Editorial
S-a spulberat mitul invincibilității PSD
    Fără a ne pierde în hățișurile cifrelor pe care le transmite cu țâ­râita Biroul Electoral Central, cifre de natură să încețoșeze rezul­tatele alegerilor locale din 6 iunie în loc să le facă vizibile, putem spune că scrutinul a avut doi mari câștigători: POPORUL ROMÂN și DEMOCRAȚIA. Principalul argument este faptul că, prin victoria zdrobitoare a lui Traian Băsescu și a Alianței PNL-PD în Capitală ca și prin rezultatele foarte bune care se prefigurează pentru PNL și PD la nivelul întregii țări, inclusiv al județului Alba, a fost practic spulberat mitul invincibilității PSD, pe care liderii acestui partid ma­mut s-au străduit din răsputeri să-l vâre în capul alegătorilor. Aser­virea cvasi-totalității posturilor de radio și televiziune, "valorificarea" la maximum a afecțiunilor la coloana vertebrală de care suferă unii jurnaliști din presa scrisă, cumpărarea "bunăvoinței" institutelor de sondare a opiniei publice, mituirea electoratului cu pomeni plătite din banii publici sunt doar cele mai vizibile fațete ale practicilor ne­ortodoxe de care partidul domnilor Adrian Năstase și Ion Iliescu s-a servit fără jenă în scopul câștigării alegerilor din 6 iunie și, desigur, a celor parlamentare și prezidențiale din toamnă. Presiunile enorme făcute asupra primarilor și consilierilor din opoziție, soldate cu ra­co­lări care au deturnat practic opțiunile unor segmente mari de alegă­tori din anul 2000, completează, fără să-l umple, tabloul "eforturilor" depuse de PSD pentru a se eterniza la putere. Dar, slavă Domnului, electoratul României s-a maturizat și în 6 iunie a taxat derapajele de la democrație ale PSD și ale liderilor săi căzuți pradă euforiei puterii, respectiv ispitei de a o exercita în mod discreționar, în dis­prețul legii și în ciuda așteptărilor unei populații sărăcite, dincolo de limita suportabilității, prin jaf și reforme simulate care au făcut din puternicii zilei și din apropiații lor niște nababi cu averi fabuloase constând în vile, terenuri, lacuri, păduri, conturi grase ș.a.m.d.
    Teoretic, în alegerile locale contează în primul rând perso­nali­ta­tea candidaților și abia apoi apartenența lor politică. În 6 iunie, însă, cu câteva excepții notabile (între care acelea reprezentate de pri­marii Constanței și Timișoarei) votul a fost unul politic, extrem de polarizat. Acest lucru a fost foarte evident la București, unde Alianța PNL-PD a luat (aproape) totul, de la Consiliul General al Capitalei la primăriile și consiliile de sector, la Cluj, dar și în multe alte locuri din țară, unde lupta cea mare s-a dat între redutabila forță care a devenit peste noapte Alianța PNL-PD și PSD. În momentul scrierii acestor rânduri (luni, ora 16.00), deși se cunosc doar rezultate par­țiale ale alegerilor, se degajă totuși concluzia că eșichierul politic românesc s-a simplificat și consolidat în același timp, trei partide mari dominând scena politică românească (PNL+PD și PSD). În cursă se mai află așa-zisele (?) partide naționaliste (PRM în cădere liberă și UDMR care a supraviețuit luptelor interne) precum și PUR (S-L) care a făcut o figură destul de bună chiar și în rolul de figurant. În schimb, se pregătesc să iasă din scenă PNȚCD, un partid de ve­che și glorioasă tradiție, dar și formațiuni noi ca Acțiunea Populară a lui Emil Constantinescu sau PNG-ul lui Gigi Becali.
    Dincolo de clasificarea eșichierului politic, alegerile din 6 iunie mai au marele merit de a fi emis semnale puternice privind radi­ca­lizarea electoratului din România, care nu mai este dispus să în­ghită gogoși, indiferent în ce ambalaj ar fi prezentate acestea. Ale­gătorii din 6 iunie, mulți cu studii superioare, nu s-au comportat la urne ca niște mase manevrabile de orice palavragiu cu tupeu ci ca niște cetățeni veritabili, conștienți de puterea votului lor. De acest lucru vor fi obligați să țină cont de acum înainte toți actorii politici din România, de la învingătorii și învinșii alegerilor locale, până la can­didații care se antrenează pentru alegerile din toamnă.
Maria Lucia MUNTEANU