Editorial
Alegerile au coborât în stradă
     "Împreună pentru România", "Aici și Acum", "Faptele sunt po­litica mea", "E timpul dreptății. E vremea adevărului", "Muncește și câștigă", "Altă cale, cea dreaptă", "Jur în fața lui Dumnezeu că vom face o Românie ca soarele de pe cer" etc. Sintagme ce atârnă sub chipuri serioase, surâzânde, gânditoare, pe niște panouri așezate strâmb, nealiniate, parcă mereu certându-se, urmărindu-se, deni­grându-se. Par foi rupte dintr-o carte uriașă, responsabilă, emo­țio­nantă, luată ca un sentiment adânc, unic și tulburător, foi dintr-o campanie electorală prin care ar trebui să transpară năzuinți, preo­cupări, seriozitate, grijă pentru problematica realității de azi și de mâi­ne, devotament și curajul de-a te jertfi, la propriu, pentru alegă­tori, tineri și vârstnici, funcționari sau pensionari.
    Lumea trece printre ele, grăbită, pasivă, indiferentă, iar unii, pro­fitând de întuneric, trag linii peste ele, rup fâșii, le aruncă, parcă scot din buzunar o răzbunare sau alta, parcă ar fi plătiți să o facă fără teamă. Și toate acestea costă bani, chiar dacă se repetă ob­sedant "că nu sunt din banii contribuabililor", că...
    Adevărul este că alegerile au coborât în stradă cu tot alaiul lor de intimidare a adversarilor, cu un limbaj desuet, de lemn, cu promi­siuni deșarte, cu mii de calendare, cărți poștale, pliante vârâte prin cutiile poștale (deși ușile sunt pe cifru), telefoane amabile, scu­turându-și amalgamul de umbre și incertitudini. Îmi amintesc de un slogan "Eu fac! Eu promit!" ce a ieșit câștigător, ca un loz mult așteptat. Acest lucru este bine să-l știe pe de rost alegătorii: să va­dă cine, ce face, ce a făcut, cum și mai ales prin ce mijloace... De aici, de la neînțelegerea adevăratelor fapte pornesc deruta, delă­sarea, nepăsarea, dar și nepermisele transferuri de jigniri la numele sfânt al patriei. Cineva m-a întrebat: "Tu cu cine votezi?" I-am răs­puns: Eu nu votez! Eu aleg! A vota a devenit pentru mulți un simplu automatism, un fel de a ocoli o mare responsabilitate, de a te afla în treabă, de-a nu fi sincer cu tine însuți. A alege înseamnă a paria pe propria-ți ființă, pentru viitorul ei conectat la soarta propriului neam. A alege omul potrivit înseamnă a cunoaște, a respecta, a căl­ca minciuna în picioare, a nu te lăsa indus în eroare de aparențe, a da strălucire propriului crez.
    Trec printre afișe, panouri, slogane și cuvintele, nu o dată, mi se fac măciucă, gândindu-mă la unii dintre cei care stau față în față doar cu gândul la propria preamărire, înavuțire. Și aceasta pentru că au un exemplu demn de urmat: parlamentarismul de doi bani al unor aleși, în care speranța a devenit o buruiană, iar parvenirea nu­fărul ei.
    Trec și mă gândesc la stârpirea acestor "proaste obiceiuri" ce nu se mai termină în Parlamentul României.
    Trec și revin, încurajându-mă, dorind să vă îndemn să treceți, dragi albaiulieni, prin propriile voastre necazuri, suferințe și să mer­geți să alegeți fapta sănătoasă, credibilă, greu de răstălmăcit. E vor­ba de bolile morale ce trebuiesc eradicate din propriul nostru suflet, din verbul: A ALEGE.
Ion MĂRGINEANU