Editorial
 Meniu pentru stângaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Opoziția din sânul Puterii
        Aseară, în Comisia de Politică Externă a Parlamentului Euro­pean, era de așteptat să înceapă dezbaterea celor peste 30 de a­men­damente (foarte critice) la raportul privind progresele României în procesul de integrare europeană. Potrivit datelor pe care le avem până acum (respectiv până ieri, ora 16.00), amendamentul Oost­lander - Nicholson, care a făcut valuri mari la București și aiurea, nu va recomanda Comisiei Europene suspendarea negocierilor cu Ro­mânia ci "reorientarea" acestora. Această "reorientare" va însemna monitorizarea la sânge a felului în care este aplicată legislația co­munitară deja adoptată în România, mai ales în domeniile Justiției și Internelor. Până când vom afla date concrete despre conținutul dezbaterilor și despre votul final asupra celor 30 de amendamente, ni se pare inutil să facem speculații pe marginea lor. În schimb, câteva ieșiri la rampă ale unor personaje de prim-plan din zona Pu­terii se pretează foarte bine la interpretări.
        Un prim gest semnificativ a fost atacul direct al lui Alin Teo­dorescu, viitorul șef al Cancelariei primului ministru, la adresa mi­nis­trului Justiției, Rodica Stănoiu. Invitat luni seara la Marius Tucă Show, acesta a declarat că "este lipsă completă de reformă în do­meniul Justiției, deci puterea judiciară nu este o putere în România de astăzi. Nu mai vorbesc de ineficiența ei". El a mai acuzat "lipsa de mecanisme clare, limpezi, de acțiune împotriva corupției și, în special, a corupției la vârf". Amatorii de talk-show-uri își amintesc probabil că, în urmă cu câteva săptămâni, Alin Teodorescu, invitat atunci în aceeași emisiune, alături de Emil Hurezeanu, a anticipat că raportul de țară pe 2003 va remarca încetineala reformei din justiție și administrație ceea ce, în opinia sa ar fi avut valoarea unui semnal pentru schimbarea din funcție a celor doi miniștri de profil (Rodica Stănoiu și Ioan Rus). Dacă în privința raportului de țară Alin Teodorescu s-a dovedit un bun profet, n-ar fi exclus ca actualele lupte din culisele Puterii (a se citi dintre palatele Victoria și Co­troceni) să vizeze îndeplinirea, respectiv contracararea celei de-a doua previziuni, cel puțin în privința doamnei Stănoiu. Spunem a­ceasta întrucât este cu totul neplauzibil ca Alin Teodorescu, pe atunci consilier al premierului, actualmente candidat unic la șefia Cancelariei acestuia, să fi aruncat asemenea vorbe fără acordul lui Adrian Năstase.
        "Ținta" Rodica Stănoiu este însă hotărâtă să-și apere poziția. Cel puțin asta a lăsat ea să se înțeleagă tot luni seara, dar la emisiunea "Nașul" a lui Radu Moraru. Acolo doamna ministru a arătat cu de­getul spre "unii care habar n-au ce s-a făcut în Justiție sau au ha­bar, dar așa vor să vorbească, sau le spun unii să vorbească așa". De nominalizat n-a nominalizat însă pe nimeni, căci așa este de bon ton să vorbești după cum ne-a tot arătat domnul Ion Iliescu mai ales în discursurile sale fulminante despre corupție. Doamna Stă­noiu este de părere că se cam exagerează cu atacurile la adresa Justiției, în condițiile în care, în sondaje, aceasta este mai credibilă decât Parlamentul sau Guvernul. Ba chiar această credibilitate ar fi crescut în ultima vreme, lucru care o face optimistă în privința luptei anticorupție: "Ultimele statistici (...) arată o mutare către corupția mijlocie, dar și bloc-starturile către marea corupție (...) Este clar că apar frisoanele lor. Le văd, le simt. Frisoanele celor care știu că ne apropiem de niște răspunsuri și că unda de șoc este puternică". Cei atinși de frisoane încearcă s-o intimideze pe doamna Stănoiu, dar ea nu se lasă, chit că se simte de două ori țintă: o dată pentru că este ministru într-un an electoral și a doua oară pentru că e femeie, și încă una foarte incomodă. Ca dovadă că, potrivit relatării sale, la "Realitatea TV", ministrul Integrării a fost întrebat "de ce nu o ia nimeni la zor și nu o mai urnește de acolo". "Mă întrebam al cui o fi postul ăsta de televiziune", a declarat ea inocentă, când toată lumea știe, inclusiv din rapoartele făcute de Agenția de moni­torizare a presei, că "Realitatea TV" are o deschidere maximă de 360 de grade, cum ar spune Lia Roberts, către premierul Adrian Năs­tase.
        Chiar dacă purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu-Du­văz, a afirmat că "ministrul Stănoiu are toată susținerea în par­tid", iar comentariile lui Alin Teodorescu reprezintă puncte de vedere per­sonale ale acestuia, pe puntea dintre palatele Cotroceni și Victoria se întrezăresc fisuri tot mai greu de astupat, ele configurând o­po­ziția din sânul Puterii. Căci, după UE și SUA, cea mai puternică opo­ziție la adresa PSD-ului este cea din interiorul său măcinat de lupte sângeroase pentru privilegii și averi măsurabile în zeci și sute de milioane de dolari sau de euroi.
    Maria Lucia MUNTEANU