Curier județean

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În județul Alba
Iarna nu a pus, deocamdată, mari probleme autorităților
      Zăpada căzută de Crăciun nu a perturbat traficul rutier pe drumurile naționale sau județene. *Nu s-a înregistrat nici o localitate izolată "electric" sau "telefonic". *Cel mai gros strat de zăpadă se înregistrează la Roșia Montană: 9 cm.
      Spre deosebire de zonele din sudul și estul României, județul Alba a fost ferit în perioada Crăciunului de intemperiile iernii, iar acolo unde a fost cazul s-a acționat cu promptitudine, fapt ce a condus la inexistența blocajelor pe drumuri naționale sau județene și, de asemenea, nu s-au înregistrat probleme din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, gaze naturale sau apă potabilă.
    Astfel, conform datelor de ultimă oră furnizate de către Pre­fectura Alba, începând cu noaptea zilei de 23 spre 24 decembrie și până în prezent, pe cele 7 Drumuri naționale din județ s-a acționat cumulat cu 120 de utilaje de deszăpezire și s-au împrăștiat circa 969 de tone de material antiderapant. În aceeași perioadă, pe cele 50 de drumuri județene au fost puse la treabă 45 de utilaje și s-au aruncat peste 970 de tone de nisip și sare. În ceea ce privește cursurile de apă, în unele locuri s-au format poduri de gheață cu ochiuri sau gheață la mal, fenomene care nu pun deocamdată în pericol siguranța gospodăriilor din preajmă. Mai trebuie menționat că nu s-au înregistrat până la ora actuală nici poluări accidentale sau deteriorări ale unor amenajări hidrotehnice.
    Iată care este și mărimea stratului de zăpadă în anumite localități ale județului Alba: Roșia Montană - 9 cm; Câlnic - 8 cm; Arieșeni - 7 cm; Blaj - 7 cm; Berghin - 5 cm; Jidvei - 5 cm; Alba Iulia - 4 cm; Petrești - 4 cm; Avram Iancu - 4 cm; Sebeș - 3 cm; Baia de Arieș - 2 cm; Zlatna - 1 cm; Câmpeni - 1 cm.
Răzvan JURCĂ

Recomandări după petreceri cu țuică, vin și cârnaț
Cum tratăm mahmureala
      Majoritatea petrecăreților, după ce servesc o masă bogată, ca de sărbători, stropită cu multă băutură, au de-a face cu "mah­mureala" cauzată de consumul de alcool în cantități mari sau mai mari decât de obicei. Starea de rău, durerile de cap și de stomac, amețeala, confuzia și gândirea neclară duc la nervozitate. Explicația medicală a acestor stări este deshidratarea. Băuturile alcoolice au efect diuretic și grăbesc eliminarea lichidelor din corp. Greața, vărsăturile și indigestia apar în urma efectelor distructive pe care le are alcoolul asupra florei stomacului. Luați medicamente împotriva acidității stomacale și beți un ceai de ghimbir. Nu credeți în zicala care spune "Cui pe cui se scoate"! Paracetamolul, combinat cu un Antinevralgic, va alunga durerea de cap și, dacă aveți stări de greață, luați un antivomitiv. Beți suc natural de fructe cu multă vitamina C și mâncați doar cateva felii de pâine prăjită. Ouăle sunt recomandate în recuperarea din mahmureală pentru că elimină chimicalele ce se strâng în ficat în timp ce acesta metabolizează alcoolul. Efectele mahmurelii se fac simțite cam 24 de ore, așa că răbdarea și respectarea sfaturilor medicale sunt importante.(A.D.T.)
Oferta turistică a județului Alba, listată pe portalul ARE
      În luna octombrie vă informam că o delegație a Consiliului județean Alba, condusă de vicepreședintele CJ Alba - Doru Cetean, a participat la Gera, în Germania, la ședința Comisiei C a Ansamblului Regiunilor Europene, dedicată dezvoltării durabile, cu accent pe dezvoltarea turismului. Cu acest prilej, Doru Cetean a prezentat o sinteză a chestionarului în care este detaliată oferta turistică actuală a județului Alba precum și posibilitățile ei viitoare de extindere în concordanță cu conceptul de dezvoltare durabilă. Toate chestionarele prezentate în luna octombrie la Gera au intrat în prima competiție de gen finalizată cu decernarea Premiului pentru cea mai prietenoasă regiune europeană. Să spunem că, deși nu a câștigat premiul cel mare, pentru că nu ne îndoim că există în Europa regiuni mult mai prietenoase decât județul Alba (știm cu toții de ce, de la infrastructură, la investiții și chiar la mentalitate) totuși valoarea materialului prezentat de delegația CJ Alba a fost apreciată la un nivel ridicat. De aceea, la 19 decembrie 2003, vicepreședintele CJ Alba - Doru Cetean a primit felicitări din partea Secretariatutului General al ARE pentru prezentare alături de invitația de a participa la cea de-a doua competiție pentru decernarea premiului ARE. În plus, datele prezentate în chestionar vor fi listate pe un portal ARE care va fi pus în funcțiune la sfârșitul anului 2004 și care va furniza informații despre cele mai bune practici ale Regiunilor Europene în domeniul turismului, contribuind astfel la promovarea regiunilor.
Anca DINICĂ

Mihai Țene din Cugir a ajuns în Țara lui Moș Crăciun
      Poșta Română a premiat câștigătorii Concursului de desen "Țara lui Moș Crăciun"
      În 22 decembrie 2003, ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Dan Nica, a participat la festivitatea de premiere pentru Concursul de desen cu tema "Țara lui Moș Crăciun", organizat de Compania Națională Poșta Română.
    Marele premiu al concursului a fost câștigat de Mihai Țene din Cugir, în vârstă de 12 ani, care a primit ca premiu un calculator cu toate cele necesare. Desenul declarat câștigător îl înfățișa pe Moș Crăciun împărțind cadouri copiilor din întreaga Europă, autorul declarând că "și-a sacrificat ziua de naștere" ca să-l finalizeze.
    Premierea a avut loc la Oficiul Poștal 5 din București, la eveniment participând Corul de Copii al Centrului de Plasament Nr. 5 și numeroși alți copii. (N.I.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.