Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
O dezamăgire reciprocă
      Cel mai zgomotos probabil referendum din mai noua istorie a țării a trecut. Guvernul, clasa politică au scăpat ca prin urechile acului de un mare eșec și vor răsufla acum ușurate. Desigur, comentariul acestui examen civic și patriotic, trecut cu indulgență de un elev apatic, mereu corigent la exercițiul democratic, la lecția de cunoștințe politice care este electoratul, vor ocupa încă spațiul mass-mediei, precum și agora cetății. S-au emis diverse opinii, judecăți asupra acestui eveniment major din viața țării, s-a vorbit și scris în alb și negru, pro și contra. De, ăsta e pluralismul de opinie, ăsta e jocul democratic. S-a dus vremea unanimității de păreri. Stând drept și judecând fără părtinire, trebuie să spunem că ceea ce s-a întâmplat la acest referendum reflectă exact starea de spirit a societății românești, semnifică, dacă vreți, barometrul la zi al conștiinței și responsabilității civice din spațiul public și politic al comunității, insuficient maturizate în a discerne între ceea ce este insatisfacție, nemulțumire zilnică, aici intrând corupția, hoția, frauda, jaful, demagogia, aroganța puterii și aspirația pe termen mai lung de a putea avea un trai mai bun, de a fi și tu individ un partener de dialog cu structurile politico-administrative și de a le sancționa atunci când acestea o iau razna. Și toate într-o Europă comună, civilizată.
    După opinia noastră, referendumul a echivalat în termeni fotbalistici cu un șut în bară al ambelor tabere: puterea alias PSD și populația. Și unii și alții și-au văzut speranțele înșelate, aproape năruite. Pe de o parte, poporul a sancționat slabul management, proasta gospodărire a intereselor generale a celor chemați să conducă destinele țării, iar pe de altă parte administratorii naționali au fost decepționați de absenteismul, de orizontul îngust al gândirii politice, al perceperii actului democratic și al discernerii între bine și rău, al departajării zilei de azi mai sărace într-un mâine mai prosper. Au trecut iată 14 ani de la revoluție și nu s-a mișcat mai nimic în activizarea conștiinței civice și politice a românilor de rând. Nu-i interesează orizontul național, viitorul puțin mai îndepărtat ci spațiul în care se mișcă zilnic: casa, familia, satul, cartierul, ce îmbracă și pun pe masă, dacă vor răbda de frig la iarnă. Amărășteanul percepe pe cei care conduc și forjează legile adesea confuze și nedrepte ca pe niște hârciogi, ca pe niște cârtițe care sapă, sapă pe întuneric (a se înțelege în absența unor legi clare sau mai larg permisive) și adună pentru ei. Mult trâmbițatele măsuri împotriva corupției până la cel mai înalt nivel s-au dovedit a fi praf în ochii mulțimii, pentru că nimic nu s-a clintit din această piramidă inversă a îmbuibării și disprețului față de cei mulți.
    Acestora din urmă li s-a făcut lehamite de trompetiștii politici care le cer ajutorul. Cu alte cuvinte, abia trecutul referendum a venit să pună un diagnostic precis stării civice și moral-politice în care se află societatea românească. Până la urmă e bine când totul se termină cu bine. Referendumul nu a fost unul politic sau al partidului de guvernământ și nici al lui Năstase sau Iliescu, ci un act de responsabilitate socială, cetățenească, un test al maturității societății civile aflat în plin proces de dezvoltare și conștientizare a rolului său în angrenajul întregii vieți social-politice românești. Pot fi decelate și alte aspecte, idei, dar deocamdată ne oprim aici. Am putea spune totuși, fără ironie, că ultima soluție împotriva absenteismului și apatiei românilor este încă o Constituție.
Gheorghe JURCĂ