Traian Băsescu - pro Roșia Montană
Partidul Democrat dorește crearea de noi locuri de muncă, refacerea echilibrului ecologic din Apuseni și apreciază că investiția va rezolva problemele moților

Președintele PD, Traian Băsescu, susține importanța proiectului de la Roșia Montană apreciind că acesta ar aduce bunăstare în Țara Moților. Liderul democrat și-a exprimat, sâmbătă, în cadrul vizitei la Alba Iulia, o poziție tranșantă față de această investiție și a declarat că PD va susține în continuare importanța proiectului de la Roșia Montană din Munții Apuseni.
Traian Băsescu a spus că proiectul de la Roșia Montană este "un proiect de aducere a bunăstării în Țara Moților". "Este, cred, unul dintre proiectele pe care Partidul Democrat trebuie să le susțină nu numai ca o soluție de valorificare a unei resurse enorme de bogăție pentru țară, dar mai ales ca un proiect care va avea ca finalizare refacerea echilibrului mediului în Apuseni. Vă rog pe cei care nu ați fost la Roșia Montană să mergeți acolo. Veți vedea că nu există loc în România unde disprețul față de mediul înconjurător să se fi manifestat mai tare decât ceea ce avem acum la Roșia Montană", a declarat Traian Băsescu la Alba Iulia. Compania Roșia Montană Gold Corporation s-a angajat să aloce circa 250 de milioane de dolari pentru a îndepărta sechelele de mediu provocate de mineritul ce durează aici de peste 2000 de ani. În plus, mai trebuie precizat că investitorul va demara în paralel cu activitatea de exploatare propriu-zisă și acțiunea de refacere a mediului ambiant. Așadar, cei care se tem că peisajul poate fi afectat, ar trebui ca, mai întâi de toate, să meargă la Roșia Montană, cum spune Traian Băsescu, și să constate că peisajul selenar aduce a dezastru ecologic și nu a paradis pentru turiști. Și dacă tot se încăpățânează unii să nu ne dea dreptate, îi rugăm să locuiască măcar câteva luni la Roșia Montană (dar nu prin programe și fonduri plătite de firme concurente interesate sau de ONG-uri subvenționate și finanțate bine mersi), să se spele la sticlă și să tânjească după un loc de muncă bine plătit, pentru a-și ține familia.
Președintele PD a mai arătat că susținerea acestui proiect este "o datorie de onoare față de Țara Moților, împotriva demagogiei, împotriva dorinței unora de a se îmbogăți condiționând proiectul de la Roșia Montană".
Așa cum se știe, la Roșia Montană, compania "Roșia Montană Gold Corporation" intenționează să demareze o investiție de aproximativ 500 de milioane de dolari în sectorul minier, pentru exploatarea celui mai mare zăcământ auro-argentifer din Europa. În zonă, specialiștii au descoperit o rezervă de aproximativ 331 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, pe care compania "Roșia Montană Gold Corporation" dorește să o exploateze în decurs de 17 ani. Până în prezent, 38 la sută din populație a decis să-și vândă casele și terenurile către companie, optând pentru mutarea în alt oraș sau pentru rămânerea în noua localitate Roșia Montană, care va fi, potrivit specialiștilor, una dintre cele mai moderne din România.
De curând a început construcția drumului spre noua localitate, termenul de finalizare a lucrării fiind de trei luni. O declarație similară cu cea a lui Traian Băsescu a venit și din partea fostului ministru al Industriilor, deputatul Radu Berceanu, care a declarat răspicat că investiția de la Roșia Montană reprezintă o șansă pe care România nu are dreptul să o refuze. Și pentru că PD-ul nu vorbește mai multe limbi, cum se întâmplă la alte partide vis-a-vis de această investiție, și primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, s-a declarat un susținător al proiectului minier privat preconizat a se realiza la Roșia Montană.
