.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
La Școala generală Cărpiniș
Sesizare la PNA împotriva fostei conduceri a școlii
•Mai mulți părinți au protestat în prima zi de școală îm­po­triva noului director
     Un grup de 10-12 părinți ai elevilor rromi de la Școala generală Cărpiniș, din comuna Roșia Montană, a protestat luni, 12 septembrie, în parcarea din apro­pierea unității de învățământ, împotriva deciziei de schimbare a fostei directoare, desfășurarea mitingului fiind autorizată de primărie. Prof. Cornel Sandu, inspector școlar general al IȘJ Alba, a declarat că o parte dintre părinții nemulțumiți i s-au plâns și la sediul instituției, dar și prefectului, amenințând că vor boicota înce­pe­rea anului școlar prin organizarea unei ample manifestări de stradă. Prof. Sandu crede însă că protestul ar fi putut fi organizat la presiunile pe care le-ar fi făcut directoarea proaspăt destituită din funcție. Pentru a-și argumenta afirmația, prof. Sandu a arătat că din discuțiile purtate cu mai mulți părinți rezultă că unii dintre aceștia nu ar fi semnat acest document, deși ar fi fost nominalizați pe tabelul cu semnături prezentat pentru a susține protestul. Șeful IȘJ Alba a declarat că poliția a deschis deja o anchetă, planând bănuiala că unele semnături ar fi fost falsificate. Prof. Sandu susține că alți părinți au mărturisit că ar fi semnat lista, după ce fosta conducere a școlii ar fi învinovățit-o pe actuala directoare de fapte care le-ar fi adus acestora unele necazuri. Deși inițial anunțaseră că vor protesta 400 de oameni, în final numai 10-12 părinți au susținut acțiunea, pentru că din discuțiile purtate cu liderii comunității locale, inclusiv ai rromilor, a rezultat că cei mai mulți părinți sunt indiferenți cu privire la cine conduce școala, motiv pentru care ei o agreează și pe această directoare, susține prof. Cornel Sandu. El este de părere că scandalul între cele două directoare care s-au rotit de-a lungul anilor în această funcție ar fi de fapt mai vechi. El nu exclude posibilitatea ca acest conflict să aibă legătură cu o licitație dubioasă organizată pentru montarea unor geamuri termopan, deoarece prețul de adjudecare ar fi fost aproape dublu decât cel real. Oricum, inspectorul școlar general a declarat că va sesiza Parchetul Na­țional Anticorupție pentru a demara cercetările și pentru a pune capăt acestui con­flict personal între cele două profesoare, pentru ca școala să nu mai fie im­plicată în acest scandal.
Robert GHERGU

La Alba Iulia
Viraj periculos în zona Gării
     Cristian B., în vârstă de 24 de ani, din județul Mureș, cu toate că nu deține per­mis de conducere s-a urcat la volanul autoturismului Renault, proprietatea ta­tălui său. Lipsa de experiență și-a spus cuvântul, acesta comițând un accident rutier în urma căruia un tânăr de 23 de ani a ajuns la spital în comă. Respectivul s-a deplasat, în seara de 13 septembrie, în jurul orei 23.00, cu mașina pe raza municipiului Alba Iulia, pe direcția Cetate-Gară. Într-o curbă la dreapta, din cauza neadaptării vitezei la condițiile de drum, a pierdut controlul volanului, Renault-ul a derapat, a părăsit partea carosabilă și a intrat într-o stivă de țigle depozitată pe partea stângă a șoselei. În urma impactului, Andrei D. (23 de ani), din Alba Iulia, pasager dreapta față, a suferit grave leziuni corporale. A fost transportat la Spi­talul județean Alba, diagnosticul medicilor fiind traumatism cranio-cerebral acut deschis, fractură mandibulă, fractură antebraț stâng, traumatism toracic și abdo­minal, comă de gradul II-III. Victima a rămas internată la secția ATI din cadrul spi­talului. Polițiștii au stabilit că numitul Cristian B. nu posedă permis de conducere. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest ce a indicat o îmbibație de 0,31mg/l al­cool pur în aerul expirat, motiv pentru care i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii gradului de alcoolemie. Cristian B. este cercetat pentru conducerea pe drumurile publice a unui autoturism fără a deține permis de con­ducere și vătămare corporală din culpă. În cauză, cercetările continuă. (L.I.)
