Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Economia românească în triunghiul... Bermudelor
      Încă de la jumătatea anului trecut, am consemnat în ziarul nostru semnalul îmbucurător dat de sistemul bancar românesc, care, după trecerea la cursul de referință al monedei naționale în euro, s-a arătat tot mai disponibil să scadă dobânzile la creditele acordate agenților economici și să investească cu adevărat în economia reală. Am crezut atunci că se pune punct unei perioade de tranziție de peste 12 ani, timp în care băncile au făcut cea mai mare parte a afacerilor cu statul, realizând plasamente financiare în titluri de stat, care ofereau dobânzile sau câștigurile cele mai avantajoase pe piața financiară românească. Chiar am apreciat inițiativa băncilor comerciale de a renunța la comoditatea unor câștiguri sigure în afacerile cu statul (dar totuși limitate - n.a.) și hotărârea lor de a ieși la bătaie pe piață, asumându-și unele riscuri mai mari prin acordarea unor credite cu dobânzi reduse (sub 30%). Revirimentul a fost simțit imediat, atât de către agenții economici mai mari, și îndeosebi de către micii întreprinzători. Rând pe rând, băncile au început să crediteze IMM-urile, construcțiile de locuințe și chiar persoanele fizice pentru unele nevoi personale.
     Am avut credința că sistemul bancar a intrat pe făgașul normal al unei economii de piață libere, și că, în sfârșit, economia românească va fi creditată de aici înainte din interior, statul fiind tot mai interesat să susțină acest demers. Iată, însă, că nu se întâmplă tocmai așa. Amânarea măsurilor de reformă a adus Banca Națională în situația delicată de a apela din nou la pârghiile monetare pentru a atenua derapajele în economie. "Nu ne putem permite să lăsăm aceste dezechilibre să se dezvolte într-un an preelectoral. Am fi preferat și noi să avem mai multe reforme structurale, pentru că la acestea nu există alternativă, oricât de bune ar fi politicile monetare", a declarat zilele trecute, într-o conferință de presă, guvernatorul BNR Mugur Isărescu. El a afirmat că "România se află într-o triadă nesustenabilă din punct de vedere economic: creșterea rapidă a creditului neguvernamental (33,7% față de 2002), creșterea salariilor peste productivitate și creșterea arieratelor", adăugând că "acest triunghi nu este doar generator de riscuri, ci și de dezechilibre".
     Ca urmare, Consiliul de Administrație al BNR a decis majorarea cu un punct procentual (de la 18,25 la 19,25) a dobânzii de intervenție (dobânda la care BNR este dispusă să atragă depozite de la băncile comerciale). Sintetizându-și plastic mesajul, guvernatorul Mugur Isărescu le-a spus bancherilor că pe drumul creditării au două indicatoare: "Atenție, drum periculos! Atenție la radare!"
     Practic, prin măsura anunțată, BNR încearcă pe de-o parte să tempereze apetitul prea mare al băncilor în acordarea creditelor, oferindu-le o alternativă de plasament a resurselor, iar pe de altă parte să stimuleze din nou economisirea, respectiv economiile (în scădere cu 5,3 față de 2002), prin creșterea dobânzilor la depozite. Cu toate acestea, mai mulți directori ai băncilor comerciale importante (BRD-Soc. Gen., Raiffeisein Bank, Alpha Bank) au anunțat că vor încuraja în continuare creditarea și mai puțin plasamentul la BNR sau în titluri de stat. Asta, desigur, dacă nu cumva BNR va lua și alte măsuri coercitive care să le oblige în cele din urmă să renunțe la creditarea agenților economici și să treacă din nou la... afaceri cu statul.
     În ceea ce privește grija BNR pentru economisire, noi i-am reaminti d-lui guvernator Mugur Isărescu ce spunea chiar Keynes, părintele intervenționismului în economie, de altfel unul dintre cei mai mari economiști ai lumii din secolul trecut: "Economisirea este de fapt un reziduu. Investiția este motorul activității economice. Nu numai că investiția nu este limitată de un fond de economisire prealabil, dar ea suscită, prin variațiile de producție pe care le provoacă, o economisire care o egalează... Atunci când toți agenții economici decid să economisească mai mult, aceasta deprimă cererea efectivă, investițiile, venitul și, în final, economisirea globală".
Tinu MATEȘ