Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Vânt bun la pupă în "Dosarul flotei"!
      Politicienii, ca și procurorii și celelalte organe de cercetare se izbesc mereu de "Dosarul flotei" ca de un aisberg. Multă vreme el a fost uitat și scos din când în când la vedere ca o pisică de care trebuie să se sperie șoarecii Opoziției. Acum el a devenit un cal de bătaie politic, când normal ar fi fost ca acest caz să fie tratat strictamente pe terenul justiției. Întrebarea este evidentă: s-a furat sau nu flota? Organele de cercetare ar trebui să-și facă datoria fără a fi atenționate sau ațâțate de partidele aflate la putere. E o întreagă nebuloasă. Cert este însă că flota a dispărut. N-a fost ea înghițită de Triunghiul Bermudelor, dar sigur se află sub pavilioane străine. Care? Mister total. Cândva, în mandatul său, președintele Emil Constantinescu a solicitat specialiștilor olandezi în shipping să descâlcească această enigmă: au fost vapoarele românești vândute, închiriate, sechestrate sau pur și simplu pierdute prin cine știe ce porturi ale lumii? Oricât ar fi fost de învechite, de fiare vechi ca mai toate întreprinderile, cum s-a acreditat odată ideea, situația lor trebuie lămurită și mai ales cine se află în spatele acestei afaceri sau mai bine zis a dispariției flotei în ceață. Din păcate, dosarul flotei a fost înmormântat ca atâtea altele, cum ar fi afacerea FNI, falimentul Bankcoop, numeroase privatizări frauduloase și alte mișmașuri post-privatizare, fie că cercetările mergeau anevoios și trebuiau instrumentate probe serioase, fie că nu s-a vrut. Acum iată că a reizbucnit scandalul flotei dispărute, dându-i-se o tentă politică.
     Apele vor trebui despărțite de uscat în sensul că acest caz trebuie descotorosit de toate conotațiile politice, iar fostul ministru al Transporturilor pe vremea când această mult-hulită flotă a pierit, n-ar trebui să pozeze în victimă, într-o "înscenare politică". Până la proba contrarie, e dreptul lui Băsescu să se considere victimă, să acuze PNA-ul, justiția, PSD-ul și chiar pe șeful statului, dar cercetările trebuie făcute pe îndelete, operând cu probe clare. Trebuie să existe mai întâi o sentință și atunci vom putea ști dacă Băsescu e nevinovat sau victimă. Oarecum diferit de Băsescu se comportă celălalt fost ministru făcut și el vinovat, Novac, care însă n-a acceptat circul public făcut de Băsescu. În mod normal, dar ce mai e normal în țara asta, primarul general al Capitalei, bățos cum îl știm ar fi trebuit să fie primul care să fie interesat în a se face lumină în acest dosar nebulos și stufos. Și nu acum, ci cu mulți ani în urmă. A adoptat și el tactica pe care au folosit-o și alții de după el crezând că lucrurile vor fi tergiversate și apoi uitate. Dar ori de câte ori un caz greu nu este elucidat planează întotdeauna suspiciunea, ori el dacă se consideră un om corect, un politician cu rectitudine morală ar trebui să ceară răspicat elucidarea cazului. Până una-alta planează asupra lui incertitudinea și-i va dăuna imaginii sale în preajma alegerilor.
     Este indubitabil că acest complicat caz nu poate fi finalizat decât de către justiție, iar PNA-ul, comisia prezidențială, precum și organele polițienești se implică în acest dosar numai așa ca să se afle în treabă, ca să-l înfunde pe Băsescu. Faptul că liderul PD se numără printre învinuiți obligă organele de cercetare la o cântărire cât se poate de corectă a faptelor, a probelor înainte de a formula decizia de punere sub acuzare. E bine să subliniem că dacă procesul are și trebuie să aibă loc și Băsescu va ieși curat, cei care vor avea de tras ponoasele sunt PSD-ul, Puterea, Cotroceniul. Iar dacă Băsescu va pierde, partidul său va primi o grea lovitură. Așadar, va fi un meci tare, cu miză mare și totul depinde de arbitri, cât de corecți vor fi ei, iar într-un asemenea proces n-au ce căuta ingerințele politicului, mai cu seamă că și pe căciula PSD-iștilor se află destule muște, a se citi megascandaluri financiare și jafuri naționale pe care poliția economică le-a făcut publice, dar au rămas înmormântate. Vânt bun la pupă!
Gheorghe JURCĂ