La Iclod
Bătaie cu pietre între rromi
     Satul Iclod s-a transformat în seara de marți, 13 septembrie, într-un "câmp de bătălie". Conform raportului poliției, în sat, pe fondul consumului de alcool, a iz­bucnit un conflict între familiile de rromi conduse de Ioan R. și Nicolae C. Per­soanele aflate sub "cârmuirea" lui Nicolae C. au aruncat cu pietre în membrii ce­leilalte tabere, angrenând astfel în conflict și alți rromi din sat. Polițiștii s-au de­plasat la locul faptei pentru a liniști spiritele încinse la maximum. Au fost iden­tificate și conduse la sediu 5 persoane, respectiv Nicolae C, Petru C., Novac C., Traian G. și Gheorghe M., din satul Iclod. Fiecare a fost sancționat contra­ven­țional pentru tulburarea liniștii și ordinii publice cu suma de 700 de lei RON. În urma scandalului, cei implicați nu au suferit vătămări corporale grave atât cât să țină minte ziua de 13. În cauză, poliția continuă cercetările pentru a stabili îm­prejurările în care s-a petrecut incidentul și pentru a-i identifica și trage la răs­pun­dere pe toți cei care au luat parte la conflict. (L.I.)
Unii șoferi respectă regulile doar dacă sunt amenințați cu pistolul
     Agentul de poliție rutieră Gabriel Suciu a fost nevoit să scoată arma din dotare după ce Dumitru Ionașcu (30 de ani), din Alba Iulia, oprit anterior pentru în­căl­carea regulilor de circulație, l-a lovit cu autoturismul. Incidentul s-a petrecut zilele trecute, pe strada Unirii din Alba Iulia, în apropierea Universității "1 Decembrie 1918". Conform raportului poliției, agentul își exercita meseria, respectiv serviciul de îndrumare și control al traficului rutier, când a observat un autoturism marca Skoda Octavia ce circula pe un sector de drum interzis circulației rutiere prin in­dicator. În acest caz polițistul a efectuat semnul regulamentar de oprire iar, după ce conducătorul a staționat, s-a legitimat și i-a cerut acestuia documentele pen­tru control. Șoferul însă a refuzat, a plecat cu autoturismul și l-a lovit pe polițist la piciorul stâng cauzându-i leziuni ce necesită 2-3 zile de îngrijiri medicale. Văzând că discuția normală nu are rezultat pozitiv, agentul a recurs la ultima soluție, pis­tolul din dotare. Arma a fost ridicată în plan vertical, dar nu s-a tras cu ea. Con­ducătorul a părăsit însă zona și se pare că a revenit după circa 20 de minute când i-a arătat agentului cartea de identitate și permisul, refuzând să prezinte actele autoturismului. Gabriel Suciu și-a anunțat colegii care au venit să-i dea o mână de ajutor. Atât el cât și Dumitru Ionașcu au fost testați cu fiola, rezultatul fiind negativ. Șoferul este cercetat pentru comiterea infracțiunii de ultraj. (L.I.)
