Ultima oră
Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
catedralaDeschiderea oficială a Serbărilor Unirii
      Serbările Unirii, dedicate ani­versării Zilei Naționale a României și a 85 de ani de la Marea Unire, au fost deschise ieri oficial, prin ri­di­carea Tricolorului pe turnul-clopot­niță al Catedralei Reîntregirii Nea­mului din Alba Iulia. În cadrul unui ceremonial scurt, dar solemn, pre­fectul județului Alba - Mugurel Sâr­bu și primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava au declarat deschise amplele acțiuni care vor culmina la 1 Decembrie cu parada militară, spectacolele în aer liber, marele dineu popular și jocul de artificii. Față de anii precedenți, ceremonialul militar a fost completat de o scurtă evoluție a unui detașament al Regimentului 30 Gardă și Pro­tocol "Mihai Viteazul".
    Imediat după acest moment, a avut loc vernisarea, în foaierul Casei de cultură a sindicatelor din Alba Iulia, a unei atractive expoziții de flori, fotografie și icoane pe lemn, organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Alba. Ca în fiecare an, expoziția s-a bucurat de o mare apreciere din partea publicului, ea completând fericit ambianța în care se desfășoară. Timp de trei zile, tot la Casa de cultură a sindicatelor, au loc lucrările ediției a VII-a a Congresului Spiritualității Românești.
    *"UNIȚI SUB STEAGUL TRICOLOR". Piața "Avram Iancu" din Câmpeni, loc sfânt al neamului românesc, în fața statuii eroului național Avram Iancu, a fost gazda unui important și semnificativ eveniment evocator, dedicat celor 85 de ani de la Unirea Transilvaniei cu Țara Românească. Pe scena special amenajată s-a prezentat un frumos și sugestiv spectacol "Uniți sub steagul tricolor", realizat de către formațiile artistice ale Școlii generale, Colegiul "Avram Iancu" și Grupul școlar forestier. Au fost prezenți circa 1.000 de participanți. (R.J.)
    *SLUJBĂ DE POMENIRE PENTRU MARTIRUL UNIRII. Fundația "Alba Iulia 1918, pentru unitatea și integritatea României" cinstește, ca în fiecare an, la 1 Decembrie pe matirul Unirii - Ion Arion. Venind din comuna Agriș pentru a participa la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918, Ion Arion, care era și stegarul grupului de agrișeni, a fost atacat și ucis în gara Teiuș. A fost depus la Biserica Maieri din Alba Iulia și înmormântat la 2 Decembrie 1918 în prezența tuturor marilor personalități care au contribuit la făurirea Marii Uniri. Tot la Biserica din Maierii Bălgradului se află și rămășițele memorandistului Rubin Patiția și ale luptătorului pentru drepturile românilor transilvăneni - Zaharia Muntean. În memoria lor fundația împreună cu parohia ortodoxă Maieri organizează duminică, ora 12.00 o slujbă de pomenire.
    *1 DECEMBRIE PE INTERNET. RDS (Romania Data System) participă la Sărbătoarea dedicată Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Evenimentul va avea loc în zilele de 29, 30 Noiembrie și 1 Decembrie 2003. Cu prilejul acestui eveniment, RDS oferă tuturor celor care vor participa la aceste manifestări șansa de a comunica telefonic GRATUIT prin RDS cu prieteni, rude sau parteneri de afaceri din străinătate. Vă stau la dispoziție 3 cabine telefonice la sediul AISTEDA din Cetate, B-dul Transilvaniei, Bl. M6 din Alba Iulia.
    RDS, cu sprijinul Prefecturii județului Alba, va transmite live momente importante ale evenimetului.
    Pentru a avea acces la această transmisie live trebuie să accesați pagina de Internet www.alba.info.ro
    Hai ROMÂNI să ne bucurăm de Ziua Națională a României!
Grupaj realizat de Anca DINICĂ

Peste 500 de ziariști din țară și din străinătate prezenți la Alba Iulia
      Manifestările din acest an de la Alba Iulia, prilejuite de aniversarea a 85 de la Marea Unire de la 1918, vor fi reflectate de peste 500 de jurnaliști din țară și din străinătate, un adevărat record în materie. Aceștia vor avea la dispoziție un modern centru de presă, amenajat în incinta Facultății Aisteda și care se va inaugura astăzi, începând cu ora 14.00. Prefectul Mugurel Sârbu a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că toate lucrările la principalele obiective de investiții sunt în grafic și că cele 21.000 de sarmale, cei 14.000 de cârnăciori și fasolea (ingredientele chefului popular) vor fi pregătite în cea mai mare parte la bucătăria Garnizoanei Militare din Sebeș. De asemenea, prefectul de Alba i-a invitat oficial să participe la acțiuni pe toți predecesorii săi din 1990 încoace precum și pe toți ex-președinții de Consiliu județean și foștii subprefecți.(R.J.)
