.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Prepelițele românești și lebedele englezești
     Chiar dacă, la început, puțini români au crezut în "Axa București - Londra - Washington" a președintelui Băsescu, în faptul că aceasta poate reprezenta o "carte" câștigătoare, iată că România se înscrie pe acest azimut, cel puțin 6 luni de acum înainte. Asta, deoarece, începând de vineri, 1 iulie 2005, Marea Britanie a preluat președinția Uniunii Europene, iar premierul Tony Blair, în ciuda unei crize de proporții existente la ora actuală, se arată destul de hotărât în a duce Uniunea pe calea unor noi reforme.
    După cum se știe, la numai o săptămână de la eșecul summi-tului de la Bru­xelles, Blair a expus în plenul Parlamentului European prioritățile președinției țării sale, accentuând nevoia de modernizare a UE din cauza neconcordanței dintre actualele orientări și provocările globalizării. Cu toate acestea, lui Blair nu îi va fi deloc ușor. Din cele trei mari dosare pe care le moștenește de la vechea con­ducere a Uniunii - viitorul Constituției, bugetul și extinderea - nici unul nu pare a avea șanse de a întruni un consens confortabil. Dacă în ce privește constituția, liderii europeni au căzut de acord să se ia o pauză de reflecție, în schimb, bu­getul Uniunii pare a fi blocat aproape ireconciliabil în conflictul franco-britanic legat de politicile agrare comune și de refuzul celor din urmă de a-și asuma partea ce le revine din costul extinderii. În ce privește cel de-al treilea dosar - al extinderii - premierul Tony Blair a dat primele semnale potrivit cărora calendarul nu va fi schimbat, iar România și Bulgaria vor putea adera, în principiu, la UE, la 1 ianuarie 2007. Spunem, în principiu, deoarece vocea autorizată a Marii Britanii la București, ambasadorul Quinton Quayle, a declarat vineri, 1 iulie a.c., cu oca­zia prezentării în fața presei române a obiectivelor țării sale la preluarea con­ducerii rotative a UE că "este posibil să aderați în 2008, dar eu sper și sunt optimist că aderarea va avea loc în 2007". Domnia sa s-a simțit dator să ne mai amintească încă o dată dacă mai era nevoie că "o decizie favorabilă respectării calendarului aderării nu va depinde de președinția britanică, ci de performanțele României". Quayle a mai menționat că aproape hotărâtor va fi raportul de eva­luare a României ce va fi prezentat în fața Parlamentului European (PE) la 25 octombrie a.c.. Prezent la întâlnirea ambasadorului britanic cu presa, șeful De­legației Comisiei Europene la București, Jonathan Scheele, a spus-o direct: "Ro­mânia trebuie să îndeplinească condițiile aderării în mod corect și total". Toto­dată, domnia sa a ținut să recomande guvernului Tăriceanu inițierea unei cam­panii mai intense de promovare a imaginii României în cele 25 de state membre ale UE. "România, vă spun sincer, este necunoscută în UE. E cunoscută doar pentru Dracula, orfani... Elementele cele mai bune sunt necunoscute" - a spus Scheele.
    În final, ce-ar mai fi de spus, în afară de faptul că trebuie cu adevărat să ne facem toate temele repede și bine? Poate ar trebui să luăm puțin mai în serios o glumă spusă ziariștilor de către ambasadorul Marii Britanii referitor la numele său. "Mă numesc Quinton Quayle. În limba română, quaile înseamnă prepeliță (...) Președinția Marii Britanii a ales ca simbol o altă specie de păsări - lebăda". Ca o concluzie la gluma sa, ambasadorul a remarcat "calitățile lebedelor, care zboară ordonat, în formație, și folosesc un sistem de conducere și cooperare eficient".
    Așadar, mai în glumă, mai în serios, ambasadorul britanic ne-a dat de înțeles că este bine să fim disciplinați, ordonați, și să ne respectăm locul în formația UE. Și poate chiar să nu mai ucidem sau să... mai mâncăm lebedele. Cât despre "prepelițele" românești, aluzia ar putea fi de genul: "Nu mai căutați să vă faceți cuiburi singuratice prin pomi neroditori sau curți franțuzești. Noi i-am aminti totuși domnului ambasador că ouăle de prepeliță au calități terapeutice deosebite, care ar putea regla în oarecare măsură "digestia" Uniunii Europene. Adică ar putea face pace în ce privește "mâncărimea" între cei mari...
Tinu MATEȘ