Ultima oră
Mania grandorii dăunează grav PSD
    După năpraznica lovitură în bărbie pe care partidele care for­mează Alianța Dreptate și Adevăr PNL-PD i-au aplicat-o în alegerile locale recent încheiate, Partidul Social Democrat se dezmeticește foarte greu. Dar dacă nu vrea ca la alegerile generale din toamnă să fie făcut K.O., trebuie s-o facă, indiferent cât de greu le vine unora dintre președinții organizațiilor județene sau locale să-și recunoască eșecul. Identificarea cauzelor care au generat rezultatele slabe înre­gistrate de PSD este poate primul pas spre însănătoșire. Din ne­fericire pentru partidul lui Adrian Năstase, mulți dintre cei care diri­guiesc acum organizațiile din teritoriu n-au curajul asumării respon­sabilității. Oricine și orice: petele de pe soare, El Nino, ne­re­cu­noștința electoratului ș.a., par a purta vina, dar ei nu. Își închipuie poate că politica struțului este una care le aduce beneficii, care le va permite conservarea funcțiilor și avantajelor ce decurg din acestea. Poate că pe alocuri așa va fi, dar semnalul dat săptămâna trecută de Adrian Năstase și Octav Cozmâncă este clar: cine se simte cu musca pe căciulă ar fi bine să-și dea demisia, ca să nu-i fie cerută de la centru, că-i de rău.
    Experimentat într-ale vieții de organizație, președintele executiv al PSD - Octav Cozmâncă știe bine că acum este momentul curățirii partidului de filfizoni și ageamii. El va încerca să reducă pierderile, dar dacă în efortul său nu este sprijinit nu va reuși. Tocmai acesta este sensul afirmației sale că-și va depune demisia. Operația la care cei doi președinți ai PSD vor să supună partidul, deși benefică, va fi una foarte dureroasă și ca orice operație prezintă destule riscuri. Molcomă atâta timp cât PSD a dat senzația unui partid puternic, de nezdruncinat, lupta surdă dintre grupurile de putere din sânul par­tidului se acutizează din nou. Pe lângă faptul că fiecare dintre gru­puri va încerca probabil să arunce semieșecul localelor în seama celuilat, lupta este potențată și de tot mai apropiata întoarcere a lui Ion Iliescu în rândurile PSD și de probabila plecare a lui Adrian Năstase spre Cotroceni. Asta chiar dacă deocamdată liderul PSD a refuzat să dea un răspuns clar întrebării: va candida Adrian Năstase pentru funcția de președinte al României? Deși nu este nouă, starea de luptă din interiorul PSD și fuga de răspundere dau destul de rău la populație. Iar orice cetățean se poate întreba pe bună dreptate cum pot fi responsabili pentru administrarea județelor și a țării oameni care nu-și asumă nici măcar responsabilitățile din sânul partidului din care fac parte? Iată o întrebare cu răspuns așteptat în toamnă. Iar răspunsul s-ar putea, dacă PSD nu-și revine, să fie unul dur pentru oamenii lui Adrian Năstase.
    "Pregătim o serie de schimbări care vor asigura șanse mai bune pentru a avea succes la alegerile din toamnă" - spu­nea tocmai din Olanda Adrian Năstase. Adică de la o distanță destul de mare, care să inducă cetățenilor imaginea de detașare, o imagine care să-l scape poate de piatra de moară pe care și pentru el o reprezintă rezultatele de la locale. Președintele PSD, Adrian Năstase, nu se poate face (deși încearcă din greu) că nu are nici o vină. Considerat lider absolut în PSD, comportamentul său este copiat de cei din eșaloanele inferioare. Iar dacă liderul suprem nu-și asumă nici o vină, nu-și face nici un reproș, ce ne putem aștepta de la cei din organizațiile județene? Zilele care urmează ne vor spune însă cu siguranță dacă PSD este un partid suficient de matur pentru exa­menul la care este supus, sau mania grandorii îi va veni de hac.
Anca DINICĂ

Constituiri și neconstituiri ale consiliilor locale
    În cursul zilei de sâmbătă ar fi trebuit să aibă loc constituirea tuturor consiliilor locale, municipale, orășenești și comunale. Spu­nem că ar fi trebuit, deoarece sunt și situații în care aceste consilii nu s-au constituit. La nivel urban, nu s-au constituit consiliile Ocna Mureș, Cugir, Sebeș, Zlatna, întrucât unele partide au așteptat să vadă cum se finalizează votul la CJ Alba. Pentru funcțiile de vi­ceprimari la aceste orașe există o luptă strânsă, între alianța tri­partită PNL-PD-PUR pe de o parte și PSD pe de altă parte, arbitrată pe ici, pe colo de PRM. Ședințele de constituire în aceste localități s-au amânat pentru marți, așa că vom reveni cu echipele complete de primari și viceprimari.(F.R.)
