Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Referendum cu demisii pentru Casa Albă
      Ocupată până peste cap cu problemele referendumului și mai ales să stabilească adevărul, dacă au fost sau nu fraude, și să împartă apoi dreptatea, presa noastră cea de toate zilele a scăpat oarecum din vedere o altă premieră în politica românească, respectiv demisiile a trei miniștri, care au fost comentate și interpretate tot în contextul plebiscitului din 18-19 octombrie a.c. Numai că, după părerea noastră, demisiile miniștrilor corupți n-au nici în clin nici în mânecă cu referendumul, sau dacă aceasta a fost totuși o manevră electorală, cum zic analiștii politici, atunci ele trebuiau făcute înainte și nu după marea chemare la urne de săptămâna trecută. Noi credem că a fost vorba mai degrabă de o lovitură de imagine pe linia combaterii corupției dată de către premierul Adrian Năstase, în preajma vizitei președintelui Ion Iliescu, care pleacă în SUA, pentru a se întâlni cu cel mai puternic om al planetei, prietenul nostru, al României, președintele George W. Bush, cel care ne-a garantat la București securitatea și integritatea națională sub umbrela NATO. Pentru aceasta, președintele Americii ne-a cerut în schimb, printre altele, să punem tunul pe combaterea corupției, mai ales la nivel înalt. Și ce ar putea să-i raporteze pe această linie președintele Iliescu omologului său american, când o recentă statistică plasează România în postura de lider mondial la capitolul corupției și șpăgii?
    Desigur că România a avut unele încercări pe terenul combaterii acestui flagel, au fost adoptate și revizuite unele legi, s-au făcut schimbări și arestări în ministere ca și în teritorii, la prefecturi, s-a mai redus schema guvernului cu câteva ministere în speranța că va fi mai puțină birocrație și implicit corupție. Cu toate acestea, așa cum atenționa mereu ambasadorul SUA la București, corupția continuă să fie mare, mai ales acolo sus, unde este iubită și prețuită de orice putere. Singur președintele Iliescu a încercat de mai multe ori să atragă atenția politicienilor, mai ales celor de la putere, asupra amplorii fenomenului "capitalismului de cumetrie" și chiar a înființat o structură nouă, Parchetul Național Anticorupție, care să lupte pentru ca mita, șpaga și peșcheșurile să nu mai circule pe culoarele și prin parcările instituțiilor statului, din București cu precădere. Și a mai încercat apoi ca problema corupției să fie transferată din București în provincie, inventându-se pentru aceasta telenovela intitulată "Baronii locali". Or fi mulți corupți și prin județe, dar marea corupție zace la Guvern. Iar până acum au fost puși la zid mici funcționari, consilieri de rangul doi și trei din Guvern, fapt ce nu a influențat însă poziția țării noastre în topul corupției mondiale. Așa că a sosit vremea să se pătrundă mai adânc în fenomen, mai ales că unii miniștri erau incriminați de presă pentru acte de corupție. Și ce moment era mai prielnic pentru o asemenea operație decât vizita pe care campionul luptei anticorupție din România, președintele Ion Iliescu (un om chiar sărac și cinstit printre politicieni cu averi imense, adică cu patru sau mai multe case, colecții de artă, ferme și cabinete avocațiale și medicale, pline de cărți (plagiate) și mașini ultraluxoase), o va întreprinde în SUA. Acolo, tête-a-tête cu Bush, președintele nostru va avea ocazia să prezinte, ca pe un succes, faptul că în România se luptă pe viață și pe moarte pentru atenuarea corupției, indiferent dacă este vorba de vlădică ori de opincă, știut fiind că până acum erau combătute și sancționate doar micile găinării. Oricum, este o premieră în politica românească, ca trei miniștri să-și dea demisia, atunci când sunt acuzați de corupție și când pe rolul PNA se mai află câteva nume grele, cum ar fi cel al lui Traian Băsescu!
    Deci, printre alte mari realizări, cum ar fi acordarea tranșei a IV-a de împrumut de către FMI și semnarea aproape certă a unui nou acord, prezența soldaților români alături de cei americani pe fronturile de luptă din Europa și Asia, amenajarea aeroportului Kogălniceanu pentru Air Force, recunoașterea jurisdicției americane în cazul prizonierilor de război, proveniți din armata SUA, ce să mai vorbim de faptul că am fost etichetați drept "Calul troian american" în UE, șeful statului român poate bifa și unele împliniri în lupta cu șpaga și corupția. După un referendum euro-atlantic până la urmă reușit, vine deci și alt atuu, pentru o imagine mai curată a României, asul din mâneca președintelui fiind tocmai curățenia din guvern. Să recunoaștem că PSD-ul și Adrian Năstase sunt mari strategi politici! Au reușit cu eliminarea vizelor, cu NATO, cu FMI, cu Constituția, de ce nu ar izbândi și cu atenuarea corupției, mai ales în ochii americanilor, noii și marii noștri aliați! Poate cu ajutorul lor se va atenua și sărăcia, căci ea este mai ales cauza corupției mari și mici din România.
Gheorghe CIUL