Editorial
Lupta anticorupție - sursă de câștig electoral?
    Justiția, cu toate lipsurile ei, constatate atât de opinia publică, in­stituțiile mass-media sau ale societății civile din țară, cât și de ra­poartele înalților comisari europeni, a dobândit în aceste zile un rol important în lupta între partidele angajate în campania electorală. Mai exact, în lupta dintre Partidul Social Democrat și Partidul Na­ți­onal Liberal. Pornind de la realitatea crudă (și cruntă) că în Româ­nia corupția este un fenomen cvasi-răspândit, numitele partide au în­ceput să numere corupții adversarilor în ideea clară de a induce electoratului anumite comportamente în cabina de vot. Pentru că strategii electorali ai PSD și PNL pornesc de la principiul conform căruia "corupții lor sunt mai corupți decât corupții noștri". Așa se face că, după ce PNL a acuzat PSD că are cei mai mulți baroni locali ale căror afaceri și averi n-ar fi putut fi acumulate pe căi or­todoxe, partidul de guvernământ a anunțat la rândul său publicarea unui document în care vor fi nominalizați cel puțin câte doi baroni PNL din fiecare județ al țării. Cum disputa trebuie tranșată cât mai repede, următorul pas a fost amenințarea cu acționarea în justiție a denigratorilor. Astfel PSD și PNL se dau reciproc în judecată făcând apel la cel mai controversat domeniu al vieții publice, acuzat și de unii și de alții de părtinire sau chiar mușamalizarea unor cazuri de corupție. Rămâne de văzut dacă, odată înaintate acțiunile în justiție, PNA se va sesiza la rândul său verificând aceste acuze. Activitatea PNA din ultimele luni s-a intensificat, ceea ce este un lucru bun. Implicarea sa în această problemă ar putea fi o garanție de co­rectitudine în plus, tocmai pentru că neîncrederea în justiție (a ce­tățenilor de rând) este mare. Ei se întreabă probabil dacă judecătorii vor fi mai clemenți cu corupții PSD pentru că provin de la partidul de guvernământ, sau cu cei ai PNL, pentru că în timpul ministeriatului lui Valeriu Stoica magistrații au devenit o castă privilegiată.
    Revenind la subiect, spunem că, teoretic, oricare va fi decizia ju­decătorilor, ambele partide au de câștigat, demonstrând că iau în serios lupta împotriva corupției, că sunt decise să promoveze în continuare această luptă atât de benefică pentru însănătoșirea societății românești. Practic însă, demersurile în justiție s-ar putea să nu aibă efectul scontat, ci unul exact contrar, evidențiind încă o dată doar dorința de a câștiga cu orice preț cât mai multe fotolii călduțe și confortabile în administrația publică locală. Spunem a­ceasta, pentru că momentul în care se ascute lupta lor împotriva corupției este unul preelectoral și cetățenii români au dobândit, credem, în cei 14 ani de democrație (chiar și original românească) suficientă experiență pentru a nu se mai lăsa păcăliți.
    Este adevărat că reducerea corupției este una dintre marile do­rințe ale electoratului, dar o dorință la fel de mare este ca această luptă să se ducă permanent cu aceeași îndârjire și nu doar când politicienii pot avea ceva de câștigat de pe urma ei. După îndârjirea de care dau dovadă acum, mai putem deduce că tema corupției va fi una la fel de "bătută" și în campania pentru alegerile generale. Cu toate aceste considerații sceptice, să sperăm totuși că acum avem de-a face cu debutul unor acțiuni concrete și susținute. Dacă este așa, vom putea vedea doar urmărind cu atenție evoluțiile din ur­mă­toarele luni.
Anca DINICĂ