PUR-ul are în Alba 11 viceprimari
    Președintele PUR Alba, Nicolae Popa, a declarat că, după șe­dințele de constituire de sâmbătă, partidul pe care îl conduce la nivel județean și-a îmbogățit "zestrea administrativă" cu 11 viceprimari. Aceștia au fost aleși în comunele: Câlnic, Ohaba, Vidra, Cergău, O­coliș, Săliștea, Doștat, Jidvei, Săsciori, Valea Lungă și Avram Ian­cu. PUR-ul mai speră în obținerea mandatului de viceprimar la Cugir, pentru actualul consilier județean Toa­der Ulise, acest lucru fiind stabilit în protocolul de colaborare dintre PNL-PD și PUR. Dacă Toader Ulise va fi ales marți viceprimar la Cugir, unde va face echipă cu Adrian Teban, locul său în Consiliul Județean va fi luat de Oliviu Feneșan. Partidul condus de Popa a devenit a treia forță la nivel ju­de­țean după Alianța DA PNL-PD și PSD, având după alegerile locale 72 de consilieri locali, trei consilieri județeni, 5 primari, 11 vice­primari și un vice­președinte de Consiliu Județean.(F.R.)
La Aiud
Tandem PNL-UDMR în fruntea primăriei
    Sâmbătă, la Aiud, a avut loc ședința de constituire a noului Con­siliu local. Primarul liberal Mihai Horațiu Josan va face echipă cu un reprezentant al UDMR, Cristian Covaci. Noul primar ne-a declarat că speră într-o bună colaborare cu toți consilierii locali, în beneficiul localității și al aiudenilor. Josan a strâns mâna tuturor consilierilor, inclusiv a celor de la PSD, semn că normalitatea și fair-play-ul sunt indispensabile într-o administrație locală ce se vrea performantă.(F.R.)
Sancțiuni pentru "trădători"
    Liderii alianței tripartite de la nivel județean, Teodor Atanasiu (PNL), Mircea Hava (PD) și Nicolae Popa (PUR) au anunțat că în această săptămână va avea loc, pentru fiecare partid în parte, o analiză la sânge a modului în care au decurs ședințele de con­sti­tuire și au fost respectate prevederile protocolului încheiat la nivel județean. Constituirea unor consilii locale, în special comunale, a scos la iveală o serie de deficiențe de colaborare și comunicare între cele trei partide, în sensul că unii consilieri locali au votat altfel de­cât li s-a spus de la "județ". Iar din câte știm noi, astfel de exem­ple nu sunt deloc puține. La țară s-a votat mai mult după cumetrii și re­lații de prietenie. Unul dintre co-președinții Alianței D.A. Alba, liderul liberal Teodor Atanasiu a declarat că cei care au încălcat reco­man­dările vor fi aspru sancționați, mergându-se chiar până la ex­cluderea din partid. Probabil că măsuri similare vor fi luate și de ce­lelalte partide.(F.R.)
Gruppo Frati vinde fabricile de la Sebeș
    Decizia grupului italian Frati de a vinde fabricile de prelucrare a lemnului din Sebeș către compania Kronospan a fost determinată de necesitatea obținerii de finanțări pentru plata unui împrumut obligatar contractat în Italia, a declarat, joi, președintele grupului, Luigi Frati, potrivit Agenției Mediafax. "Avem scadent în Italia un împrumut sub formă de obligațiuni. După cazul Parmalat, băncile italiene au tendința să nu mai accepte amânări la credite, astfel că am preferat să vindem și să plătim decât să cerem o rescadențare", a afirmat Frati. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a acordat, joi, grupului italian un credit în valoare totală de 135 milioane euro, pentru pregătirea achiziției. Fondurile vor fi utilizate pentru eliminarea blocajelor de producție și extinderea capacităților. BERD va acorda direct un credit de 70 de milioane de euro cu o maturitate de 10 ani. Diferența de 65 de milioane de euro, cu o maturitate de șapte ani și jumătate, a fost sindicalizată unui consorțiu de bănci format din Raiffeisen Zentralbank Austria, Bank Austria și Investkredit.
