Editorial
Guvernul de Crăciun
     Ziua de 26 decembrie a fost una de coșmar pentru sudul și estul Asiei, unde circa 12.000 de oameni și-au pierdut viața din cauza valurilor seismice provocate de cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani. Pentru Ucraina, aceeași zi a însemnat victoria lui Iușcenko în cel de-al treilea tur al prezidențialelor, adică victoria revoluției portocalii. României, cea de-a doua zi de Crăciun i-a adus un guvern nou-nouț "de oameni bogați, dar săraci în populari­ta­te" (după "Adevărul"), care este totodată "cel mai tânăr executiv de după Revoluție" (conform "Evenimentului Zilei"). Televiziunile au părut surprinse de eveniment dacă luăm în considerare faptul că, exceptând Antena 1 și Realitatea TV, ele n-aveau pregătiți analiști politici care să facă profeții în privința noului executiv. Așa cum ne-a obișnuit în ultima vreme, Cristian Tudor Popescu i-a luat-o înainte PSD-ului afirmând că "Alianța înțelege să refacă împreună cu UDMR și PUR formula Convenției Democrate". Când Titus Corlă­țean, purtătorul de cuvânt al PSD, a avansat aceeași idee, re­dac­torul-șef al "Adevărului" s-a enervat și i-a sugerat partidului lui Adrian Năstase "să facă ciocu' mic" și să se curețe de corupți, operațiune în absența căreia nu are calitatea morală de a-i acuza pe alții. Ceva mai calm și mai optimist a fost Cornel Nistorescu care și-a manifestat, totuși, temerea că miniștrii Economiei și Finanțelor sunt prea tineri și lipsiți de experiență. În sfârșit, Corneliu Vadim Tudor, care pretinde că el l-a făcut pe Băsescu președinte, a anunțat că PRM nu va vota un guvern din care face parte și UDMR. E greu de spus cât a contribuit Vadim la victoria lui Traian Băsescu, dar e foarte clar că rolul său a fost decisiv în alegerea lui Adrian Năstase și a lui Nicolae Văcăroiu ca președinți ai celor două Camere ale Parlamentului după ce ani de zile i-a făcut troacă de porci în revistele sale. Revenind la Guvernul Tăriceanu, dată fiind eterogenitatea lui în care, alături de nume consacrate și foarte promițătoare, se regăsesc mulți necunoscuți marelui public, opti­miș­tii și pesimiștii pot găsi în egală măsură temeiuri pentru spe­ranță și motive de îngrijorare.
    Prima tabără ar putea aprecia faptul că, la prima vedere, niciunul dintre membrii Guvernului nu este amestecat în scandaluri de corupție și nici nu poate fi încadrat în categoria "dinozauri" nici prin vârstă, nici prin apucături. Pesimiștii se vor putea întreba, pe bună dreptate, cum va rezista acest guvern, evident, în cazul în care ar fi validat de Parlament, presiunilor de tot felul și mai ales boicotului parlamentar din partea PSD și PRM. Pentru că e foarte sigur că cele două partide vor specula orice greșeală a Executivului și vor terfeli chiar și faptele bune după rețeta pe care propagandiștii lor o cunosc mai bine decât oricine altcineva în țara asta. Să ne amintim că, din punct de vedere politic, am avut niște alegeri locale încheiate în favoarea Opoziției dar finalizate, prin presiuni și intrigi de culise, în favoarea Puterii. Chiar dacă Opoziția a avut un număr mai mare de consilieri județeni, cele mai multe posturi de con­ducere au revenit oamenilor Puterii, cu ajutorul neprecupețit al PUR, care acum este în Guvern, dar nimeni nu știe sigur (cu ex­cepția lui Dan Voiculescu, of course), dacă el nu este cumva un cal troian al PSD. Căci, să nu uităm, PUR a pus serios umărul la alegerea lui Adrian Năstase și a lui Nicolae Văcăroiu în fruntea celor două Camere ale Parlamentului, deturnând încă o dată voința electoratului. Nu știm, de asemenea, cât de tare va întinde coarda UDMR în privința revendicărilor etnice.
    Dar, pentru că suntem încă în atmosfera Crăciunului, să sperăm că profețiile negre nu se vor împlini, că membrii Guvernului Tă­riceanu vor avea competența și tăria de a face față marilor provocări ale unei guvernări având drept țintă integrarea României în UE cu popor cu tot și nu doar printr-o mână de privilegiați care s-au în­stăpânit prin jaf peste bogățiile țării.
Maria Lucia MUNTEANU