Lovitură de teatru înaintea Consiliului Național al PSD
Cozmin Gușă, secretarul general al PSD, a demisionat din partid
Secretarul general al PSD, Cozmin Gușă, și-a dat demisia din partid, motivându-și acest gest prin diferența de viziune care există între ceea ce consideră el că trebuie să se întâmple în partid și ceea ce se întâmplă. El a spus că nu a avut nici un conflict cu Octav Cozmâncă, ci doar o diferență de viziune. "Le dau prilejul colegilor mei să aibă un Consiliu Național statutar și Octav Cozmâncă să preia funcția de secretar general al partidului", a spus Gușă. În opinia sa, "pentru ca PSD să aibă de câștigat, ar trebui ca unii colegi, ca Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu și Miron Mitrea, să fie trecuți pe plan secund. Cine nu e democrat nu poate să fie social", a apreciat Gușă.
Gușă a precizat că a informat Delegația Permanentă în legătură cu demisia sa din partid, iar președintele PSD, Adrian Năstase, l-a asigurat că în Consiliul Național nu ar fi pierdut postul de secretar general. Gușă a spus însă că nu acesta a fost motivul demisiei sale.
"Nu este vorba de supărare, ci de separare", a precizat Gușă. El a arătat că, în anul 2000, când a venit la partid, a sperat ca acesta să se îndrepte spre PSD și nu spre FDSN. Gușă a apreciat că fuziunea PSD cu PSM este total nepotrivită și că, prin acest proces, "trecutul încearcă să inhibe viitorul". "Nu pot să particip la așa ceva și am demisionat și din funcția de secretar general și din cea de membru al PSD". Gușă a mai spus că nu încurajează pe nimeni să-l urmeze și că este un gest unilateral. El nu are de gând să meargă la alt partid, ci să continue să facă politică în spiritul generației sale.
Florin ROMAN
Pe marginea sondajului de opinie al MMT
Opoziția în degringoladă
Presa județeană de sâmbătă a fost plină de văicăreala protestatară a PRM, PNL, PD și chiar... PUR Alba, care au contestat vehement rezultatele ultimului sondaj Metro Media Transilvania puse la dispoziția mass-media locală la ultima conferință de presă a PSD Alba. N-am fost interesați foarte tare în acest moment de un sondaj de opinie comandat, după cum s-a precizat în presa centrală, de Fundația pentru o Societate Deschisă (o fundație ostilă PSD) și nu de partidul de guvernământ cum "informează" cu binecunoscuta sa, de acum, superficialitate, comunicatul PD Alba.
În realitate, în urmă cu aproape o lună, un cotidian de buzunar cu patron liberal (o spunem fără urmă de malițiozitate) publica pe prima pagină chipurile un sondaj MMT (o găselniță contrafăcută cum s-a dovedit ulterior), care situa în județul nostru PRM pe primul loc în preferințele electoratului, PNL pe locul doi, și abia apoi urmau PD și PSD. Cum abia cu câteva zile în urmă presa centrală publicase cu comentariile de rigoare rezultatele respectivului sondaj în care PSD întrunea 47% din opțiuni la nivel național, urmat la distanță apreciabilă de celelalte partide, ne-am dat seama că nota din minusculul cotidian local era o banală intoxicație și am decis să o ignorăm. Mai ales că eram familiarizați cu apetența spre șotii a gazetarului respectiv. Pe de altă parte am încercat totuși, și am reușit, să obținem datele MMT referitoare la județul Alba. Fiind vorba de un sondaj național, era normal ca numărul celor intervievați din Alba să fie mai restrâns (262 persoane), cifră pusă de asemenea, cu onestitate, la dispoziția presei, ca și precizarea că marja de eroare crește astfel la 6,1%. Nu am făcut decât să slujim interesul opiniei publice pentru adevăr... Un adevăr extrem de simplu și elocvent, catalogat totuși de pediștii lui Mircea Hava drept "dezinformare, minciuni și falsuri grosolane, caracteristice PCR" - expresiile obișnuite, cu care de 13 ani partidele în declin de imagine gratulează sondajele de opinie care le sunt defavorabile. Remarcăm din nou nu numai incapacitatea profesională a reprezentanților PD și PNL de a citi și interpreta niște cifre statistice dar și imposibilitatea de a se dezbăra de limbajul politic grosier și primitiv, specific anilor '50 și '90. Ambele partide rămân sancționate de istorie...
