Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Mare flecăreală pe sticla națională
      E încă vară și e cald. Lumea bună, lumea snoabă dar și puțini pensionari (trăiască sindicatele!) s-a pripășit la mare, defulându-se cu valurile înspumate ale mării, cu muzica, cu show-urile, cu răcoritoarele și tot soiul de artificii telenovelistice. Plajele Neptunului și ale Olimpului ar fi fost ele și mai pline dacă agenții turistici n-ar fi ținut atâta la preț. Mai mult ca sigur că restul de turiști care să umple ciorchine plajele Mării Negre au ales la același preț, dar la servicii mult mai bune, o cu totul altă destinație: Mallorca, Baleare, țărmurile însorite ale Adriaticii și Mediteranei sau mă rog, poate zone mult mai exotice din îndepărtata și magica Asie. Dar în ciuda sărăciei care suflă prin buzunarele multora, posturile de televiziune fac o propagandă nebună mării și farmecelor sale, încercând cu o persuasiune demnă de o cauză mai nobilă, să ne inducă sentimentul unei vacanțe, dacă nu de vis, măcar plăcută. Oriunde baleezi cu telecomanda pe posturile noastre de televiziune, atât cea națională, pe care o subvenționează cei care stau acasă și se prăjesc pe ogoarele sărace ale patriei sau pe caldarâmurile înfierbântate de căldură, dai de tot felul de scălâmbăieli, de trupuri goale de cântăreți și dansatoare, de show-bizzmani ce descind parcă de la Miami Beach sau Caraibe.
     Pe ici pe colo mai vezi pe "sticla națională" și oameni de valoare, figuri care îți produc o reală plăcere ca și moderatoare pline de sex-appeal, gen Mihaela Rădulescu sau Irina Păcuraru. E bine că lumea se distrează, își reîncarcă bateriile și se întoarce la muncă în fabrici și uzine, în Parlament, în ministere ce par la ora asta niște etuve, cu poftă de viață. Ai senzația privind ecranele televiziunilor private și națională că întreaga țară se află într-un interminabil zaiafet, într-o tabără de distracție, într-un soi de transă, în care îți vine să crezi că românul n-a dus-o niciodată mai bine ca acum. Uită de sărăcie, de factura la electricitate, telefon și gaz, de drumurile și aleile desfigurate ale orașelor în care își duc viața. Încearcă și amărăștenii s-o ia din loc, optând pentru un tăpșan verde, un colnic de pădure sau malul umbros al unei văi, cu micii și mangalul în traistă, cu berea și coca-cola în portbagajul unor Dacii rablagite. Dar din întâmplare, spre ironia sorții, trec pe lângă vilele lui cutare și cutărică, adevărate palate ridicate în cel mai autentic kitsch, dovezi clare ale noului ciocoism, ale noilor parveniți. Noroc că vulgul mileniului III nu are acces la televiziunea patronată de magnați și rămâne cu "sticla națională" ca pe vremea geniului carpatin, că altfel i s-ar acri de tot viața pe care o duce. Norocul nostru, sau mai bune zis al guvernanților, că începe fotbalul, singurul divertisment accesibil tuturor românilor, Procesul etapei, iar mai nou Recurs la Procesul etapei, că de, din doi români, niciodată nu știi care e cel mai al dracului. Asta într-un caz fericit, dacă nu cumva te pălește soarele în moalele capului și faci vreo năzbâtie și ajungând la spital, medicii se uită la tine ca la un extraterestru pentru că nu au ce să-ți facă, ce medicamente să-ți dea, nu au pat în care să te pună, pentru că România atât de mult a progresat după Revoluție încât și-a înjumătățit paturile din spitale, iar multe unități spitalicești au dispărut de pe hărțile edilitare. A rămas liber doar drumul spre locul de veci.
     Pun pariu că e vară și că lumea e plină de flăcăi și june ațâțătoare, unu și unu și că se acumulează energii pentru a trece cu bine peste iarna ce ne așteaptă. Și apoi ne vom înveseli nevoie mare la spumoasele talk-show-uri din campania electorală unde se vor debita inepții cu toptanul, năzbâtii, panseuri și vorbe de duh multicolore. Și mai pun pariu că vor ieși învingători ai noștri.
Gheorghe JURCĂ