Editorial
Bush sau Kerry?
     La ora când aceste rânduri vor ajunge la cititorii noștri, ame­ricanii cu drept de vot vor fi trecut deja pe la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii patru ani. Din nou, cetățenii celui mai liber și mai puternic stat din lume își hotărăsc destinul, își aleg viitorul. Un destin și un viitor pe care, în ciuda rănilor provocate de atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, cea mai democratică națiune a lumii a știut de fiecare dată să și le croiască cu o aură de mare învingător.
    America, la fel ca lumea întreagă, este cu totul alta după 11 sep­tembrie. Majoritatea analiștilor susțin că în prezent "America este de două ori în război. În afară, cu terorismul islamic, înăuntru cu propria conștiință, aprinsă din două părți: de patriotismul mulțimilor vaste și de internaționalismul elitelor care detestă valorile clasice ale Americii". Iar după cum bine știm, în aceste momente, ca de altfel în întreg secolul trecut, de soarta SUA a depins și depinde în mare măsură viitorul întregii lumi. Europa însăși și alte numeroase zone ale globului îi datorează pacea și dezvoltarea puternică de după cele două războaie mondiale cărora, cu mari sacrificii, le-a pus capăt alături de aliați. Așadar, alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii sunt în primul rând o problemă a poporului ame­rican, dar deopotrivă ele reprezintă un fel de "busolă" pentru popoa­rele întregii planete. La această oră, pe buzele tuturor stăruie între­barea: Cine va fi viitorul președinte american, republicanul George W. Bush sau democratul John Kerry?
    Cu doar 24 de ore înainte de deschiderea urnelor, cei doi pre­tendenți ai fotoliului prezidențial de la Casa Albă se prezentau "u­măr la umăr" în sondajele de opinie. Adică aproape la egalitate în preferințele americanilor. Chiar dacă au fost opt luni de campanie, patru dezbateri televizate în direct, sute de discursuri și mii de spoturi de televiziune, rezultatul alegerilor nu va putea fi cunoscut decât după numărarea voturilor. Poporul american pare a fi "rupt în două". Șocul atentatelor teroriste a lăsat urme adânci în conștiința colectivă, fapt demonstrat de un recent sondaj de opinie realizat de revista "Time", potrivit căruia "terorismul și războiul din Irak repre­zintă motive de îngrijorare pentru 42% din alegători. Doar 38% se declară mai preocupați de starea economiei și de asigurările so­ciale". Această situație le convine mai mult republicanilor care și-au construit întreaga strategie electorală pe prezentarea lui Bush drept "un președinte de război", acuzându-l în același timp pe Kerry de "slăbiciune, șovăială și ignoranță" în ceea ce privește terorismul. Pe de altă parte, democrații susțin că numai John Kerry va fi în stare să dezvolte în continuare economia americană și să facă pace cu Eu­ropa, respectiv să aducă alături de SUA și Marea Britanie, Ger­mania și Franța, cele două mari puteri europene care s-au opus categoric deciziei lui Bush de a invada Irakul. Pentru că în aceste momente, SUA le este tot mai greu să gestioneze situația din Irak și doresc cu orice preț ca Europa să participe mai activ la demo­cratizarea și dezvoltarea de viitor a acestei țări.
    Sunt însă destui analiști care susțin că, indiferent care va fi vii­torul președinte, problemele Americii rămân în mare aceleași. Ast­fel, cunoscutul politolog Simon Serfaty, director în cadrul Centrului Internațional pentru Studii Strategice afirmă că: "Dispariția sau con­firmarea actualelor personalități politice de la Washington sau din Europa nu va influența decisiv dezvoltarea relațiilor între cele două părți. Kerry ar fi ostaticul acelorași probleme pe care Bush le-ar lă­sa în urmă". Dar, haideți să lăsăm profețiile, pentru că în câteva ore vom ști cine este noul președinte al SUA, iar despre viitorul Americii și al lumii ne va vorbi chiar el.
Tinu MATEȘ