Sceptrul de partid de la Rus la Filipescu
Asist cu o amuzată curiozitate, și o anume detașare la reverberațiile mediatice ale circului în care a fost transformată ședința Consiliului Județean Alba al PSD din data de 13 septembrie. Mai întâi, un director de televiziune locală își pune o subalternă să-i ia un interviu, și ajunge astfel ad-hoc "analist politic". Și "analistul" își informează tele-ascultătorii că fostul prefect Ioan Rus - de la care primise un substanțial sprijin moral și material - nu mai este cel mai dintre cei mai, cum afirmase insistent până atunci, ci... un indezirabil în care membrii PSD (și nu numai), sunt invitați să arunce cu piatra. Evident, sub conducerea înțeleaptă a președintelui interimar sau, mă rog, a aruncătorului principal Cornel Filipescu... Iar cei doi susținători vehemenți ai președintelui suspendat, se referea la jos-semnatul și la vicepreședintele Dorin Sandea, nu sunt decât niște "inși puși pe căpătuială", care mai primesc ba un chioșc de ziare... ba... etc. În ce mă privește, mărturisesc cu umilință și fără căință că - deși în ultimii trei ani nu mi-am construit decât un singur chioșc de ziare, spre deosebire de anii anteriori când construiam cam 3-4 pe an - sunt pus strașnic pe căpătuială, la fel ca alte sute de mii de mici patroni, care supraviețuiesc încă fiscalității ruinătoare promovată de guvernele postdecembriste. Dar sărmanul inspector general Dorin Sandea a rămas cu aceeași mașină veche și același apartament modest, căpătuiala sa fiind la fel de vizibilă ca "obiectivitatea" comandată a analistului nostru.
A urmat un comunicat de presă semnat de un inexistent "Birou de presă al PSD Aiud", în care eram acuzat că ignor cu premeditare activitatea laborioasă a parlamentarilor PSD. Trecând peste precizarea că eu m-am referit exclusiv la ineficacitatea prezenței în Parlament a reprezentanților noștri, vreau să dau Cezarului ce i se cuvine. Există cu adevărat un deputat PSD, care a depus multă energie însoțindu-l deseori personal pe primarul Aiudului, domnul Liviu Rusu în periplul său pe la ministere, în goana disperată după fondurile refuzate în județul de baștină. Acesta este deputatul Constantin Selagea. În calitatea sa de membru al Comisiei buget-finanțe, deputatul Selagea a deschis multe uși și, chiar dacă a stat uneori ceasuri în șir în anticameră, nu l-a lăsat pe inimosul primar Liviu Rusu singur. Ministrul Miron Mitrea și-a amintit laudativ, când a venit la Alba Iulia, că Selagea este genul de om care intră pe fereastră dacă îl scoți afară pe ușă și trebuie să-i rezolvi problemele, n-ai ce face!...
Doi ziariști de la "Unirea", semnatari ai comentariului pe marginea conferinței de presă ținută de mine și domnul Ioan Rus, mi-au pus o întrebare de bun simț: "Oare când a fost sincer d-l. Babițchi, atunci când l-a susținut cu toate forțele pe Cornel Filipescu pentru a ajunge parlamentar, sau acum când îl prezintă ca pe un personaj sinistru?". La amintita conferință de presă răspunsesem deja la această întrebare dar ea era mult prea interesantă ca să nu fie reluată și în ziar. Ei bine, în ambele momente am fost sincer. Eram destul de proaspăt venit în PSD când mi s-a încredințat sarcina de a conduce campania electorală, nu aveam nici un fel de funcție în partid, și nu-l cunoșteam deloc pe Cornel Filipescu. Părea un om blajin, modest și pe aceste calități am insistat cultivându-le în videoclipul și audioclipul create special de mine pentru el. Înțeleptul spune însă că "adevărata măsură a caracterului o dovedește cineva atunci când îi dai sceptrul în mână". Maniera în care acesta a complotat împotriva celui căruia i-a datorat întreaga ascensiune politică, stilul de prim-secretar comunist în care a organizat și condus circul din 13 septembrie (dacă i-ar fi permis lui Rus să vorbească de la început, nu ar fi fost nici un scandal), faptul că și acum cheltuiește o energie imensă nu pentru a replica la atacurile tot mai virulente ale opoziției ci pentru a-i înlătura din funcții pe "oamenii lui Rus" îl descalifică pe deplin. De aceea mi-am cerut iertare cetățenilor județului pentru că am contribuit decisiv la alegerea lui ca senator.
