Editorial
Euforia sondajelor
     Dualismul vertiginos al estimării rezultatelor alegerilor parla­men­tare și prezidențiale de duminică adresează concetățenilor, comen­tatori prin însăși firea lor, o invitație la descifrare. La închiderea urnelor am avut cu toții parte de un adevărat spectacol în care s-au înghesuit lideri politici, analiști și jurnaliști pe o aritmetică a pro­centelor avansată de institutele de sondaje care au consemnat opțiunile alegătorilor abia ieșiți din cabinele de votare. Victoria U­niunii PSD+PUR i-a îndemnat pe potențialii învingători să facă front comun în fața camerelor de luat vederi, să-și expună din pufoaicele albastre, ideile călăuzitoare și mărețele realizări. În frigul serii, tem­perat de platoșele matlasate ale impermeabilelor de campanie sau de ceaiurile și băuturile fierbinți, servite în modeste pahare de unică folosință, staful Uniunii prin vocea exponențială a lui Adrian Năstase a marcat bucuria aflării celor dintâi estimări care a clasat conglo­meratul aflat la putere pentru o nouă legislatură. Perspectiva celui de-al doilea tur de scrutin pentru Cotroceni nu părea nici ea prea îngrijorătoare pentru premierul condidat și familia acestuia, diferența la scor după sondajele serii fiind oarecum în avantajul său.
    De cealaltă parte a baricadei, Traian Băsescu și Alianța D.A., cu o cotă procentuală mai scăzută, nu au ezitat să-și exprime îngri­jorarea vizavi de aranjamentele din procesul electoral, aducând e­xem­plul grupurilor organizate care au votat de mai multe ori, cu probe filmate și contestații depuse la BEC, cu "jocurile" pe calcu­lator, demonstrându-i lui Dan Nica "imparțialitatea" computerului, fără suflet și fără partid. În tradiția deja cunoscută, UDMR a mai jubilat, o dată în plus, victoria previzibilă a formațiunii care așteaptă discret la intersecție o lipitură conjuncturală, după ce-i vor fi onorate toate concesiile. Diplomat instruit, Marko Bela s-a abținut de la co­mentarii inutile, păstrându-și rezervele pentru bătălii mai avan­tajoase vorbitorilor de limbă maghiară. Izolat în alcovul conjugal, C.V. Tudor și-a sărbătorit, numai el știe cum, ziua de naștere, ci­frele de sondaj interzicându-i să mai iasă țanțoș la rampă.
    După o noapte furtunoasă de numărare a voturilor, în direct și în paralel, alte clasificări anunță diferențieri la puncte extrem de mici care-i clasează pe Năstase și Băsescu umăr la umăr la fel și blo­curile partidelor pe care le reprezintă. În spatele graficelor vânzo­leala este în toi: cei doi combatanți se pregătesc pentru o nouă con­fruntare. De pe margini se fac și se refac pronosticuri, fiecare cu părerea sa, scenariile curg și ele. Partidele probabile să dețină nu­merele câștigătoare în legislativ s-au grăbit chiar să alcătuiască noul guvern, o gafă incomensurabilă după atâta exercițiu de putere. Din nou se schițează alianțe, transferuri, compromisuri toate spre binele întregului popor, care este și el analizat, inculpat și disculpat pentru votul său dat cu bună știință sau la voia întâmplării. Nici de data aceasta vina nu o poartă cei instruiți care nu și-au prea asumat responsabilitatea unei ștampile, ci amărâții care au consultat mai întâi Divinitatea și mai apoi s-au îndreptat spre secția de votare. Lor va trebui să le cerem socoteală - după unele voci - pentru câș­ti­gurile sau eșecurile viitoare.
    Urnele s-au închis, câinii latră, caravana trece. S-a așternut pe alocuri și liniștea de care are nevoie românul să-și rumege amarul. Izbânda, a cui o fi, aproape că nu-l mai impresionează, numai să se termine odată cu tămbălăul electoral. Astăzi, mai mult decât ieri-alaltăieri, îl agresează orice întrebare pe care i-ai pune-o unui simplu trecător. Febra s-a stins, capitolul este încheiat, e vremea să ne vedem de treburi mai serioase pare să fie replica mută din privirea semenilor noștri.
    Dacă există o povață pe care alegerile să ne-o transmită, și în care să găsim o morală directă, cred că avem după acest moment electoral revelația ei.
Mariana IONAȘ