Vipuri PSD în Cetatea Marii Uniri
      Printre cei mai de seamă oaspeți ai municipiului Alba Iulia vor fi, președintele României, Ion Iliescu, și premierul Adrian Năstase, care conform ultimelor informații vor sosi la Alba Iulia doar în dimineața zilei de 1 Decembrie. Suita lor va fi compusă dintr-o serie de miniștri și membri marcanți ai PSD precum Ioan Rus, Mihai Tănăsescu, Vasile Pușcaș, Ilie Brânzan, Dan Matei Aghaton și Radu Timofte. Nu în cele din urmă, și-a anunțat prezența la Alba Iulia și ambasadorul Franței la București, Phillipe Etienne.(R.J.)
Aur pentru președinte și premier
      Președintele Ion Iliescu și premierul Adrian Năstase se vor întoarce la București cu două suveniruri cu totul și cu totul deosebite, pe lângă momentele de neuitat, trăite la Alba Iulia cu prilejul Zilei Naționale a României. Este vorba despre două obiecte omagiale poleite cu aur, purtând însemnele celor trei provincii românești și simbolul cetății medievale albaiuliene, care vor fi înmânate celor doi înalți demnitari de către prefectul Mugurel Sârbu, în incinta Sălii Unirii. De menționat că cele două obiecte au costat fiecare câte 10 milioane de lei, bani obținuți din contribuția exclusivă a unor sponsori.(R.J.)
Prezențe nelipsite la Alba Iulia: organele de ordine și... cerșetorii!
      Mai sunt două zile până la marea sărbătoare de la 1 Decembrie, Ziua Națională și Ziua Unirii de la 1918, totodată. Toată lumea este cuprinsă de febrilitate. Atât organizatorii cât și participanții. În gară, de exemplu, se lucrează pe ultima sută de metri, pentru ca oaspeții din toate colțurile țării să fie primiți cum se cuvine. Cu toate eforturile depuse, ne îndoim că Alba Iulia își va primi musafirii în mod mulțumitor. Poate doar gara va arăta, de bine de rău, "europeană". Dar transportul rutier se va desfășura "ca la balamuc". Dacă nu credeți, priviți măcar o dată municipiul Alba Iulia cu ochii unui străin (că noi ne-am cam obișnuit cu această imagine) și veți înțelege: semafoarele sunt amplasate aiurea (din 50 în 50 de metri în zona Pasajului din Cetate și deloc la Piață), pe trotuare se fac tot felul de extinderi mai mult sau mai puțin legale (și care dau municipiului aspectul unui șantier), unele străzi sunt de-a dreptul sugrumate prin parcări "ad-hoc" (de pildă str. Primăverii) ș.a.m.d. Nici transportul în comun nu stă mai bine, că în gară s-a amplasat un punct de control și distribuire a mașinilor pe trasee, dar nu s-a construit și stația de așteptare aferentă. Cei ce vin cu trenul, străini, evident, habar n-au unde să aștepte ca să ia un maxi-taxi sau un autobuz ca să ajungă în Cetate sau în Centru. Astfel sunt favorizați, oarecum, taximetriștii, că bietul om n-are încotro și plătește, ca să nu mai aștepte și să ajungă repede acolo unde dorește.