(Mihai BABIȚCHI)
Președintele PUR Alba, ec.
Nicolae Popa, ales vicepreședinte al umaniștilor din România

La sfârșitul săptămânii trecute, la Sala Palatului din București, în prezența a peste 4.000 de membri, a numeroșilor invitați din partea ambasadelor străine și mass-media, s-a desfășurat ședința Consiliului Național Lărgit al PUR (social-liberal), având drept scop luarea unor măsuri organizatorice privind pregătirea alegerilor din 2004, precum și unele clarificări doctrinare, necesare mai ales acum, în noua conjunctură politică de partid parlamentar aflat în opoziție.
Pentru activitatea desfășurată de Filiala Județeană Alba, prin valoarea demonstrată de echipa de conducere, au fost cooptați în Consiliul Național vicepreședinții organizației județene, Gheorghe Feneșer și Toader Ulise, iar președintele Filialei Alba, ec. Nicolae Popa, a fost ales vicepreședinte al PUR (social-liberal), cu unanimitate de voturi. Nicolae Popa a devenit astfel primul lider județean ales vicepreședinte în structurile naționale de conducere ale unui partid.
Mesajul președintelui partidului, prof. Dan Voiculescu, a fost clar și fără echivoc: PUR (social-liberal) se va prezenta la alegeri ca un partid independent, pe liste proprii, atât la alegerile locale cât și la cele generale, obiectivul țintă fiind obținerea unui scor electoral de 10% din voturile exprimate. În relațiile cu celelalte partide, PUR-ul și-a propus un dialog civilizat de colaborare cu toate formațiunile politice din Alba, participând în mod constructiv și responsabil la rezolvarea problemelor pentru binele cetățeanului și al județului.
Nicoleta TOMUȚA
Tropote în Țara Vinului

Câteva sute de oameni din Alba Iulia și satele din împrejurimi au răspuns inivitației Organizației Tinerilor Democrați Alba de a participa la o sărbătoare deosebită,"Tropote în Țara Vinului". Desfășurată duminică, 5 octombrie, în poligonul de la Micești, acțiunea ne-a readus (mai ales nouă orășenilor) în memorie frumusețea vieții la țară, a lucrului cu animalele, în special cu caii, pentru că ei au fost adevăratele vedete ale zilei. De curse, sau de tracțiune, cu "pedigree" sau pur și simplu modești, cu toții au făcut parte din spectacol, etalându-și frumusețea, puterea sau viteza. Pentru toate acestea a fost nevoie de două concursuri: unul de călărie (viteză) și unul de tracțiune la care s-au înscris foarte mulți concurenți, cu toții mândri de caii lor. Cel mai gustat a fost concursul de viteză desfășurat pe un spațiu restrâns, cu multe "viraje", care a pus destule dificultăți cailor și călăreților, marea lor majoritate amatori. Dar nici profesioniștii n-au fost mai favorizați, caii de rasă (pursânge arab și pursânge englez) speriindu-se de chiuiturile nu întotdeauna fair-play ale susținătorilor concurenței și pierzând astfel secunde prețioase. De aceea clasamentul la acest concurs este următorul: Premiul I: calul Mișu (12 ani) condus de Vlad Cornel din Țelna; Premiul II - calul Șoimu (10 ani, rasa semigreu românesc) condus de Stoia Androne din Oarda; Premiul III - calul Eliman (8 ani, pursânge arab) condus de Remus Miclea din Alba Iulia. La concursul de tracțiune s-au remarcat caii autohtoni: Premiul I - iapa Dora (6 ani, rasa ardeneză) condusă de Aurel Onița din Teiuș; Premiul II - iapa Dorina (7 ani, rasa semigreu românesc) condusă de Marius David din Teleac și Premiul III - iapa Blonda (10 ani, rasa ardeneză) condusă de Vasile Suhoverschi din Teiuș. Juriul a mai acordat și premii speciale: *Cel mai elegant cal - Eliman (Remus Miclea); *Cel mai bătrân și mai ascultător cal - Despot (Popa Liviu); *Cel mai fercheș cal - Doru (Fer Ioan), Cea mai unită comunitate - Oarda, ai cărei reprezentanți au venit îmbrăcați în costume populare, călări sau în căruțe traversând tot orașul, cu primarul Mircea Hava în frunte, gestul lor dând o notă de autenticitate în plus sărbătorii; *Cel mai perseverent concurent, Ioan Cercea cu calul Berta, care în ciuda căzăturilor nu s-a lăsat de fapt doborât; *Cel mai tânăr concurent - Alin Humaș cu calul Stela. Au primit premii toți caii participanți. Premiile au fost de 1,5 milioane lei - locul I, 1 milion lei - locul II, 750.000 lei - locul III, câte un sac de ovăz, obișnuitele ghirlande cuvenite învingătorilor, vin pentru proprietari și căpestre pentru toții caii. Trebuie să mai spunem că au fost premiați și doi cai în afara concursului: *Cel mai iubit cal - poneiul Lidia care a făcut deliciul copiilor care au avut posibilitatea să-l călărească și *Cel mai simpatic cal - calul Mircea care a băut bere cot la cot cu stăpânul.
