Curier județean
Rugăciunea de azi
    Plecându-mi capul, strig astăzi către Tine: "Doamne, fie voia Ta!" Asemenea, ca și oarecând dreptul Iov la vestea morții fiilor și a fiicelor sale, cu umilință grăiesc și măr­tu­ri­sesc: "Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului binecuvântat". Zdrobit de durere, dar cu neclintită credință în Tine și în tainele cele nepătrunse, cer în această clipă mi­los­ti­vi­rea și îndurarea Ta, Doamne. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Ap. Tadeu; Sf. Mc. Donat diaconul, Romul preotul, Silvan diaconul și Venust
Catolic: Sf. Pius al X-lea
Greco-catolic: Dupăprăznuirea Adormirii. Sf. ap. Tadeu; Ss. Mc. Vasa și copiii ei.
Meteo
     Azi: Atât în cursul zilei, cât și al nopții, cerul va fi senin. Maximele vor înregistra + 28 grade Celsius iar minimele + 15 grade Celsius.
     Mâine: Vreme călduroasă, tem­pe­ra­tu­ri­le oscilând în intervalul + 16 grade Celsius + 29 grade Celsius.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

Camerata Blăjeană
      În cadrul Festivalului International "CAMERATA BLĂJEANĂ", marți, 19 august au evoluat pianistele Mihaela Spiridon și Ozana Kalmuzki de la Filarmonica din Bacău, prezentând un interesant program de lucrări pentru pian la patru mâini. Violonistul Vlad Hârlav Maistorovici, originar din Ploiești, dar actualmente elev la Yehudy Menuhin School din Londra a revenit la Blaj oferind publicului un recital alcătuit din lucrări de Bach, Wieniawski, C. Porumbescu, G. Dinicu, Y. Hayfetz, Ravel. Ieri, 20 august, publicul blăjean a putut urmări recitalul extraordinar al pianistului Dario Bonuccelli de la Genova, Italia, care a cuprins lucrări de Mozart, Skriabin, Czerny și Chopin.
     Astăzi, 21 august, sub auspiciile Festivalului Camerata Blăjeană, manifestare culturală ajunsă la cea de-a doua ediție, prin grija unor oameni inimoși, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în prezența ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia și a altor importante fețe bisericești precum și a publicului meloman, va avea loc un recital de muzică clasică susținut de soprana Ioana Ungureanu, româncă de origine, profesoară la Academia Santa Cecilia din Roma, inițiatoarea acestui interesant festival, pianistul Dario Bonuccelli și violonistul Vlad Hârlav Maistorovici cărora li se alătură și cele două ansambluri camerale, sextetul de viori condus de prof. Valeriu Maior și cvartetul de corni, formații constituite în cadrul cursurilor de educație musical-instrumentală, organizate pe perioada festivalului. (Sanda HÂRLAV MAISTOROVICI, lector univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică București)
Biblioteca județeană "Lucian Blaga" are un fond de carte în valoare de 2,394 miliarde de lei
      Potrivit datelor din raportul de activitate a Bibliotecii județene "Lucian Blaga" din Alba Iulia, pe semestrul I al anului 2003, aceasta deținea în luna iunie a anului precedent un fond de publicații de 232.818 volume, în valoare totală de 2,241 miliarde de lei, repartizat la sediul din str. Trandafirilor, nr.22 și la cele patru filiale (Ampoi, "Ion Creangă", Școala generală nr. 9 și Căminul pentru persoane vârstnice). În primele șase luni ale anului curent, colecțiile bibliotecii au sporit însă, cu 2.296 de volume, în valoare de 153,9 milioane de lei, fondul total ajungând astfel la o valoare de cca 2,394 miliarde de lei. Interesant, după cum se arată în raportul respectiv, este faptul că achiziția se dovedește insuficientă "raportată la nevoile de informare și lectură ale beneficiarilor, tot mai diverse și mai complexe". Răspunzând acestor nevoi, biblioteca județeană, cu sprijinul In­spe­cto­ra­tu­lui Școlar Județean Alba, a deschis o nouă filială în cadrul Școlii generale "Dorin Pavel", cu peste 4.000 de volume, în special bibliografie școlară. (I.H.)
Constructorii, în vizorul inspectorilor ITM Alba
      În cadrul campaniei de combatere a muncii la negru și urmăririi securității și sănătății celor ce lucrează în domeniul construcțiilor montaj, ITM Alba a verificat până în prezent 7 firme din județ cu 291 de salariați. În sectorul relațiilor de muncă au fost depistate 31 de deficiențe, iar un angajator a fost sancționat cu amendă în valoare de 30 de milioane de lei. Dintre neregulile constatate amintim: neînregistrarea în termenul legal a contractelor de muncă la ITM, neîntocmirea regulamentului intern, lipsa evidenței timpului lucrat și a orelor suplimentare prestate peste durata normală a timpului de lucru, neplata în condițiile legii a orelor suplimentare, lipsa examenului medical la angajare, neinformarea prealabilă a angajaților în legătură cu conținutul clauzelor care urmează a fi cuprinse în contractele individuale de muncă. Inspectorul șef al ITM Alba, jr. Dorel Fiț, ne-a declarat că printre măsurile dispuse s-au aflat înregistrarea la ITM a contractelor de muncă în termen de 20 de zile de la încheierea acestora, consultarea sindicatelor sau a reprezentanților salariaților la întocmirea regulamentului intern și prezentarea clauzelor acestuia salariaților, conducerea evidenței timpului lucrat pe fișe colective de prezență și plata în condițiile legii a orelor suplimentare, primirea noilor angajați numai după efectuarea controlului medical. În domeniul sănătății și securității muncii au fost depistate deficiențe, în număr de 32 și s-au aplicat 4 sancțiuni la 3 angajatori, acestea însumând 65 milioane lei. Cele mai frecvente nereguli constatate au fost lipsa mențiunii "apt pentru lucru la înălțime" în fișele de protecția muncii, lipsa (sau neutilizarea) echipamentelor de protecție, precum și a fișelor de aptitudini și examenului medical specific. (A.D.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.