Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Piruetele președintelui Iliescu
      A trecut ceva timp de când dl. Iliescu nu ne-a mai surprins cu gesturi necontrolate, cu ghidușii pe care domniei sale îi place să le facă. Ne gândeam cu oarecare satisfacție că locatarul de la Cotroceni își vede liniștit și calm de prerogativele sale, menținându-se pe o linie de echilibru între partide, de intervenții de bon ton în viața civilă. De curând, domnia sa, dintr-un exces de zel pesedist, a făcut unele boacăne. Mai întâi a fost doleanța sau intenția de a-l grația pe Miron Cozma, care a produs indignare în societatea civilă și în rândurile opoziției. Pentru mai toată lumea s-a văzut clar că porumbelul scos pe gură zboară către partidul la care se va întoarce mai mult ca sigur, după expirarea mandatului de președinte și firește, către alegători. Fiind convins că s-a pripit cu haiducul Cozma, Iliescu a început s-o scalde. Dar întotdeauna o gafă e urmată de o altă gafă. Același domn Iliescu a provocat un scandal în străinătate, de data aceasta la nivel diplomatic. Este cunoscut de acum faptul că dl. Iliescu a acordat un interviu cotidianului israelian Na'aretz în care a afirmat că în lagărele de concentrare n-au fost numai evrei ci și reprezentanți ai altor etnii din România, că în timpul războiului comuniștii au fost tratați la fel ca evreii. Eroare sau rea credință? Dl. Iliescu ignoră că evreii au fost trimiși în lagărele de concentrare pentru a fi exterminați, nu doar pentru a fi puși la muncă. Prin urmare, evreilor trebuia să li se aplice soluția finală, pentru simplul fapt că erau evrei și li s-a aplicat acest regim de exterminare nu numai în lagărele de concentrare. Acest fapt e un adevăr istoric de multă vreme demonstrat și nu e o descoperire de ultimă oră, așa cum a afirmat dl. Iliescu.
     Poate fi admisă ipoteza că dl. Iliescu n-a știut acest lucru, deoarece pe unde s-a școlit în tinerețe n-a învățat la istorie despre Holocaust. Poate că d-sa e o victimă a istoriografiei autohtone și sovietice. Oare nu s-a găsit nimeni la Cotroceni care să-i spună lui Iliescu că insultă urmașii victimelor Holocaustului și memoria celor uciși? Dl. Iliescu are dreptate să se plângă de faptul că tatăl său n-a supraviețuit decât puțină vreme după ce a fost eliberat din lagărul de la Tg. Jiu din cauza convingerilor sale comuniste. Dar a generaliza, spunând că în România comuniștii au fost tratați ca evreii în perioada lui Antonescu, e o cale cam lungă, e o greșeală impardonabilă.
     Dar numai cu câteva săptămâni mai înainte guvernul României a declarat că în România n-a fost Holocaust, iar dl. Iliescu a declarat că era mai bine ca guvernul să se abțină de la o astfel de afirmație. Dacă scandalul de atunci a fost aplanat, grație intervenției președintelui Iliescu, iată că acum însăși d-sa provoacă un scandal și mai mare. Ulterior, dl. Iliescu a dat înapoi printr-un comunicat ambiguu. Întrebarea se pune firesc: de ce a produs scandalul inițial dl. Iliescu? Unii ar fi de părere că președintele a încercat să-i tempereze pe unii evrei care-și cer înapoi proprietățile luate cu japca de regimul comunist. Mai bine ar fi zis că România nu are bani, că e o țară săracă. Dar mai rău este că nu la asta s-a gândit dl. Iliescu, ci la cum să obțină voturile PRM-ului pentru partidul de guvernământ. Mai nou, dl. Iliescu e mai puțin președinte cât agent electoral al PSD-ului. Ultimele ieșiri la rampă ale d-sale sunt explicabile. Simpatia deosebită pentru Cozma înseamnă un anumit număr de voturi în schimb. Interpretarea Holocaustului ar putea aduce voturi PSD-ului din partea alegătorilor aceluiași PRM. Se poate spune încă de pe acum că președintele Ion Iliescu va conta mai puțin pe voința sa de a ajunge președintele PSD, cât pe dorința ca acesta să câștige alegerile.
Gheorghe JURCĂ