Editorial
De ce nu ne iubesc vesticii
     Când vine vorba despre integrarea în UE, majoritatea românilor demonstrează o atitudine de acceptare entuziastă. Ca și bulgarii, de altfel. Chiar dacă nici unii, nici alții, la nivelul mediu de per­ce­pere, nu prea știu ce angajamente, ce costuri și ce eforturi implică asta din partea țărilor lor. Nu același lucru se întâmplă, însă, cu cetățenii unor țări aflate deja în UE. De pildă cei din Franța și Ger­mania. După cum se arată într-un articol apărut acum câteva zile în "Der Spiegel", un analist politic german consideră că prezența României și a Bulgariei în UE va spori atitudinea negativă a ce­tățenilor (a francezilor și a nemților) atât față de extindere, cât și față de Uniune, în general. "Oamenii, susține analistul respectiv, nu au fost pregătiți așa cum se cuvine pentru greutățile cu care se vor confrunta după extinderea pe care, acum un an, o priveau drept o datorie istorică. Nu li s-a dat suficient timp ca să asimileze ex­tinderea spre Est și nici nu li s-a cerut părerea..."
    Atitudinea "rezervată" (ca să mă exprim delicat) a prietenilor noș­tri francezi și germani este rezultatul direct al unor fenomene pe care noi le exportăm deja de mult timp în Europa: infracțio­na­litatea și forța de muncă neocupată. În ceea ce privește infracțio­nalitatea, lucrurile sunt clare. Nu mai trebuie demonstrate de sta­tistici. E normal ca cetățenii UE să se teamă de extindere spre o țară în care inclusiv cei ce ar trebui să impună aplicarea legii practică... fărădelegea. Două astfel de cazuri ne-au reținut atenția în cursul săptămânii trecute. Mai întâi cel al unui ofițer SRI, care făcea trafic de persoane, apoi cel al unui polițist din județul Timiș care de vreo trei ani era... pește. Adică proxenet. Și e cu atât mai trist acest lucru cu cât era vorba despre un polițist tânăr (25 de ani), abia ieșit de pe băncile școlii. Dar și mai trist este faptul că, din proxenetism, polițistul reușise să strângă câteva zeci de mii de euro! Cât privește cel de-al doilea fenomen "exportat", acesta li se pare cetățenilor UE la fel de înspăimântător ca și infracționalitatea. După cum se arată în același articol din "Der Spiegel", occidentalii se tem de estici care vor veni bine pregătiți profesional pe piața muncii din UE în general, și din Germania în special, și care vor accepta fără nazuri salarii mai mici decât germanul de rând, adu­cându-și contribuția la menținerea sau poate chiar creșterea ratei șomajului.
    La nemulțumirile francezilor și ale germanilor (e drept, nede­mon­strate statistic de analistul de la "Der Spiegel"), se adaugă acelea ale spaniolilor și ale portughezilor. Nu numai pentru că esticii i-au invadat cu infracționalitatea lor ingenioasă și că le cam iau locurile de muncă în ultima vreme, dar îi vor elimina și de la "țâța" sprijinului financiar al UE. Beneficiari ani la rând de ajutor în domeniul pro­tecției sociale din partea UE, aceștia vor trebui să cedeze locul românilor și bulgarilor, ale căror probleme sunt mult mai mari decât ale lor, din acest punct de vedere. Vă mai mirați că apar în Spania cântece cu texte care ne trimit în... peisajul natal? Prin urmare, dragi români, nu vă îmbătați cu apă de ploaie. Europa nu ne iu­bește chiar atât de mult încât să ne primească cu brațele des­chise, ca pe niște frați și surori pierduți mai de mult, în împrejurări istorice dramatice!
Ioan HĂNȚULESCU