Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Românii au votat noua Constituție
O victorie à la Danemarca, pe ultima sută de metri a unui referendum marcat de absenteism
      Cel mai mare eveniment politic al anului, referendumul pentru adoptarea Legii de revizuire a Constituției, s-a consumat. În chinuri. Pentru că nu altfel putem cataloga apelurile repetate, chiar disperate ale autorităților de tot felul care îndemnau pe toate posturile de radio și TV cetățenii să se prezinte la vot. S-a spus că explicația slabei prezențe la urne ar fi ba vremea proastă, ba sancționarea partidului de guvernământ (uitând că textul noii Constituții nu este creația PSD și că acum nu se vota un partid, ci viitorul țării), ba câte și mai câte. Credem însă că tocmai cauza principală a acestei absențe a fost omisă - lipsa de cultură politică a românilor. Puțini dintre ei înțeleg la 14 ani de la Revoluția din 1989 că democrația este reprezentativă și participativă. Or despre participare vrem să facem acum vorbire. Sau mai bine zis despre neparticipare. În 1989 s-a ieșit în stradă pentru dreptul cetățeanului de a participa la deciziile politice. Un referendum chiar asta înseamnă - consultarea populației în probleme de interes major. Iar referendumul pentru Constituție este cel mai important pentru că stabilește principiile pe baza cărora se va adopta întreaga legislație sectorială. Acea legislație pe care de ani buni românii o reclamă ca prea stufoasă sau neconformă cu cerințele modernității. Acea legislație care le face "viața grea"! Și, surpriză, când au avut ocazia de a schimba principiile constituționale, românii s-au lăsat greu de urnit.
    Democrația mai înseamnă și responsabilitate, a politicienilor, dar și a cetățenilor, care au ocazia din patru în patru ani să-și sancționeze reprezentanții, sau participând la referendum să decidă principiile dezvoltării viitoare a societății. Din păcate, acest referendum ne-a demonstrat că tocmai responsabilitatea este punctul slab. Nici cetățenii, nici politicienii nu par să fi înțeles exact importanța momentului. Nu discutăm acum despre membrii Partidului România Mare, ale căror opinii retrograde și extremiste sunt binecunoscute. Dar ne putem întreba ce au făcut parlamentarii tuturor celorlalte partide în săptămâna dinaintea referendumului. O săptămână în care au primit liber de la Parlament tocmai pentru a face în teritoriu muncă de lămurire a cetățenilor asupra importanței modificării Constituției. Mai nimic, pentru că rezultatele o dovedesc. În ce-i privește pe reprezentanții PSD, a fost nevoie de o videoconferință urgentă și drastică în care Octav Cozmâncă să le amintească amenințător liderilor din teritoriu de criteriile de performanță.
    Desigur că cetățenii nu pot fi duși cu forța la vot. Ar fi nedemocratic. Or tocmai aici ar fi trebuit să muncească politicienii, să le explice cetățenilor ce și cum. Se pare însă că cetățeanul român mediu nu s-a dezbărat încă de ideea statului tătuc de la care așteaptă bani, și legi mai bune, neînțelegând că pentru toate acestea trebuie din când în când să facă și el un efort. Este imoral ca după ce ai refuzat să-ți exprimi părerea să vii să critici. Dar asta se întâmplă în România. Iar cauza este tocmai lipsa culturii politice. Textul modificat al Constituției prevede garantarea accesului la cultură. Poate că o lege ar trebui să stabilească obligativitatea culturii politice pentru toți cetățenii. În interesul nostru al tuturor.
Anca DINICĂ