Editorial
Prinți și turnători
    Deși cu toții avem câte ceva de reproșat televiziunii, trebuie să recunoaștem că sunt momente în care putem să-i fim recunos­cători. În week-end, de exemplu, ea ne-a dus la Madrid, la "nunta secolului", avându-i ca protagoniști pe prințul Felipe și pe norocoasa Letizia Ortiz. Chiar dacă jurnaliștii spanioli au deplâns faptul că mirii au fost cam rigizi și nu s-au pupat pe gură în văzul mapamondului, noi ne-am bucurat că am putut vedea reportaje ample de la fața lo­cului după ce, în secolul trecut, Ceaușescu ne-a interzis să "parti­cipăm" la nunta prințului Charles cu Diana, viitoarea "prințesă a inimilor" din Anglia și nu numai. Tot la sfârșitul săptămânii trecute am fost încântați să aflăm că tânărul român Călin Mitulescu a intrat în elita cinematografiei mondiale după ce a câștigat, la Cannes, Ma­rele Premiu Palme D'Or pentru scurtmetrajul "Trafic".
    George W. Bush și simpatizanții lui nu au, în schimb, nici un mo­tiv să agreeze Festivalul de Film de la Cannes, în condițiile în care marele câștigător al competiției a fost americanul Michael Moore, cu documentarul "Fahrenheit 9/11", un pamflet vitriolant la adresa politicii duse de actualul președinte al SUA. Potrivit criticii de specialitate, succesul filmului nu s-a datorat meritelor sale ar­tistice ci faptului că îl desființează pe Bush, transformând în ma­terial cinematografic secvențe din buletinele de știri americane di­fuzate pe tot parcursul mandatului acestuia. Pelicula lui Moore des­crie o lume care alunecă spre totalitarism din pricina greșelilor pre­ședintelui SUA, care ar fi generat masacrul din 11 septembrie, in­tervenția din Afganistan sau războiul din Irak.
    Față de asemenea atacuri, accidentul de bicicletă al preșe­din­telui Bush este floare la ureche, așa cum floare la ureche trebuie să fi fost și pentru dl Ion Iliescu mitingul antinomenclaturist orga­nizat sâmbătă, în Piața Revoluției din București, de "Inițiativa 2003" a lui Cozmin Gușă. S-a strigat cu foc "Jos Iliescu!" și s-au strâns vreo 600 de semnături pentru interzicerea accesului foștilor nomen­cla­turiști comuniști la demnitățile publice timp de zece ani. Irumperea pe micul ecran a lui Octav Cozmâncă, președintele executiv al PSD, care l-a invitat pe dl Iliescu în fruntea actualului partid de guvernământ, unde "e așteptat cu prietenie și respect", după expi­rarea mandatului prezidențial, întrucât "aici îi este locul, nu în altă parte și nici retras din activitatea politică", s-a dorit a fi, între altele, o replică la "impertinențele" din Piața Revoluției semănând izbitor cu textele "golanilor" din Piața Universității de acum 14 ani. Decla­rân­du-se convins că mandatul d-lui Ion Iliescu "va fi predat președin­telui Adrian Năstase", Octav Cozmâncă a confirmat indirect intenția premierului de a candida la președinție la alegerile din toamnă.
    Dacă viitorul PSD-ului pare asigurat, mult mai cețos se prezintă viitorul României în urma dezvăluirilor făcute de "Evenimentul Zilei", care a început să prezinte în serial turnătorii din televiziune și din ra­dio, extrași dintr-un document de 48 de volume, acoperitor al pe­rioadei 1967-1989. Tudor Vornicu, Viorel Grecu, fost editor prin­cipal de emisiuni, actualmente director adjunct al Direcției culturale din MAE, Nicolae Melinescu, celebrul știrist din TVR, devenit cores­pondent la Washington al postului public de televiziune, Andrei Ma­gheru, ajuns ambasador, consilier diplomatic al ministrului Culturii Răzvan Theodorescu și reprezentantul președintelui Ion Iliescu la Consiliul Permanent al Francofoniei sunt doar patru dintr-un șir lung de turnători cu nume mai mult sau mai puțin sonore. Adevărata problemă este ascensiunea postrevoluționară a unora dintre ei, care l-a adus pe Cornel Nistorescu la concluzia că "în 2004, România încă nu-și poate permite deschiderea completă a dosarelor fostei Securități întrucât asta ar însemna o prăbușire a parlamentului, a guvernului, a justiției și a lumii afacerilor". Pe cât de trist, pe atât de adevărat!
Maria Lucia MUNTEANU