Florin ROMAN
Începând de ieri
România - membră a NATO cu drepturi depline
De ieri, după ce președintele George W. Bush i-a primit la Casa Albă, în prezența secretarului general al NATO - Jaap de Hoop Scheffer, pe premierii celor șapte state noi membre ale Alianței Nord-Atlantice, România a devenit membră "de jure" a celei mai puternice alianțe militare din lume. Prin depunerea documentelor de aderare s-a pus punct unui proces început în urmă cu 14 ani, când autoritățile române ale vremii îl invitau la București pe secretarul general de atunci al NATO - Manfred Worner. Primii pași, timizi, au continuat cu semnarea Parteneriatului pentru Pace (România a fost prima țară care a făcut-o), prin participarea cu trupe la misiunile ONU și NATO, fapt ce a dovedit capacitatea de adaptare și modernizare precum și profesionalismul armatei române, care se transformă acum dintr-o armată "de masă" într-una de profesioniști. Cu aderarea celor șapte noi membri ai NATO - România, Bulgaria, Slovenia, Slovacia, Lituania, Letonia și Estonia, extinderea NATO nu se încheie, fapt dovedit de prezența la Washington a premierilor altor trei țări candidate: Albania, Croația și Macedonia. În discursul său de ieri președintele Ion Iliescu accentua că "România va susține întărirea prezenței NATO în Peninsula Balcanică, ca o garanție pentru stabilitatea întregii regiuni", aceasta și pornind de la importanța strategică aparte pe care România o are pentru NATO. Referindu-se la celelalte câștiguri pe care aderarea la NATO le-a adus României, președintele a amintit crearea unui cadru legislativ în concordanță cu valorile democrațiilor occidentale, obținerea unor importante garanții de securitate, atrăgând în același timp atenția asupra necesității intensificării luptei împotriva corupției. Revenind la încheierea procesului de aderare a României la Tratatul Altanticului de Nord, mai precizăm că el se va încheia vineri, 2 aprilie, când, la sediul NATO din Bruxelles, va avea loc ceremonia de arborare a drapelelor celor șapte noi membri.
Anca DINICĂ
Declarațiile de venit global se expediază în regim recomandat
Compania Națională Poșta Română ne informează că, în acest an, declarațiile pentru calcularea impozitului pe venitul global se trimit administrațiilor financiare doar în regim recomandat. După completarea formularelor trimise de Ministerul de Finanțe la domiciliul contribuabililor, aceștia vor preda plicurile preadresate administrațiilor financiare, la orice oficiu poștal, direct oficianților poștali. În schimbul fiecărui plic, clienții vor primi dovada expedierii documentelor prezentate. Taxele pentru expedierea plicurilor vor fi suportate în totalitate de către Ministerul de Finanțe.
(F.R.)
S-au cerut 300 de milioane de lei pentru Ocna Mureș
Autoritățile locale din Ocna Mureș au solicitat alocarea sumei de 300 de milioane de lei pentru funcționarea în bune condiții a unității socio-medicale din acest oraș. Suma a fost solicitată de unitatea medicală întrucât 15 bolnavi riscau să fie evacuați din cauza lipsei de fonduri.
(F.R.)
Consilier speriat de inundații
Consilierul județean al PER, Gheorghe Crăciun, a cerut autorităților județene să acorde o atenție sporită albiei Mureșului în zona podului de la Partoș. Crăciun consideră că din cauza albiei colmatate există pericolul producerii de inundații. Responsabilii în acest domeniu au infirmat temerile consilierului județean, motivând că nu există un pericol iminent de inundații.
(F.R.)
Investiție de 1,5 miliarde de lei pentru Bistra
Duminică, la Școala generală "Nicodim Ganea" din Bistra, în prezența deputatului PSD Constantin Selagea, a președintelui Consiliului județean Eugen Popa, a inspectorului școlar general adjunct, Marian Munteanu și a rectorului Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, Achim Moise, a primarului, cadrelor didactice și elevilor, a fost dată în folosință o modernă centrală termică pe lemne. Costul acestei investiții este de circa 1,5 miliarde de lei. Acest lucru a fost posibil ca urmare a implicării deputatului Constantin Selagea și a Consiliului județean Alba. Directorul școlii, Ioan Goia, a declarat că de serviciile noii centrale termice beneficiază 243 de elevi. Confortul termic este superior încălzirii tradiționale, eliminându-se pericolul acumulării gazelor toxice, și se reduc costurile materiale cu circa 30 la sută.
(F.R.)