.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Evrika! Evrika!
     "Evrika! Evrika!" adică "Am găsit! Am găsit!' pare a fi strigătul, nu de mare revoltă, ci de mare ușurare, cu care Monica Macovei și alți vajnici reprezentanți ai guvernului Tăriceanu au întâmpinat miercuri seara decizia Curții Constituționale de stopare a promulgării legilor proprietății și Justiției și retrimiterea lor spre dez­batere în Parlament. Afirmația poate părea răutăcioasă, dar nu este. Să vedem! Cei care au analizat, la ore de vârf evenimentul au fost, așa cum spuneam minis­trul Justiției (despre care aproape ne vine să credem că are darul ubicuității), pur­tătorii de cuvânt ai partidelor aflate la putere, autointitulați reprezentanți ai soci­etății civile (aceeași societate civilă, cam elitistă și cu înclinațiile politice la vede­re, din care vine și Monica Macovei) și pierdut în această mare, Cristian Dia­co­nescu purtătorul de cuvânt al PSD. Ce-au găsit vorbitorii? Au găsit vinovatul pen­tru posibila activare a clauzei de salvgardare și amânarea aderării României la U­niunea Europeană. Cine este vinovatul? Ați ghicit, chiar Partidul Social Democrat! În construcția lor argumentativă nu a contat faptul că PSD a pierdut la Curtea Constituțională, de vreme ce i-a fost respinsă contestația conform căreia guvernul nu-și putea asuma răspunderea decât pe o lege și nu pe un pachet de legi. Nu a contat nici faptul că cei trei apropiați PSD care au soți la Curtea Constituțională au avut bunul simț să nu semneze contestațile de care se face acum caz.
    Ni se spune, pe bună dreptate, că decizia de acum a Curții Constituționale blo­chează reforma în justiție și că timpul care a mai rămas până la Raportul de Ța­ră este prea scurt pentru dezbaterile parlamentare și apoi pentru aplicarea legilor. Da, dar Uniunea Europeană atunci când ne face (destul de des) observații asupra întârzierilor la capitolul Justiție și Afaceri Interne, nu ne-a cerut modi­ficarea legislației (acesta fiind un capitol închis încă de pe vremea guvernării PSD, iar oficialii UE nu pot fi bănuiți de partizanat), ci urgentarea punerii ei în apli­care. Și cine se ocupă de aplicare? Guvernul domnului Tăriceanu! Doamna Macovei a vrut însă să forțeze mâna Parlamentului și a Curții Constituționale. Dacă nu a reușit, a cui este vina? Nu cred că oficialii Uniunii Europene ne vor admonesta pentru decizia Curții Constituționale. Ea a sancționat ca atare unele prevederi neconforme cu Constituția. Or, mai grav ar fi fost contrariul. Abia atunci aveam a ne pune oarecari întrebări asupra statului de drept, pe care paradoxal, Monica Macovei dorește să-l edifice, încălcând chiar Legea Fundamentală. Criza de timp se știa înainte ca guvernul să-și asume răspunderea și tot înainte de asumarea răspunderii, PSD anunțase că, în cazul în care moțiunea de cenzură va cădea, va face contestație la Curtea Constituțională. Mai mult, tot anterior asumării răspunderii s-a discutat și despre articolele neconstituționale, dar d-na Macovei n-a avut urechi să audă. Va să zică și riscul pierderii de timp a fost asu­mat de guvern.
    Cât despre activarea clauzei de salvgardare, cu mult înainte de decizia Curții Constituționale, se vorbește despre ea. Chiar premierul Tăriceanu declara că acti­varea ei nu ar fi chiar un lucru îngrijorător. Ne-a admonestat și ambasadorul Marii Britanii, Quinton Quaile, (iar Marea Britanie tocmai a preluat președinția de șase luni a Uniunii Europene), ba chiar și jovialul și mereu încurajatorul Jonathan Scheele. Și atunci? Atunci trebuia găsit un țap ispășitor. Pentru că românii, deși deja loviți de scumpiri, continuă să sprijine într-un procent uriaș aderarea la UE, iar activarea clauzei aduce grave prejudicii de imagine politicienilor. Nemul­țu­mirea și criticile populației trebuie canalizate undeva, unde? "Evrika! Evrika!" Spre PSD.
Anca DINICĂ