Alături de mulțimea proprietarilor de cai și a curioșilor, au răspuns invitației OTD (a inimoaselor fete Luciana Ștef, Monica Pop, Alina Hăprian și a sprijinului lor de nădejde Stelian Nicola) membrii organizației de seniori a PD Alba, o delegație numeroasă a PNL Alba și câțiva reprezentanți ai PUR Alba. Muzica populară sau de petrecere, mititeii și berea au făcut ca, în ciuda câtorva stropi de ploaie, serbarea să fie o reușită.
Anca DINICĂ
Descoperire senzațională la Petrești
O găină a făcut un ou de ... struț
În urmă cu câteva zile în gospodăria lui Ioan Nicu Morar din Petrești s-a petrecut un lucru cu totul și cu totul ieșit din comun. Acesta și-a găsit în cuibar una dintre găini moartă, plină de sânge, iar lângă ea "zăcea" un ou de dimensiuni paranormale, de peste 8 cm înălțime, asemănător celui de struț. Oul cu pricina cântărește 160 g, aproape triplu față de cele normale. Nicu a rămas șocat de cele văzute, apoi și-a chemat vecinii pentru a le povesti și arăta minunăția de ou. "Îl păstrez în borcan, pentru că nu am curajul să-l mănânc. Probabil că îl voi duce la un laborator pentru analize. Așa ceva nu am văzut în viața mea și din câte mi-au spus alții nu s-au mai întâmplat niciodată asemenea ciudățenii în Petrești" ne-a spus proprietarul oului cu gabarit depășit.
(R.J.)
Prietenie ratată între prefectul
Mugurel Sârbu și primarul Mircea Hava
"Cred că prezența mea în această funcție îl deranjează, nu îl pot lăsa să ne trocăie toată ziua" a afirmat șeful administrației publice județene
Deși a dorit cu convingere să îngroape securea războiului dintre Prefectură și Primăria Alba Iulia, prefectul Mugurel Sârbu se vede nevoit să răspundă provocărilor venite din partea lui Mircea Hava. "Știu că disputa dintre fostul prefect Ioan Rus și primarul Mircea Hava a făcut deliciul presei. Eu consider că trebuie să existe respect între persoane, între instituțiile pe care le reprezentăm. Am crezut sincer că sunt prieten cu Hava, dar văd că m-am înșelat. Se pare că prezența mea în această funcție îl deranjează din moment ce face asemenea afirmații care se aseamănă cu stilul lui Băsescu. Țin să-i spun că eu sunt mândru că sunt cetățean al municipiului Sebeș, pe când dânsul nu se poate erija ca fiind cetățean al municipiului Alba Iulia pentru că, din câte cunosc, el provine de undeva din județul Bihor. Oricum, îi doresc sincer să obțină și chiar să depășească realizările pe care le-am avut eu la Sebeș. În ceea ce privește cunoașterea legislației, îi propun să facem oricând un concurs, să vedem care este mai bun. Nu am de ce să nu îl cred că știe multă legislație pentru că probabil și noaptea, înainte de culcare, citește legi sau alte acte normative. M-a acuzat că folosesc un limbaj miștocăresc. Eu nu cunosc acest termen care cred că provine din limbajul romanes. Eu nu cunosc acest limbaj, dar cred că probabil Hava îl știe. Atâta timp cât voi mai fi în fruntea Prefecturii, nu voi accepta ca Hava să ne trocăie și voi replica întotdeauna în consecință", a spus ieri prefectul de Alba într-o conferință de presă. Domnia-sa nu l-a uitat nici pe deputatul PD Alexandru Pereș, căruia i-a replicat succint: "ar trebui să se ocupe mai mult de interesele cetățenilor județului și să ne lase pe noi în pace să ne facem treaba. În legătură cu expresia folosită, cu motorul și claxonul, o consider una de ciclu primar, și o să-l pun pe băiețelul meu, Șerban, să-i dea o replică".
(Răzvan JURCĂ)