    În altă ordine de idei, dacă organele de ordine (Poliție, jandarmi, gardieni publici, servicii de informații, pază și protocol) au intrat deja în febra "activității specifice" fiecărei instituții în parte, dacă "eminențele cenușii" ce vor participa la Congresul Spiritualității au ajuns deja în "capitala de suflet" a românilor, armatele de cerșetori, de milogi profesioniști, de comercianți de kitsch-uri etc. au început, de asemenea, să ia în stăpânire "vadurile"... la fel de specifice. Nu am mai văzut până acum la Alba Iulia așa o "inflație" de persoane cu handicap, de fuste înflorate "tradițional" și "specific" unei anumite etnii, de picioare răsucite, membre boante, indivizi marcați de o psiho-patologie evidentă (localnici sau de aiurea), cohorte întregi de "originali" mai mult sau mai puțin inofensivi ș.a.m.d. Sigur, veți spune, e firesc la o astfel de manifestare. Eu spun chiar mai mult decât atât: e simptomatic! E imaginea în oglindă a nației ăsteia, așa cum stă ea sub semnul sărbătorii: cu un ochi râde, cu un ochi plânge; cu o mână ține arma, cu cealaltă dă cu piatra; cu o gură ține un discurs înduioșător, iar cu cealaltă urlă disperată (de foame, de boală, de frustrare)... Pe de-o parte nația triumfătoare, mândră, orgolioasă, conștientă de bogăția și de puterea ei, iar pe de altă parte nația disprețuită, zdrențuită, batjocorită, înfometată, mereu furată. De aceea, cred că orice român cu bun simț se va bucura cu adevărat la o astfel de manifestare, doar atunci când imaginea nației "în oglindă" va fi mai echilibrată, mai motivată pentru demnitate decât azi.
Ioan HĂNȚULESCU

În aceste zile
Minivacanțe în Apuseni
      Încercând să atragă un mare număr de turiști, agențiile de turism oferă, pentru zilele premergătoare marii sărbători naționale a României, minivacanțe în zonele turistice din Apuseni. Astfel, la Albac, oferta cuprinde un program cu câteva zile de excepție în comunitatea moților. Participanților le sunt pregătite produse din bucătăria tradițională românească a Apusenilor: mămăligă, sărmăluțe, bulz, virșli, cozonaci și multe altele, iar pachetul de servicii cuprinde trei nopți cu pensiune completă, masa festivă de 1 Decembrie, toate la prețul de aproape 75 euro/persoană, cu loc de cazare în cameră dublă. Este pregătit și un program opțional, care cuprinde o plimbare cu căruța prin sat, precum și o vizită la Muzeul etnografic "Aurel Fluture" din Chișcău. (A.D.T.)
La Abrud
Un tânăr și-a pierdut viața în accident rutier
      Violin Dandea (32 de ani, din Bistra), și-a pierdut viața joi, 27 noiembrie, după-amiaza, în urma unui grav accident rutier. Conducând Dacia proprietate personală, Dandea nu a adaptat viteza la carosabilul umed și într-o curbă la dreapta, pe DN 74, pe direcția Roșia Montană-Câmpeni, a pierdut controlul volanului. Mașina s-a izbit de un taluz de pământ, după care s-a răsturnat. Accidentatul a fost transportat de urgență la Spitalul Abrud și de acolo la Spitalul Județean Alba, fiind suspect de fractură de coloană. Violin Dandea a decedat în jurul orei 20.00, în secția ATI, în ciuda eforturilor medicilor de a-i salva viața. În cauză, poliția Abrud continuă cercetările.(N.I.T.)
Theodor Stolojan lansează candidații la primăriile din Aiud, Ocna Mureș, Blaj și Zlatna
      Duminică, 30 noiembrie 2003, președintele PNL, dl. Theodor Stolojan, împreună cu organizațiile locale ale PNL din Aiud, Ocna Mureș, Blaj și Zlatna, vor lansa candidații pentru funcțiile de primari și consilieri locali. La ora 10.30 Theodor Stolojan va fi prezent în Ocna Mureș, la ora 12.00 în Aiud, la ora 14.30 în Blaj și, de la ora 17.00 în Zlatna. În avanpremiera festivităților de lansare a candidaților, cunoscutul interpret de muzică populară, Nicolae Furdui Iancu, va susține spectacole folclorice. (N.I.T.)
Președintele PUR (S-L), Dan Voiculescu, la Alba Iulia
      Președintele PUR (S-L), prof. Dan Voiculescu, va participa azi, la Alba Iulia, la o întâlnire cu președinții filialelor locale PUR din Transilvania. După analiza activității umaniștilor din Ardeal, președintele Voiculescu va susține o conferință de presă cu tema "Strategia PUR (social-liberal) pentru alegerile din 2004", în sala de conferințe a Hotelului Parc. (N.I.T.)
Culegători de citrice și roșii
      Oficiul pentru Migrația Forței de Muncă (OMFM) organizează în perioada 2-5 decembrie o selecție pentru persoanele care vor să lucreze în Spania la cules de roșii și citrice. Selecția se face de către angajatorii spanioli pentru cele 600 de locuri de muncă, la care pot participa femei și bărbați cu vârsta limită de până la 40 ani. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.