Curier județean
Rugăciunea de azi
    Cea nebiruită și Dumnezeiască pu­te­re a cinstitei și de viață pur­tă­toa­rei Crucii Domnului, nu mă lasă pe mine, păcătosul, ci cu puterea ta mă acoperă de toată ispita cea trupească și sufletească. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Atanasie de la Aton; Cuv. Lampadie
Catolic: Sf. Anton Maria Zaccaria; Sf. Filomena
Greco-catolic: Pc. Pr. Atanasie Teoforul, din Aton; Cuv. Pr. Lampadie Taumaturgul; Pc. Marta, mama Sf. Simeon Taumaturgul
Meteo
     Instabilitatea atmosferică își va face simțită prezența în acest weekend. Soarele alternează cu înnorări, fiind posibile și descărcări electrice. În timpul nopții - posibil ploaie. Temperatura va ajunge la +25 de grade C în timpul zilei și +14 grade C, noaptea.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Conferință locală PUR Cugir
      Duminică, 6 iulie 2003, ora 12.00, la discoteca Wake Up din Cugir, va avea loc Conferința orășenească a organizației locale a Partidului Umanist din România (Social-Liberal), urmată, la ora 15.00, de inaugurarea sediului din Piața de sus a orașului. Membrii și simpatizanții PUR-SL Cugir sunt așteptați să participe la evenimentele respective. (N.T.)
Acces interzis autovehiculelor în Parcul Arini din Sebeș
      În ultima ședință a CL Sebeș a fost aprobat un proiect de hotărâre prin care se interzice accesul căruțelor în Parcul Arini și se limitează accesul tuturor categoriilor de autovehicule până la ștrandul Arini. De asemenea, în scopul protejării spațiilor verzi, al păstrării și menținerii curățeniei, se vor lua măsuri privitoare la interzicerea aprinderii focului și depozitării gunoaielor în locurile nepermise. Concomitent cu amenajarea unor noi spații de parcare, se interzice parcarea autovehiculelelor la întâmplare, pe spațiile verzi sau în alte locuri neautorizate.(R.J.)

Duminica a III-a după Rusalii
Despre grijile vieții
"Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate celelalte se vor adăuga vouă" (Matei 6.33)
      Pericopa evanghelică a Duminicii a III-a după Rusalii face parte din Predica de pe Munte a Mântuitorului (Matei cap. 5-7). În partea a doua a acestei Predici (Cap.6) după ce Mântuitorul Iisus Hristos arată că "faptele dreptății" - milostenia, rugăciunea și postul - trebuie săvârșite în taină, iar nu pentru slava deșartă (v.1-18), El ne îndeamnă să nu fim îngrijorați.
     "Oare este viața mai mult decât hrana și trupul mai mult decât îmbrăcămintea?" v.25.
     Astăzi ca și altă dată multe din păcatele oamenilor decurg din lipsa de încredere în Providență. "Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca?" v.31, iată două întrebări care chiar dacă nu sunt exprimate pe față, persistă cu stăruință în conștiința oamenilor, amărându-le fiecare clipă a vieții.
     Ceea ce duce la rezultatul îngrijorărilor este întunecimea ochiului sufletesc, lipsa nădejdii care ajunge uneori până la deznădejde, situație care este legată de scăderea puterilor dumnezeiești din pricina păcatelor. Putem lua un exemplu viu grăitor din viața copiilor care, datorită curățeniei lor sufletești, niciodată nu și-au pierdut nădejdea în tatăl lor, fiind încredințați că el le va purta de grijă în orice împrejurare.
     Dacă suntem atenți la textul Evangheliei și dacă luăm seama la exegeza Sfinților Părinți, vedem că Mântuitorul nu vorbește atât de grija firească pentru cele necesare susținerii vieții ci de grija exagerată care stăpânește pe om, altfel spus nu vă concentrați tot efortul vieții în căutarea mâncării, băuturii și hainei, făcând din acestea un scop. Exemplul Părinților filocalici ne învață să avem o atitudine de liniște și de căutare echilibrată a celor necesare susținerii vieții.
     Îndemnul pe care ni-l face Mântuitorul Hristos în finalul Evangheliei vine ca o concluzie și ca o prioritate absolută: "Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate celelalte se vor adăuga vouă" v.33. Dreptatea lui Dumnezeu a fost definită de Mântuitorul în prima parte a Predicii de pe Munte, fiind vorba de împlinirea poruncilor. Căutarea împărăției lui Dumnezeu prin împlinirea statornică a poruncilor sale rămâne o prioritate în viața unui bun credincios. Acest "mai întâi" din v.33 arată că pericopa evanghelică în ansamblul ei nu înseamnă nicidecum un îndemn la inactivitate ci este vorba de restabilirea unui echilibru just între împlinirea poruncii primordiale, de a ne câștiga pâinea "întru sudoarea feței" Fac.3.19 și faptul că suntem creați pentru cer.
     Împărăția lui Dumnezeu se dobândește prin împreuna lucrare cu Harul dumnezeiesc în Biserică prin Sfintele Taine și nu trebuie căutată aievea ci trebuie trăită, experimentată în viața noastră: "Împărăția lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru".
     Părintele Arsenie Boca spune "Împărăția lui Dumnezeu e oriunde se află un om centrat lăuntric în Hristos prin Biserică. Sunt mai multe chipuri de a intra în împărăția lui Dumnezeu, dar o singură ușă: Hristos".
     O condiție principală a intrării în împărăția lui Dumnezeu este curățenia inimii "Fericiți sunt cei curați cu inima că aceia vor vedea pe Dumnezeu". Într-un astfel de suflet se străvede Hristos. El nu trebuie să vorbească, e destul să existe, existența Lui grăiește mai tare decât cele ce ar spune. Toată Evanghelia nu este altceva decât încercarea lui Dumnezeu de a-l trezi pe om la o mai puternică comuniune cu Tatăl Ceresc. Deci omul nu poate sta nepăsător văzând atâta purtare de grijă. "Cu adevărat, mare este taina creștinătății, Dumnezeu S-a arătat în trup, S-a îndreptat în Duhul, a fost văzut de îngeri, S-a propovăduit între neamuri, a fost crezut în lume și s-a înălțat întru slavă" 1 Tim. 3.16.
Pr. Niculiță PASCU
Protopop Alba Iulia

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.