Editorial
Alegerile - Jurnal de front
     Multor compatrioți aproape că nu le-a venit să creadă că au pu­tut avea week-end-ul trecut liniștit, în familie, fără să vadă sau să audă la televizor sau la radio nici un politician, nici un slogan elec­toral. Până și la emisiunea "Profeții despre trecut" a lui Silviu Bru­can, zis și "Oracolul din Dămăroaia", s-a vorbit despre... Gheorghe Gheorghiu Dej! Oare cum de s-a putut întâmpla așa ceva, doar sun­tem în plină campanie electorală!? - s-a întrebat majoritatea. Răs­punsul vine din partea Biroului Electoral Central, care, joi, 4 no­iembrie a.c. a emis o hotărâre, în oarecare contradicție cu indicațiile CNA, în care se precizează: "Posturile de radio și televiziune publi­ce și private pot transmite, în perioada campaniei electorale, emi­siuni și dezbateri electorale numai în zilele de luni, marți, miercuri joi și vineri". (...) "Sătui de campania electorală, oamenii trebuie să se odihnească în zilele de sâmbătă și duminică" - a comentat hotărârea luată președintele BEC, judecătorul Emil Gherguț. Acum, desigur, unde-i lege nu-i tocmeală, și poate că o mică pauză la sfâr­șitul fiecărei săptămâni le prinde bine atât alegătorilor cât și politicienilor. Numai că, dacă la televizor sau la radio n-am avut par­te de show-uri politice, în schimb, în teritoriu, candidații în alegeri am putea spune că au înregistrat zile record. Din zori și până-n sea­ră, piețele, târgurile, satele, comunele și orașele patriei au fost luate cu asalt de către aceștia, însoțiți de staff-urile lor electorale. Promisiuni peste promisiuni, zâmbete, strângeri de mână, pupături, cărți de vizită, afișe și câte și mai câte le-au oferit candidații de diferite culori politice tuturor celor care le-au ieșit în cale sau care... le-au deschis porțile.
    În altă ordine de idei, cele două principale forțe politice ce vor să cucerească puterea și să ne conducă în viitorii 4 ani (am numit aici Uniunea PSD+PUR și Alianța D.A. PNL-PD), aproape convinse că nu va putea nici una dintre ele să obțină majoritatea în viitorul legislativ al țării, au început deja să facă tot felul de calcule post­electorale. Spre exemplu, Miron Mitrea, unul dintre liderii importanți ai Uniunii PSD+PUR, a anunțat că "practic orice combinație este posibilă". El nu exclude o colaborare ulterioară cu PRM, în condițiile în care UDMR are dificultăți în a atinge pragul electoral, după cum nu exclude nici o colaborare cu "un PD fără Băsescu" ori cu PNL. "Intră în discuție și PD-ul, pentru că eu cred că a venit timpul ca PD să vină în mod firesc la noi", a spus Mitrea, afirmând că este destul de dificil să optezi acum, în condițiile de luptă electorală, pentru o alianță sau alta. După cum se știe, și Alianța D.A. PNL-PD și-a ex­primat convingerea că atât UDMR cât și alte forțe politice de dreap­ta i se vor alătura după alegeri pentru a putea obține majoritatea în Parlament și pentru a putea să guverneze în următorii patru ani.
    Corneliu Vadim Tudor, președintele PRM, convins că va intra în turul doi al alegerilor prezidențiale și că va obține un procent im­portant în alegerile parlamentare care-i va permite să "arbitreze" for­marea guvernului, cel care până mai ieri tuna și fulgera că "nu ne vindem țara", vine de această dată și le promite românilor "demo­crație și economie de piață". El spune că acestea sunt pârghiile vitale care ne vor ajuta pe noi să edificăm societatea viitorului în România, sub denumirea de "capitalism popular", iar de acum în­colo, dacă el va veni la putere, "toți românii se vor întoarce acasă pentru că este foarte mult de lucru". Totodată el va fi cel care va respecta toate tratatele internaționale ale României (inclusiv pe cel cu Ucraina pe care l-a combătut vehement până acum?!), va des­chide porțile pentru investitorii străini și câte și mai câte. Mai, mai să-l crezi, după cât zice de frumos...
Tinu MATEȘ