.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Suspans prelungit
     E greu de definit ziua reîntoarcerii ziariștilor pe pământul natal, emoția pare să fi fost mare și toate potrivelile evenimentului dorit cu atâta înfocare, ce părea la rându-i aproape irealizabil, au constituit fundalul pentru evoluția lui fericită. S-au prezentat la aeroport președintele țării și premierul, familiile, prietenii plus o pleiadă de jurnaliști. Spectacolul acestei saga cu iz autohton a fost inedit, puțin altfel față de descinderile din alte zone geografice. Noi ne-am pus pecetea inconfundabilă a personalizării momentului istoric începând cu banalul cauciuc al roții de avion, strivită de greutatea și tensiunea la cote maxime, continuând cu minutele de așteptare până la ieșirea pe trapa secundă a celor trei personaje devenite eroi de notorietate transnațională. Clipele trebuiau să însemne deznodământul, să nu mai lase nici un fel de îndoială asupra sensurilor polemice ale acestei întâmplări pe care deja am început s-o despicăm în bucăți întoarse din nou pe toate fețele, privite din toate unghiurile. Mărturisesc că m-a cuprins tentația unei analize minuțioase a elementelor componente a prim-planurilor și am făcut-o în manieră subiectivă, de unde mi-am impus și interdicția de a-i da curs. Știm că tinerii confrați sunt în țară, sunt vii dar, cum repeta obsedant o "reporteriță", nu știm multe, foarte multe. Poate ar trebui să cu­noaștem adevărul sau poate ar fi mai bine să nu-l aflăm niciodată, așa cum de altfel se va și întâmpla. Suspansul continuă. Deocamdată, vreo două-trei zile (nici numărul acesta nu e cert) cât cei răpiți de serviciile noastre secrete vor sta într-o locație care nu a putut fi descoperită de goana unor reporteri filtrați din când în când de poliția rutieră pentru... exces de zel; mai apoi așteptarea îm­plinirii celor "circa două săptămâni" când vom vedea tot filmul evenimentului în regie prezidențială. Negreșit, se vor pune și li se vor pune șiruri de întrebări. To­tul depinde de măsura răspunsurilor primite.
    Subiectul este vast, a produs efecte mai uluitoare decât inundațiile care nu ne părăsesc țara, marcând una din izbânzile istorice ale președintelui Traian Băsescu, dar și mutații în alte planuri. PSD-ul, cel care aproape că nu-l cu­noștea pe Omar Hayssam, enigmaticul călător din avionul prezidențial al lui Ion Iliescu și membru de partid, a început să se lepede, prin demisii de onoare impuse de Consiliul de Integritate Morală, de fanii creatorului partidului. Primul căruia i-a trecut amnezia este fostul șef al Departamentului Securității Naționale, Ioan Talpeș. S-ar putea să-și revină Ristea Priboi, Viorel Hrebenciuc și mulți alții care să-și aducă aminte de Hayssam și cortegiul său.
    Suspansul, cu care ne-am obișnuit de multă vreme, se regăsește pretu­tin­deni. În ograda puterii se vorbește și nu prea de anticipate și remanieri, pre­mi­erul Tăriceanu consideră "că anticipatele pot să aducă Alianței o con­for­ta­bilitate" păstrând un dar: "eu trebuie să-i analizez..." (pe miniștri - n.n.), în timp ce președintele Traian Băsescu emite fără înconjur că "se simte nevoia unor înlocuiri". Tot fără comentarii! În lumea ternă, plată a înglodaților din marea bă­nățeană ori din Moldova noastră persistă nedumeririle, așteptările și plânsetul... La fel de îmbârligate stau lucrurile și cu birul abonamentului la gaze care, iată, s-a suspendat pentru că, oricum, sunt mulți cei care nu au de unde plăti nici fo­cul pentru mâncarea cea de toate zilele. Mai rămân în chinga întrebărilor sa­lariile mici, medicamentele, disponibilizările, prețurile explozive, leul greu dintr-o mult prea lungă listă care alcătuiește eșafodajul chinuitei noastre existențe...
Mariana IONAȘ