a întâmplat să fiu primit de atât de puţini oameni..."
     Despre discuţiile purtate în timpul seminarului vom aminti în mod succint, din lipsă de spaţiu. Acestea s-au axat în principal pe documentele obţinute de Ion Gavrilă Ogoranu (prin intermediul CNSAS) din arhivele fostei Securităţi, dosarul grupului de "bandiţi" Gavrilă-Haşu cuprinzând de fapt 124 de dosare microfilmate (cca. 100 000 de pagini scrise). S-a discutat despre informatori, tipurile acestora şi inoportunitatea publicării unor liste complete cu numele lor (ceea ce ar atrage şi damnaţiunea unor oameni ce au cedat în urma torturii şi a bătăilor). Ion Gavrilă a mai dezvăluit celor prezenţi modul în care erau prezentate în rapoartele securităţii acţiunile trupelor operative aflate pe urmele "bandiţilor" (ceea ce reprezintă o imagine în oglindă, o confirmare a veridicităţii faptelor consemnate de acest venerabil luptător în cele trei volume de memorii pe care le-a publicat, intitulate "Brazii se frâng dar nu se îndoiesc"). Mesajul acestui monument de istorie vie către tineri (chiar dacă l-au ignorat prin neprezentare), ar putea fi redat astfel: "Să credeţi în Dumnezeu, în morală, în bine, în frumos, să iubiţi neamul românesc şi să vă implicaţi activ în viaţa socială, urmându-vă neabătut principiile..."
     Chiar dacă multora întâlnirea le-a lăsat un gust amar şi a dovedit că "destructurarea societăţii româneşti se face simţită şi azi, după 12 ani de schimbare, şi că încă nu suntem capabili să ne regăsim, să ne folosim reperele", ea a constituit un pas mic peste prăpastia de ignoranţă săpată între generaţii de educaţia de tip comunisto-securisto-sovietic.
Ioan HĂNŢULESCU
Un vis devenit realitate
Casa de cultură "Avram Iancu" Câmpeni a fost inaugurată
     casaUnul dintre visurile mai vechi ale moţilor, cel de a avea la Cîmpeni o casă de cultură în adevăratul sens al cuvântului, a devenit realitate. Inaugurarea Casei de Cultură, care a primit numele lui Avram Iancu, a avut loc vineri, 31 mai, într-o atmosferă de mare sărbătoare, în prezenţa prefectului judeţului Alba - Ioan Rus, a senatorului Cornel Filipescu, a deputaţilor Constantin Selagea şi Emil Crişan, precum şi a delegaţilor la Consiliul naţional al Societăţii "Avram Iancu", reuniune care s-a desfăşurat, nu întâmplător, în aceeaşi zi, la Cîmpeni. Desigur că la spectacolul inaugural sala s-a dovedit a fi neîncăpătoare, aşa cum ne dorim să fie şi de-acum încolo. Spectacolul a fost susţinut de Veta Biriş, actorul Ovidiu Iuliu Moldovan, Taraful de copii condus de Gheorghe Bădău şi orchestra "Doina Iancului", dirijată de Gheorghe Burz. Să reamintim că sala Casei de Cultură "Avram Iancu" Cîmpeni este cea a fostului cinematograf din localitate, care în urma lobby-ului prefectului Ioan Rus şi al parlamentarilor PSD a trecut prin HG 64/24.01.2002 din administrarea RA Româniafilm în administrarea Consiliului local Cîmpeni, care a decis prin HCL nr. 29/28.03.2002 să-i dea numele Craiului Munţilor. Şi pentru că a fost o zi dedicată lui Avram Iancu, la statuia Craiului Munţilor din centrul oraşului, au fost depuse coroane de flori din partea autorităţilor publice ale judeţului şi localităţii, a Parlamentului României şi a unităţilor şcolare, militare şi economice de pe raza oraşului Cîmpeni.
