Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Cetățenii județului Alba sunt chemați mâine la urne
DA Constituției! NU corupției, hoției și imoralității!
      Începând de mâine, cetățenii județului Alba sunt chemați la urne pentru a spune DA ori NU noii Constituții. O Constituție care conține multe îmbunătățiri față de cea veche și care are mai ales prevederi fără de care nu este posibilă integrarea în Uniunea Europeană. Ziarul "Unirea" le-a prezentat pe larg în paginile sale, așa că nu le mai repetăm. Vom spune doar că spre deosebire de anul 1991, când opoziția nu a votat Constituția, acum toate partidele politice democratice, de la putere ori din opoziție, au contribuit la redactarea Constituției și susțin participarea la vot a cetățenilor. Excepție face doar PRM, care și-ar pierde obiectul de activitate în cazul adoptării noii Constituții.
    Deci, Constituția trebuie votată. DA Constituției, DA Europei! Vom avea o nouă Constituție, mai bună, mai europeană, care ne va permite mult dorita și necesara integrare în Uniunea Europeană. Cu atât mai mult trebuie să ne integrăm în comunitatea europeană, pe baza noii Constituții, cu cât noi, românii, am fost scoși din 1964 din orice circuit internațional. Noi nu suntem acum nici cu sovieticii, nici cu europenii, iar americanii sunt încă prea departe. Avem, deci, un statut special care nu ne permite însă nici măcar să dăm pâine pe săturate la tot românul. Ori, așa izolați de restul lumii, nu se mai poate. De aceea, trebuie să spunem DA Constituției, DA Europei!
    Cât privește dezinteresul și reținerea unor cetățeni de a participa la vot, îi înțelegem pe deplin. După 14 ani de tranziție, România continuă să aibă probleme în aplicarea legilor, inclusiv a prevederilor Constituției care sunt bulversate de tot felul de instrucțiuni, dispoziții și chiar "telefoane pe scurt", adesea în răspăr față de orice principii de drept, democratice, ca să nu mai vorbin morale. Corupția este în floare. Puwak și Beuran strică imaginea României. Sărăcia este încă mare. De aici neîncrederea unei părți a populației chiar și în noua Constituție, ca să nu mai vorbim de clasa politică a cărei moralitate a stârnit lehamitea neamului. Pentru toate acestea, politicienii de la putere trebuie sancționați. Dar nu la un referendum pentru o nouă Constituție ci la alegerile generale, parlamentare și prezidențiale. Toate la timpul lor. Acum însă este momentul să spunem DA pentru NOUA CONSTITUȚIE, pentru că este o garanție mult mai eficientă împotriva abuzurilor de tot felul, apără mai temeinic drepturile omului și libertatea cetățenilor, garantează proprietatea și oferă garanții juridice suplimentare pentru ca nimeni să nu mai poată fi arestat decât de un judecător.
    Constituția trebuie deci votată! Cu politicienii corupți rămâne să ne luptăm anul viitor. Sperăm să o facem atunci cât mai bine și mai inspirat, având de partea noastră Noua Constituție! ("Unirea")