.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 7.9.2005 ::. 
În comuna Cut
Intrarea la doctor și la Poliție se face prin curtea popii
•În două camere, botezate "grădiniță" se înghesuie 60 de copii *Biblioteca de la Cut funcționează la Câlnic!
     Recent, am fost sesizați de către președintele Organizației PNL Sebeș, Miti­că Fulea, cu privire la situația incalificabilă în care se află mai multe instituții din nou înființata comună Cut. Ne-am deplasat la fața locului și nu ne-a venit să ne credem ochilor. O comună, pe lângă un sediu administrativ dotat corespunzător, ar trebui să dispună de spațiu pentru grădiniță, post de poliție, dispensar medical uman, bibliotecă etc. Ei bine, dintre toate acestea, doar sediul administrativ pare a fi demn de acest nume, căci celelalte instituții funcționează sub semnul pro­vizoratului. Într-o casă oarecare din localitate (fără a avea nici un contract, după cum am fost informați), funcționează o așa-zisă "grădiniță cu program normal". De fapt este vorba de două camere în care se înghesuie vreo 60 de copii pre­școlari. Și, oricât de mult ar încerca educatoarele să amenajeze și să pună în valoare spațiul respectiv, acesta este total neadecvat. De asemenea, dispensarul medical uman și postul de poliție funcționează la etajul unu, respectiv la etajul doi, al unui bloc situat în cadrul fostului complex comercial administrat pe vremuri de Cooperația de consum din Sebeș. Lăsăm deoparte faptul că spațiile (niște simple cămăruțe) nu sunt propice desfășurării activității medicale sau celei de poliție, dar până și accesul către acestea se face prin... curtea casei parohiale. De ce? Păi pentru că imobilul (în care funcționase CAP-ul) a fost cedat în anul 1999 preotului din localitate, Adrian Nistor, împreună cu anexele și terenul aferent (prin hotărârea Consiliului local Câlnic). Iar preotul a înțeles prin "teren aferent" inclusiv calea de acces spre intrarea în blocul unde funcționează dispensarul me­dical și postul de poliție. Așa s-a ajuns la situația absurdă ca oricine apelează la medic sau la polițist să treacă, volens-nolens, prin curtea popii. Același lucru se întâmplă și cu biblioteca localității, care funcționează la Câlnic (fostul centru ad­ministrativ, până la înființarea comunei Cut), deoarece până în momentul de față nu s-a efectuat împărțirea patrimoniului...
    Nu dorim să acuzăm pe nimeni în acest caz. Nici pe preotul Nistor, nici pe primarul Cutean, al comunei, și nici pe consilierii ce nu s-au dovedit prea activi și prea hotărâți în demersurile lor. Este normal ca o administrație nouă să se con­frunte cu probleme pe care doar experiența îndelungată le poate soluționa. Dar ceva trebuie făcut. Grupul consilierilor liberali din localitate și președintele PNL Sebeș, Mitică Fulea, consideră că o soluție posibilă ar fi găsirea unei formule le­gale pentru obținerea unui spațiu de aproximativ 400 mp., care aparține Co­operației de consum Sebeș, în folosința Primăriei Cut, care la rândul ei să le pună la dispoziție instituțiilor imperios necesare unei comune. Pe marginea acestui subiect am discutat cu deputatul PNL Tiberiu Bărbulețiu, care a promis că va face lobby pentru obținerea spațiului respectiv. De asemenea, am adus la cu­noș­tința președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, și subprefectului Clement Negruț, si­tuația cu care se confruntă comuna Cut. Ambii și-au declarat intenția de a sprijini demersurile consilierilor din noua comună... atunci când acestea vor fi făcute oficial. Considerăm că, având de partea lor trei aliați precum Bărbulețiu, Dumitrel și Negruț, cutenii au toate șansele ca problemele lor să fie rezolvate.
Ioan HĂNȚULESCU

La începutul noului an școlar,
Sindicatul Învățământ Alba se pregătește de proteste
     Sindicatul Învățământ Alba (SIA) se solidarizează cu Federația Sindicatelor din Învățământ "Spiru Haret", care va organiza un miting în fața Ministerului Edu­cației Naționale, chiar în prima zi de școală, dar nu va fi reprezentat la mișcarea de stradă a acestei federații. Președintele SIA, prof. Valeriu Șușman, a declarat că decizia a fost luată la ultima ședință a Consiliului liderilor Federației Sin­di­ca­telor Libere din Învățământ, la care este afiliată și cea mai numeroasă organizație sindicală din învățământul preuniversitar al județului Alba. În schimb, conducerea SIA pregătește o platformă de revendicări care va fi lansată la începutul noului an școlar, sindicaliștii fiind nemulțumiți, în principal, de subfinanțarea Educației, blo­ca­rea fondului de premiere și eliminarea posibilității de titularizare în învățământ, măsură prevăzută în strategia de descentralizare a acestui domeniu.(R.G.)