Intoxicația amintită a scos din amorțeală organizația locală a PRM. De la alegerile din 2000, PRM Alba s-a remarcat doar printr-o absență totală din viața politică a județului, ca și din viața parlamentară, de altfel. Insignifianta notă apărută în presă, care îi propulsa miraculos pe locul întâi în sondaj, le-a reamintit peremiștilor, rămași fără obiectul muncii după invitarea României să adere la NATO, că sunt datori, în lipsa oricărui program-alternativă, să facă măcar obișnuita gălăgie. La fel ca întreaga opinie publică din județ, îi vom ignora și noi în continuare.
A devenit plictisitor, și pentru noi și pentru cetățeni, să răspundem mereu la aceeași placă uzată cu "dezastrul în care se află țara", oferită ciclic de liberali și pediști în conferințele lor de presă. Agricultura românească este în plin proces de restructurare, PIB, productivitatea muncii ca și exportul au crescut continuu de când PSD a preluat frâiele guvernării, am scăpat de vizele Schengen, România și-a îmbunătățit considerabil rattingul de țară, tranșele de credit de la FMI au sosit fără întârzieri semnificative, inflația a scăzut puternic și semnele stabilității economice sunt tot mai vizibile, dar PNL și PD vorbesc în continuare numai de șomaj și falimente. Sigur că în doar trei ani Guvernul Năstase nu a reușit să rezolve toate problemele, dar ceea ce s-a obținut până în prezent este impresionant. O știe cetățeanul român, o știe comunitatea internațională. Această recunoaștere se reflectă constant în sondajele de opinie, care ne sunt obiectiv favorabile.
(Biroul de presă al PSD)
Reabilitarea drumului Sebeș - Oașa, o nouă promisiune neonorată a PSD
Proaspăt trecut alături de Mircea Hava, Teodor Atanasiu și Călin Potor pe lista "indezirabililor" PSD, vicepreședintele PD Alba - Ion Dumitrel revine cu noi dezvăluiri asupra minciunilor electorale ale PSD, adică tocmai a acelor declarații care i-au atras "bunăvoința" prefectului. Într-o conferință de presă el a precizat că afirmațiile sale au suport faptic. Spre exemplificare câteva date privind alocațiile bugetare pentru lucările de drumuri județene. În anul 2000 guvernul, din care și PD a făcut parte, a alocat județului Alba fonduri în valoare de 540.000 USD, în timp ce guvernul actual a redus sumele după cum urmează: anul 2001 - 80.000 USD, anul 2002 - 61.000 USD iar anul în curs 91.000 USD, cu precizarea că deocamdată s-au primit 576 de milioane de lei. În plus, Ion Dumitrel a precizat că în municipiul Blaj au început lucrări de reabilitare a unor străzi pentru care în penultima ședință a CJ Alba s-a solicitat consilierilor județeni aprobarea transferării sumei de 2,2 miliarde de lei din bugetul propriu al CJ Alba alocat pentru drumurile județene către administrația locală Blaj. Solicitare neacceptată, pe temeiul că banii destinați drumurilor județene (administrate de CJ Alba) nu pot fi transferați pentru plata unor lucrări neaprobate de CJ Alba, dar mai ales executate pe drumuri aflate în administrarea altei entități (Primăria municipiului Blaj). De asemenea, el a reamintit că în toamna anului 2002, în urma unei vizite efectuate pe Valea Sebeșului, chiar ministrul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului (pe atunci MLPTL) a promis demararea lucrărilor la drumul național 67C Sebeș - Oașa - Obârșia Lotrului și finalizarea lor în anul 2004. Nici această promisiune nu va fi onorată pentru că lucrările nu au început nici acum, iar având în vedere volumul lor este foarte puțin probabil să fie încheiate în termenul promis de dl. ministru.
Anca DINICĂ