Editorial
Greva de vacanță
     De luni, multe dintre primăriile, consiliile județene și instituțiile din subordine în întreaga țară se află în grevă generală. Asta înseamnă că cetățenii nu mai pot să apeleze la serviciile acestor instituții, iar pentru rezolvarea problemelor pe care le au trebuie să aștepte încetarea grevei, lucru încă impredictibil. Solicitările greviștilor din administrația publică se referă la creșteri salariale, dar vin și din nemulțumirea legată de decizia suspendării primei anuale și a primelor de vacanță. Liderii sindicaliștilor au declarat că declanșarea grevei în această perioadă nu are nici o legătură cu campania electorală, dar... Este adevărat că mișcările sindicatelor din administrația publică au fost declanșate încă din primăvară, înainte de campania electorală pentru alegerile locale, însă atunci protestatarilor li s-a promis rezolvarea problemelor lor imediat după alegerile locale, iar mișcările revendicative au fost suspendate. O promisiune încălcată de autorități (a câta oare?) care are ca efect greva de acum.
    Greva generală a funcționarilor publici se înscrie într-o serie mai largă de mișcări revendicative la care au participat sau participă angajați în alte sectoare bugetare: cadrele didactice, angajații din sistemul sanitar etc. Și toți cer majorări salariale și alte sporuri de venit. Nu negăm justețea cererilor lor în ceea ce privește salariile, dar ne întrebăm cât de justificate sunt prin performanțele admi­nistrației publice solicitările privind premiile anuale și primele de vacanță? Cetățenii care se prezintă la ghișee și încasează nervii funcținarilor din spatele lor, sau au parte de tărăgănarea rezolvării solicitărilor sunt cei mai în măsură să aprecieze. Dar, în fond, de ce să nu ceară funcționarii publici cheltuirea unor sume mai mari de la buget? Doar au în față exemplul de glorie al chiar celor care trebuie să vegheze la buna administrare a banilor bugetului: parla­mentarii! Pe lângă salariile de invidiat (care fac din statutul de parlamentar unul dorit și aprig disputat) parlamentarii beneficiază de numeroase alte venituri și facilități între care sumele forfetare și primele de vacanță sunt printre cele mai importante. Dacă senatorii și deputații cer și își și adjudecă felii importante din banii publici, strânși prin truda noastră a tuturor, ce de nu ar face la fel func­ționarii publici?
    Ați observat însă că în sectorul privat grevele sunt aproape in­existente? Angajații de aici nu numai că nu cer prime de vacanță, dar mulți dintre ei nu își permit nici măcar să-și ia vacanță. Ei știu ce înseamnă să lucrezi mult, să fii eficient, pentru că altfel își poți pierde locul de muncă, în condițiile în care există destui șomeri calificați care abia așteaptă să-i înlocuiască. Poate că înainte de a se gândi la grevă, funcționarii publici, ca și ceilalți bugetari, ar tre­bui să se gândească la îmbunătățirea performanțelor lor pro­fe­sionale, astfel ar avea o justificare mai mare a cererilor lor și s-ar bucura de o mai mare simpatie și susținere din partea celorlalte categorii sociale. Dar ca întotdeauna când se cer bani "de la stat" se pune carul înaintea boilor. Se cer prima dată venituri mai mari ca o condiție a performanței. O mentalitate care credem că nu este în concordanță cu standardele unei societăți moderne, precum cea pe care ne-o dorim și în edificarea căreia corpul funcționarilor pu­blici are un mare rol. Păcat!
Anca DINICĂ