Amenzi de 300 de milioane pentru tergiversarea aplicării legilor proprietății
     În calitate de președinți ai comisiilor locale de fond funciar, primarii unităților ad­ministrativ-teritoriale de pe raza județului Alba care nu se implică pentru apli­carea noilor legi ale proprietății riscă sancțiuni cuprinse între 100 și 300 de mi­lioane de lei, a declarat subprefectul Clement Negruț. "Legea 247 prevede terme­ne clare de aplicare și oferă Instituției Prefectului pârghiile pentru sancționarea celor care blochează acest lucru. Dacă este vorba și despre încălcarea legilor pro­prietății, atunci vinovații intră sub incidența penalului", a declarat subprefectul Negruț. La ședința de ieri a fost dispusă reconstituirea comisiei județene de fond funciar și a celor locale, fiind necesară cooptarea ca membri a reprezentanților pro­prietarilor de teren, conform noilor legi ale proprietății.(R.G.)
Dr. Dan Ilieș, director adjunct al DSVSA Alba
     Dr. Dan Ilieș, medic inspector în cadrul Direcției de Sănătate Publică Alba, a câștigat concursul organizat zilele trecute de Agenția Națională a Funcționarilor Publici pentru ocuparea postului de director executiv adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba. Surse oficiale au declarat că me­dicul Ilieș se va ocupa de sectorul alimentar, fiind așteptată doar confirmarea ofi­cială a numirii sale în această funcție. Având în vedere că din postura de func­ționar public la DSVSA Alba, Dan Ilieș va deveni incompatibil cu funcția de con­silier județean PD, el va trebui să renunțe la postul în care a fost ales la scrutinul din vara anului trecut. Potrivit unor surse democrate, primul candidat compatibil pe listele PD Alba pentru funcția de consilier județean este ec. Vasile Lovin, de 53 de ani, din Alba Iulia. De asemenea, dr. Mircea Miclea a fost confirmat în func­ția de director adjunct al DSVSA Alba, pe probleme de sănătate animală, du­pă ce a câștigat concursul organizat în aceeași perioadă.(R.G.)
Proiectat prin parbriz
     Horațiu C., în vârstă de 22 de ani, din comuna Șpring, a scăpat ca prin ure­chile acului după ce autoturismul pe care-l conducea s-a răsturnat într-un șanț. În data de 5 septembrie, tânărul se deplasa cu o Dacie pe DJ 106 I când, în fața mașinii a apărut un câine. În încercarea de a evita coliziunea cu patrupedul, con­ducătorul auto a pierdut controlul volanului și a părăsit partea carosabilă. Dacia s-a răsturnat în șanțul aflat pe marginea drumului la o diferență de nivel de 2 metri. În urma impactului, Horațiu C. a fost proiectat prin parbriz ca o ghiulea la o dis­tanță de 5 metri față de autoturism. Din fericire norocul a fost de partea lui, a­cesta scăpând cu leziuni ușoare și fiind în afara oricărui pericol. Tânărul a fost trans­portat la Spitalul municipal Sebeș pentru acordarea de îngrijiri medicale.(L.I.)
Nicolae Popa - reales lider al grupului parlamentar PC
     La deschiderea sesiunii parlamentare din această toamnă, deputatul con­ser­vator de Alba, dl. Nicolae Popa a fost reales lider al Grupului Parlamentar al Par­tidului Conservator din Camera Deputaților. Să sperăm că această calitate îl va a­juta să confirme așteptările conjudețenilor noștri. (M.N.)
La nivelul IPJ
An bun în ale pensionării
     Sătui probabil de munca în poliție și dornici de a-și petrece restul vieții cât mai departe de problemele de care s-au ciocnit de-a lungul carierei, mulți polițiști pre­feră să se pensioneze anticipat. În primele 8 luni ale anului 2005, la nivelul In­spectoratului Județean de Poliție Alba, s-au pensionat nici mai mult nici mai puțin decât 53 de polițiști (6 ofițeri și 47 de agenți de poliție), un număr destul de mare ținând cont de faptul că exista un deficit în acest sens. Nu trebuie însă să ne facem griji, deoarece locurile rămase libere se vor ocupa cât ai zice pește în urma concursului ce tocmai se desfășoară la nivel județean de către tineri dornici să se afirme. Dintre cei 53, majoritatea, respectiv 50 s-au pensionat anticipat, adică înainte de a avea vârsta standard de 55 de ani, și doar trei la împlinirea anilor menționați. Din cadrul IPJ Alba (reședință) s-au pensionat 11 cadre, dintre care 9 anticipat. Printre cei pensionați se numără și chestorul Aron Marin, fostul șef al IPJ Alba. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.