Deputatul Nicolae Popa acuză privatizările dubioase
     Unul dintre cele mai controversate fenomene manifestate în România după 1989 a fost acela al privatizărilor dubioase, peste 80 la sută din societățile cu capital de stat intrând în mâna unor afaceriști care, în loc să se preocupe de mo­dernizarea și menținerea la parametri normali de producție, le-au devalizat și trans­format în mormane de ruine, prin operațiuni derulate de multe ori pe lângă lege. "Există foarte multe semne de întrebare. S-a lucrat suspect, de mântuială, beneficiindu-se de clemența celor abilitați. În 15 ani, statul nu a fost în stare să impună nici un fel de instrument post-privatizare, nu s-a efectuat nici o verificare și nu a fost tras nimeni la răspundere pentru ilegalitățile comise", a declarat Nicolae Popa, deputat PC de Alba. Plecând de la recenta "cucerire" - Delta Du­nării, unde sute de mii de hectare au fost concesionate unor așa-ziși oameni de afaceri, Nicolae Popa a specificat că în ultima perioadă Ministerul Agriculturii a făcut 37 de sezizări în acest sens către PNA, fără a primi nici un răspuns. "A ve­nit momentul ca Mi­nis­terul Justiției, Parchetul General, PNA și celelalte minis­tere în subordinea cărora se află Delta Dunării să colaboreze și să inițieze o stra­tegie comună în vederea recuperării acestor valori inestimabile ale României", a încheiat parlamentarul Partidului Conservator. (M.N.)
I-a luat foc mașina în trafic
     În noaptea de 12/13 septembrie, pe DN 14B, în apropiere de localitatea Cistei, o autospecială IVECO aflată în trafic a fost cuprinsă de flăcări. Gheorghe B. (34 de ani), din Mihalț, conducător auto la o societate comercială din muni­cipiul Alba Iulia, se deplasa pe direcția Blaj-Teiuș când și-a dat seama că ceva nu e în regulă cu autovehiculul. A tras pe dreapta și a constatat că sub cabină a izbucnit un incendiu. Deoarece focul a luat amploare, bărbatul a anunțat poliția și a cerut ajutorul pompierilor. Incendiul a izbucnit din cauza producerii unui scurt­circuit la instalația electrică a autospecialei. Mașina a fost distrusă în proporție de 80 la sută, dar flăcările nu au ajuns la rezervor, astfel că nu a existat pericolul u­nei explozii. (L.I.)
Și-a lovit vecinul cu furca în cap
     Vasile P. și Petru J., vecini pe strada Dorului din Cugir, s-au luat la harță în după-amiaza de marți, 13 septembrie. Se pare că motivul este un petec de pă­mânt, bucată revendicată de ambii. În timpul altercației primul dintre aceștia a pus mâna pe o furcă și și-a lovit vecinul în cap. La sosirea organelor de poliție, Petru J. era întins pe un pat din locuința sa și prezenta leziuni la nivelul capului. A fost transportat la Spitalul orășenesc Cugir, unde i s-a pus diagnosticul de tra­umatism cranio-cerebral și plagă contuză parietală. (L.I.)
Alba - un județ cu populație tot mai scăzută
     În primele 7 luni ale anului 2005, în județul Alba s-au înregistrat 2009 născuți vii și 2878 persoane decedate, din care 37 sub un an, rezultând un spor natural negativ de 869 persoane. În pe­rioada corespunzătoare din anul 2004, scăderea populației din cauze naturale a fost de 643 persoane. Raportat la aceeași pe­rioadă a anului 2005, s-au mai înregistrat 17 născuți morți, 1100 căsătorii și 387 de divorțuri. Datele au fost culese din Buletinul lunar al Direcției Regionale de Sta­tistică Alba.(R.J.)
S-a spânzurat de un prun
     În satul Huzărești, Elisei Avram (72 de ani) i-a anunțat pe polițiști că fiul său s-a sinucis. La locul cu pricina s-au deplasat polițiștii împreună cu un medic legist. Ioan Avram, în vârstă de 39 de ani, a fost găsit la o distanță de 50 m față de casă, spânzurat de un prun. Pentru a-și pune capăt zilelor acesta a folosit un lanț metalic lung de 1,5 m. Ioan Avram figura în evidențele medicale cu afecțiuni psihice, fiind internat în acest sens la Spitalul de Neuropsihiatrie din Alba Iulia, el având la activ și alte încercări de suicid. Nu există suspiciuni în privința morții, cauza decesului fiind asfixie mecanică prin spânzurare. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.