.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Femeia Samarineancă
     Samaria era pământul sau ogorul nelucrat al Palestinei, ori se știe că Hristos dorea ca nici o palmă de pământ să nu rămână în paragină, adică nici un suflet să nu rămână nemântuit. Iar dacă alții s-au temut să împlânte plugul într-un pământ socotit spurcat, neprimitor, rigid, Hristos parcă aștepta să întoarcă brazdă vârtoasă prin acest ogor părăsit, care aștepta și el izbăvirea lui Israel. Își începe anevoioasa lucrare într-un loc ideal, lângă un izvor cu apă, deoarece știa că un ogor după ce l-ai arat și l-ai semănat, trebuie udat, ca să încolțească, să crească și să dea rod bogat. Aici lângă fântâna lui Iacov, din Siharul Samariei dispunea Iisus de tot instrumentarul necesar pentru a desfășura și realiza o lucrare completă de bună calitate. Pentru a reuși, era nevoie de un plug nou cu lama ascuțită, deoarece rădăcinile buruienilor erau adânc înfipte în scoarța acestui pământ învechit în rele.
    Pentru a înțelege mai bine de ce Samaria era diferită de celelalte regiuni ale Țării Sfinte este nevoie de o lămurire. Într-un anumit moment istoric, pe vremea regelui Salmanasar, asiro-babilonienii au invadat Samaria amestecându-se cu populația autohtonă. Mai mult decât atât, prin acest amestec samarinenii și-au însușit anumite practici rituale din cultul invadatorilor păgâni, înlocuind Ieru­sa­limul și templul sfânt cu muntele Garizim unde se închinau și lui Iahve, dar și i­dolilor aduși de invadatori. Datorită acestui incident, iudeii și samarinenii nu se-ngăduiau, ba dimpotrivă se ocoleau și se dușmăneau. Iisus Hristos care este pacea lumii vrea să împace aceste două surori, Iudeea și Samaria, pleacă în căutarea oii rătăcite, o găsește la Sihar, o pune pe umeri, o aduce acasă și se bucură mai mult decât de celelalte toate care nu s-au rătăcit.
    Pământul Samariei este sufletul omului din această provincie înstrăinat de cre­dința în unicul Dumnezeu reprezentat aici prin femeia de la fântână, în sufletul căreia s-au adâncit și învechit rădăcinile răului. Sămânța aruncată sub glia proas­păt defrișată este Cuvântul cel nou al Evangheliei. Apa cea vie pe care i-a făgăduit-o este botezul credinței, taina pe care a administrat-o Iisus și care a dat roade imediate pentru că, venind locuitorii din cetate să vadă pe Mesia, "cel ce i-a spus ei toate", i-au zis femeii: "Credem nu numai pentru cuvântul tău, ci pen­tru că noi înșine am auzit și știm că Acesta este cu adevărat Hristosul, Mân­tu­itorul lumii" (Ioan IV,42).
    În tot acest timp, apostolii erau duși în cetate să cumpere de mâncare. Ve­nind i-au zis: "Învățătorule, mănâncă". El le răspunde: "Mâncarea Mea este să fac voia Celui ce M-a trimis pe Mine și să săvârșesc lucrul Lui"(vers 34). Voi (apostolii) sunteți trup, ați alergat în cetate după mâncare, ori Eu în acest timp am făcut un lucru mare. Am arat (în sufletul samarinenilor), am semănat Cu­vântul mântuirii, am udat ogorul rodit și este ca un lan de grâu gata de seceriș. Voi ziceți că mai sunt 4 luni până vine secerișul dar Eu vă spun: "Ridicați ochii voștri și priviți holdele că sunt albe, gata de seceriș" (Ioan IV,35). Holdele erau locuitorii Siharului, care într-o zi binecuvântată au fost preschimbați din în­chi­nători la idoli, în cinstitori ai unicului Dumnezeu, de care dar, Doamne, fă-ne și nouă parte. Preot Petru PINCA, Blaj
Și în Alba Iulia
Liga PRO EUROPA spune stop discriminării!
     Ieri a avut loc, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă Alba, o conferință a Ligii PRO EUROPA pe tema respectării drepturilor o­mului și ale minorităților. Biroul pentru Drepturile Omului al Ligii PRO EUROPA, înființat în 1993 la Târgu Mureș și coordonat de dl. Istvan Haller, monitorizează respectarea drepturilor omului de către autorități, la nivel local și regional. Între zece birouri ale Ligii care funcționează în țară se numără și cel de la Alba Iulia, situat pe str. Gladiolelor la nr. 2E și coordonat de către dl. Ioan Negoi Roman. Dl. Roman poate fi contactat de către cei care doresc să sesizeze eventualele încălcări ale drepturilor omului sau discriminări de orice natură la care sunt supuși la numărul de telefon 0726/355321. Una dintre prioritățile Biroului o constituie studierea și media­ti­za­rea tratamentului discriminatoriu împotriva categoriilor defavorizate. Biroul acordă consultanță gratuită persoanelor ale căror drepturi prevăzute de Constituția României și/sau pactele și tratatele internaționale din domeniul drepturilor omului la care Ro­mânia este parte, au fost lezate de către autorități. Dl. Roman a pre­cizat că majoritatea sesizărilor pe care le primește vin din mediul rural și re­clamă comportamentul autoritar al poliției locale precum și probleme legate de retrocedări și titluri de proprietate. La eveniment au participat, din partea auto­rităților locale, prefectul Cosmin Covaciu iar din partea IPJ Alba, d-na Simona Gu­țiu, purtător de cuvânt. (I.P.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.