Editorial
Libertate, haine grele
     Ziua Mondială a Libertății Presei, sărbătorită în data de 3 mai, nu a trecut neobservată nici în România, cel mai consistent mesaj venind din partea Clubului Român de Presă (CRP). Formulând 10 principii de urmat, CRP îi cheamă "pe toți cei implicați în mass-media - patronate, administratori, editori-șefi, ziariști - să reflecteze la rolul și menirea unei prese libere, dar responsabile civic, și să pună în practică mecanismele de care este nevoie pentru corecta desfășurare a acestei nobile profesii". Frumoase vorbe, splendide intenții dar vai ce mare distanță între ele și realitatea presei noastre de fiecare zi. Acest lucru ne-a fost demonstrat cu vârf și îndesat de felul în care au relatat și interpretat ziarele din 4 mai noul scandal izbucnit între ministrul Monica Macovei și Consiliul Superior al Magistraturii cu ocazia amânării de către CSM a dezbaterii unor proiecte esențiale pentru realizarea reformei în Justiție. Este vorba despre proiectele de ordonanță vizând amendarea legii referitoare la statutul magistraților, a legii privitoare la Consiliul Superior al Magis­traturii și a celei despre organizarea judiciară.
    Astfel, potrivit noului ziar "Gândul", ministrul Justiției intenți­o­nea­ză să modifice legile amintite prin ordonanțe de urgență în sco­pul unei "subordonări politice fără precedent a Parchetului". În opi­nia Gabrielei Ștefan, autoarea articolului "Procurorii - numiți și revo­cați de Băsescu și Monica Macovei", multe dintre «îmbunătățirile» adu­se celor trei legi și publicate pe site-ul Ministerului Justiției sunt în flagrantă contradicție cu prevederile Constituției. Cel mai tare de­plân­ge Gabriela Ștefan statutul procurorilor care "vor deveni un fel de apendice al ministrului Justiției și al președintelui României". De ce? Pentru că procurorul general al României și procurorul general al PNA - dar și adjuncții lor, precum și șefii de secții - vor fi numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, în con­dițiile în care legea actuală prevede ca aceste numiri să se facă de către Consiliul Suprem al Magistraturii.
    La polul opus, cotidianul "Ziua" afirmă că "dinozaurii din magis­tratură sacrifică aderarea europeană pentru interese de clan". A­ceastă afirmație este argumentată pe toată pagina a 3-a sub titlul "Frânarii". Iar "frânarii" principali ar fi unii membri ai Consiliului Su­perior al Magistraturii care au grave probleme de credibilitate. Pro­curorul Țuculeanu, de exemplu, a fost acuzat de nenumărate ori că a făcut anchete la comandă politică, două dintre acestea fiind do­sarul Armaghedon II și dosarul mineriadei din 13 -15 iunie 1990. Nici procurorul Picioruș nu are o imagine mai grozavă, fiind bine cunoscută implicarea lui în cazurile Gheorghe Ursu, disidentul ucis de Securitate, și Cristian Panait, tânărul procuror care s-a sinucis în urma scandaloasei anchetări a procurorului Lele. Despre Nicolae Popa, care cumulează funcțiile de președinte al Înaltei Curți de Ca­sație și Justiție și de secretar general al CSM, se spune negru pe alb că este omul lui Ion Iliescu. Dovada? Popa a fost consilier al președintelui Iliescu pentru probleme legislative și juridice între anii 1993 - 1996. Maria Huza, președintele Tribunalului București, o a­pro­piată a fostului ministru Rodica Stănoiu, a fost și ea acuzată de mai multe ori că ar fi făcut servicii politice cu efecte lamentabile a­su­pra credibilității Justiției.
    "Evenimentul Zilei" crede și el că CSM este "frâna reformei în Justiție" și dă exemplul unor țări cu democrație avansată ca Suedia sau Danemarca în care procurorul general este numit de guvern și, respectiv, de ministrul Justiției.
    "Adevărul" se situează la mijloc, el expediind subiectul în pagina a 2-a sub titlul "Conflictul dintre Monica Macovei și CSM blochează reforma în Justiție".
    Ce să mai creadă bieții cititori? Cel mai probabil ei vor gândi că presa este, într-adevăr, foarte liberă în România, atât de liberă încât își poate permite să facă abstracție de adevăr. Pentru că, nu-i așa, libertate haine grele.
Maria Lucia MUNTEANU