Anca DINICĂ
Remember, domnule deputat Pereş
     E greu să îngrijoreze pe cineva ieşirea ciclică la rampă a domnului Alexandru Pereş, zis deputat PD. Dacă ar avea un stil mai savuros şi nu acut zăngănitor, atât omul politic cât şi cititorul de rând l-ar recepta chiar cu plăcere. Domnia sa nu înjură mocăneşte, cum o face deputatul PNL Coriolan Simedru sau biroul de presă al aceluiaşi partid sub oblăduirea supăratului Teodor Atanasiu. Dar nici nu spune mare lucru...
     Recent anunţata scumpire, începând cu luna iulie, a preţului la energia termică şi energia electrică nu este de natură să bucure pe nimeni. FMI a condiţionat acordarea următoarei tranşe de împrumut de "ajustarea" preţului naţional de referinţă al energiei termice de la 16,4 USD/Gcal la 20 USD/Gcal şi majorarea trimestrială a preţului energiei electrice şi gazelor. Poate că domnul Pereş îşi va completa cunoştinţele de economie politică aflând că întotdeauna cel care dă banii pune condiţiile care să-i garanteze restituirea. Nu FMI a stat la uşa noastră ci noi stăm, ca mulţi alţii, la uşa FMI şi Băncii Mondiale. Nici o economie, oricât de prosperă, nu se poate autofinanţa ci are nevoie de credite. Cu atât mai puţin o economie aflată în tranziţie. Aceasta însă nu înseamnă, domnule deputat, "supuşenie ruşinoasă faţă de organismele financiare internaţionale", cum apreciaţi dumneavoastră atât de primitiv.
     În ce priveşte trimiterea perpetuă la fiscalitatea devastatoare de care acuzaţi partidul de guvernământ, vă amintim că ea este, în proporţie covârşitoare, rezultatul minţii paranormale a ministrului liberal Traian Decebal Remeş şi al votului Partidului Democrat, partener al defunctei CDR. Remember, domnule Pereş? Cine a risipit în cele patru vânturi, după numai doi ani de guvernare, mai bine de jumătate din întreprinderile mici şi mijlocii? Aţi uitat oare de ce electoratul nu v-a mai vrut la guvernare?
     Scumpirile din luna iulie sunt ultimele înscrise în calendarul stabilit de Guvern cu reprezentanţii FMI. Timp de un an, nu se va mai face nici o reactualizare în funcţie de inflaţie. După cum afirmă domnul ministru Dan Ioan Popescu, preţul energiei nu numai că va rămâne stabil, dar chiar s-ar putea să scadă.
     Partidul Social Democrat este conştient că reforma trebuie accelerată dar doreşte ca populaţia să resimtă cât mai puţin efectele acestui proces intempestiv dar necesar. Un oficial al Comunităţii Europene a afirmat pe bună dreptate că "reforma afectează dureros o parte a societăţii dar fără ea murim împreună".
     Populaţia trebuie informată corect şi nu dezinformată. Este dreptul reprezentanţilor PD să procedeze cum cred de cuviinţă ca să mai agonisească niţel capital politic. Dar ca să aibă credibilitate trebuie să-şi scoată din arsenal minciuna şi dezinformarea. Este greu să uităm cum, recent, secretara cu imaginea PD Alba, Oana Badea, "informa" într-o conferinţă de presă cum sponsorizează conducerea locală a partidului şcoala din Valea Lungă cu o tablă, pentru că respectiva şcoală este lăsată de izbelişte de guvernanţi şi are o dotare extrem de precară. Dacă ar fi fost servită pe post de banc, "informaţia" ar fi avut hazul ei. Pentru că Şcoala generală din Valea Lungă este una dintre cele mai frumoase din judeţ şi are o dotare demnă de invidiat chiar şi de licee: o sală de calculatoare, încălzire cu convertoare, iar cele 15 săli de clasă sunt dotate cu o tablă (8 săli) şi două table (7 săli). Nici pomeneală să fi primit vreo tablă prin donaţia domnului Mircea Hava et co.
     Acestea sunt artificiile ieftine, domnule Pereş, zis deputat, nu cele catalogate - cu invidie! cu inconştienţă! - de dumneavoastră.
Biroul de presă al PSD

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.