    Contractul dintre Kronospan și Gruppo Frati va fi semnat în a doua jumătate a lunii iulie. Cele două părți nu au oferit detalii despre valoarea tranzacției. Potrivit documentului supus dezbaterii condu­cerii BERD, valoarea totală a proiectului, incluzând sumele pentru achiziția, modernizarea unităților și extinderea capacităților de pro­ducție este de circa 250 de milioane de euro.
    Pentru extinderea capacității de producție a MDF Sebeș Frati, Kronospan intenționează să aloce cinci milioane de euro. Strategia grupului vizează, de asemenea, construirea unei noi linii de fa­bricație PAL, cu o capacitate anuală de 500.000 metri cubi. Cele două fabrici consumă anual, cu actualele capacități de producție, aproximativ 750.000 tone de lemn. Unitățile sunt amplasate la pe­riferia orașului pe o platformă industrială operațională din 1960.
Florin ROMAN

La Dumitra - Unirea
Accident cu părăsirea locului faptei
    Sâmbătă, în jurul orei 23,55, poliția Unirea a fost sesizată că în satul Dumitra a avut loc un accident de circulație. Ioan Ciungradi, de 32 de ani, din Dumitra, conducea un tractor U 650, când l-a un moment dat a trecut cu roțile din față peste Claudiu C. de 18 ani, din Turda. Victima circula cu alți trei amici pe partea stângă a drumului, din direcția Dumitra spre șoseaua națională. Claudiu a fost trans­portat la spitalul din Turda, unde a fost diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral, traumatism toracic și comă de gradul II. De la Tur­da, bolnavul a fost transferat la Clinica de neurochirurgie din Cluj Napoca. Polițiștii au stabilit că tractoristul, care nu avea permis, a părăsit locul faptei, a parcat și s-a culcat. El a fost dus la spitalul din Ocna Mureș pentru a i se recolta probe biologice.(F.R.)
Conjudețeanul nostru Dan Motreanu, nominalizat pe listele la parlamentare de Theodor Stolojan
    În conformitate cu statutul PNL, listele parlamentare ale PNL sunt alcătuite de către organizații și validate de Delegația Perma­nentă. Doar în județele care au obținut, la locale, sub media pe țara (18 în cazul PNL), locurile eligibile vor fi ocupate de oameni puși de centru. Președintele PNL Theodor Stolojan a declarat răspicat că: "Vreau pe listă oameni tineri, nepătați". Stolojan i-a dat ca exemplu pe consiliera sa de imagine, Raluca Tătărcan, la Camera Deputaților și pe istoricul Adrian Cioroianu, la Senat, din partea Bucureștiului. Președintele PNL a declarat că îl susține pentru locuri eligibile la alegerile parlamentare și pe conjudețeanul nostru Dan Motreanu, președintele organizației de tineret. El a mai precizat că nu va in­terveni decât pentru tineri și i-a sfătuit pe toți membrii conducerii centrale a partidului, care au venit să îi ceară ajutorul, să se des­curce singuri. Discuțiile oficiale despre liste vor avea loc în PNL pe 3 iulie, la Delegația Permanentă, când le vor fi comunicate orga­niza­țiilor criteriile și modul de selecție a candidaților, precum și locurile considerate eligibile. Pe 7 august, Delegația Permanentă "va bate în cuie" listele, votând secret fiecare nominalizare în parte.(F.R.)
Ordonanță anticorupție
    Camera Deputaților a adoptat ordonanța de urgență a Guvernului privind creșterea transparenței și măsurile anticorupție, după ce cu două zile în urmă actul normativ fusese respins la Senat, din lipsă de cvorum. Actul nor­mativ prevede obligativitatea persoanelor care candidează la demnități publice de a-și declara averile. OUG dă dreptul procurorului general al Parchetului Național Anticorupție de a formula cererea de cercetare a averilor. Pentru titlul din actul nor­mativ referitor la modificarea și completarea OUG privind Parchetul Național Anticorupție competența revine Senatului, a precizat Comi­sia juridică a Camerei. Modificările vizează organizarea, funcți­o­narea, atribuțiile și fondurile PNA. Conform secretarului Comisiei Ju­ridice, Florin Iordache (PSD), titlul privind PNA va fi reexaminat de Senat. (A.D.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.