Editorial
Lădoaiele lui Nea Vasile
     Zilele trecute, aflându-mă în una dintre localitățile rurale ale județului, am oprit la poarta unui gospodar, o mai veche cunoștință de-a mea, pentru a-i da binețe. Nea Vasile, cum i se mai spune, trebăluia de zor prin curte. Când m-a văzut, a lăsat lucrul, după care a venit și mi-a întins mâna surâzător:
    - Bine te vedem pe la noi.
    - Bine v-am găsit, îi răspund.
    - Hai în casă să te servim cu un pahar de vin, zice nea Vasile.
    - Mulțumesc, nu prea sunt prieten cu vinul. Am vrut doar să te salut și să văd ce mai faceți...
    - Acuma, vezi și tu, toată vara am reușit să mai adunăm și noi câte ceva. Ceva grâu și porumb ne-a dat Dumnezeu, un purcel de Crăciun este în coteț... Și apoi, cu campania asta electorală să știi că ni-i plin podu'. Am două lădoaie în podul casei care au început deja să dea pe-afară, îmi zice nea Vasile zâmbind.
    - Cum vine asta?, îl iscodesc eu.
    - Ei, cum vine. Parcă tu nu știi... Una este plină cu promisiunile PSD-ului și ale PUR-ului, iar alta de cele ale Alianței PNL-PD. De când a început campania electorală mai că n-am biruit să tot pun în amândouă câte și mai câte. Pensii duble, tichete de tren și de alimente, prime de lapte, rente viagere, taxe reduse, subvenții agricole, bani pentru tractoare, cișmele la poartă, drumuri asfaltate, televiziune prin cablu și multe altele. Ce mai, nici nu mai pot să le pun capacul, că dau pe afară... Și stai că mai vin PRM-ul lui Va­dim, PNȚCD-ul lui Ciuhandu și alții. Nici nu știu ce-o să mă mai fac, unde o să le mai depozitez și pe ale acestora. Am zâmbit și eu, am mai schimbat apoi pe un ton mai serios câteva vorbe, ne-am urat reciproc sănătate, că-i mai bună decât toate, și am plecat mai departe. Am mai apucat doar să-l aud pe nea Vasile în urma mea: Măi, să nu te superi, mai glumim și noi, mai facem haz de necaz, că așa-i pe lumea asta. Desigur, nu aveam de ce să mă supăr. Că doar eu nu candidez nici la președinție, nici la parla­ment. Și apoi cam asta este campania electorală. Toată lumea promite. După alegeri mai văd ei ce pot face și ce se mai adună în lădoaiele lui nea Vasile. Cel puțin este bine că românii nu și-au pierdut încă simțul umorului. În rest, belelele curg... Ei, de bine, de rău, nea Vasile are o gospodărie frumoasă, ceva agoniseală pentru iarnă așijderea, nu-i chiar de plâns. Mai rău este pentru cei de la oraș, pentru cei mai săraci. Pentru cei care trebuie să plătească și apa pe care o beau și aerul pe care îl respiră. Mai ales că, iată, vremea a început să facă pe nebuna, plouă necontenit de trei zile aproape în toată țara, în multe zone a nins îndesat, astfel că "zăpada afară-i cât gardu'". Deja apele umflate ale unor râuri au inundat toată zona Gorjului, la fel și în Vâlcea și mai în toată Moldova. Sute de gospodării au ajuns sub ape, acestea distru­gându-le toată agoniseala de peste an, lăsându-i "flămânzi și goi" în calea furtunii. Meteorologii au transmis deja avertizări hidrologice pentru un număr de 22 de județe ale țării, în care se atrage atenția că ploile vor continua și în următoarele zile. Suntem, din nou, în pragul unor calamități naturale de proporții. În aceste zile cred că guvernanții, partidele și formațiunile angrenate și "ambalate" la maximum în campania electorală ar fi cazul să o lase mai încet și să treacă de urgență la o campanie de ajutorare a celor calamitați. Suntem siguri că, dacă vor proceda așa, vor avea mult mai multe voturi în alegerile din 28 noiembrie. Mai ales că, oricum, lădoaiele lui nea Vasile au început de mult să dea pe afară...
Tinu MATEȘ