.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Vacanțe mioritice
     Deși s-a cam dus vremea vacanțelor estivale, urmează cele autumnale, ne simțim totuși tentați să vorbim despre ce-au însemnat și înseamnă ele în viața noastră. După ce ne consumăm zece luni pe an în interminabile conversații, în certuri balcanice, drumuri pe jos, drumuri la volan, în avioane și trenuri mai mult sau mai puțin civilizate, ascultând ciorovăiala din tocșourile politice, vorbele de clacă ale marilor noștri politicieni și patrioți, e bine să ne scoatem din priză măcar pentru două-trei săptămâni. Românul a rămas cu automatismele lui din vremea când își lua bocceaua și pleca, fericit nevoie mare, la mare sau la munte, să guste din muzica mării, să se lase pătruns de ultravioletele care îl fereau apoi un an de zile de diferite boli și-i întremau organismul sau să respire în voie ozonul de munte, să contemple câmpurile zmălțuite cu flori și îngânate de iz­voare, să fie mai aproape de stele, de terapia pădurilor de brad și molid.
    Din păcate, el nu pleacă într-o vacanță liniștitoare unde să se lepede de con­flictele inerente unei vieți pândite la tot pasul de nevoi și lipsuri, de angoase, de gânduri care-i macină ființa. Încercând să-și găsească liniștea și să scape pentru câteva zile sau săptămâni de griji, să-i dea minții timp de reculegere, el se în­fruntă cu aceleași trenuri supraaglomerate, pline de mizerie, de cerșetori, uși și geamuri care nu se închid, de călători claie peste grămadă, încât tot ce-a adunat în materie de odihnă, de alungare a stresului de la serviciu, se topește ca prin farmec după o zi de călătorie cu trenul de la Mangalia la Cluj sau Satu Mare. Atât în hotelurile de pe litoral cât și în cele de la munte întâlnești aceiași robineți stricați, aceleași antice lenjerii de pat, precum și aceleași mâncăruri fade, lipsite de consistență, o servire înceată, aceleași nevroze și anxietăți. De toate acestea au parte, dacă era cazul să mai subliniem, turiștii de rând, de gloată. Căci, altfel spus, se practică în țara asta deșelată de biruri încât arată ca o biată mârțoagă ce abia se mai ține pe picioare, și un turism de elită, o vacanță de vis, stropită din belșug cu șampanie și vinuri scumpe, ca să nu mai zicem că spațiile me­diteraneene sunt pline de români care frecventează cazinourile, practică iahtingul și surfingul, îngurgitează copios fructe de mare, participă la baluri imperiale.
    Vacanțe și vacanțe. Unii și-o petrec pe plaiuri mioritice, alții în cele exotice, dar mai este o categorie destul de numeroasă ce preferă, din cauza sărăciei lucii în care trăiesc, singurătatea brută, departe de prietenii zgomotoși, rupți de amici, într-o livadă montană sau pe coclauri moțești. O vacanță fără un dram de sin­gurătate e o vacanță ratată, o vacanță fără nici un rost. E încă o porție de timp pier­dută pe altarul distracției habotnice. Căci și distracția poate fi habotnică nu doar truda și credința. Atunci când devine scop în sine sau fals instinct de evadare. A evada (spre exterior) nu înseamnă a te elibera automat de stresul vie­ții curente, de plictiselile "de serviciu", de angrenajul social care ne macină su­fletul zece luni pe an. Iată de ce cred că unica evadare reconfortantă și ree­ner­gizantă este aceea spre noi înșine, spre sâmburele ființei noastre care nu poate încolți decât pe culmea unui munte sau pe coama unui deal înrourat "departe de lumea dezlănțuită", în căușul protector și cald al singurătății.
Gheorghe JURCĂ