Ultima ora
Stiri
Programul unitatilor de interes public in zilele de sarbatoare

      Programul magazinelor alimentare: *Rosu si Negru - sambata, 14 aprilie - 6.30 - 22.00; duminica, 15 aprilie - inchis, luni - 16 aprilie - inchis. *Mercur: sambata, 14 aprilie - 7.00 - 19.00, duminica, 15 aprilie si luni, 16 aprilie - inchis. *Magazinele "Dacia" - sambata, 14 aprilie - 7.00 - 18.00; duminica, 15 aprilie - inchis, luni, 16 aprilie - 10.00 - 18.00. *Non-Stop (Cetate - Casa de cultura) - sambata, 14 aprilie: 21.00 - 24.00, duminica, 15 aprilie, inchis. *Patiseria Dakota - este deschisa duminica, 15 aprilie, de la ora 12.00 la 23.00. Urgente medicale *Serviciul de Ambulanta Alba Iulia - permanent; telefoane: 961 si 826313. *Policlinica Judeteana Alba - permanent; telefoane: 821693 si 821685. *Policlinica Stomatologica Alba - permanent; telefon: 811298. *Urgente - permanent; telefon: 812560. *Farmacia Spitalului Judetean: Sambata, 14 aprilie - 8.00 - 14.00; duminica, 15 aprilie - 8.00 - 14.00; luni, 16 aprilie - 8.00 - 14.00. *Oficiile Romtelecom vor fi deschise astazi intre orele 7.30 si 19.00. In zilele de 15 si 16 aprilie a.c. ghiseele vor fi inchise. In data de 14 aprilie a.c., oficiile postale urbane vor avea program special, intre orele 8.00 si 14.00, iar cele rurale vor fi inchise. In zilele de 15 si 16 aprilie toate oficiile postale vor fi inchise. *Deranjamente gaze - permanent; telefoane: 928 si 812860. *Deranjamente ascensoare - permanent; telefon: 830730. *Deranjamente telefonice - permanent; telefon: 921. *Pompieri - permanent; telefon: 981. *Societatea de Transport Public (Transcom): sambata, 14 aprilie, duminica, 15 aprilie si luni 16 aprilie autobuzele vor circula din 30 in 30 de minute. Vor fi preluati calatorii de la fiecare tren care soseste in Statia CFR Alba Iulia. Autobuzele care circula spre sate vor avea program de duminica.
Adriana D. TRUTA


Detinutii de la Aiud vor avea meniu imbunatatit de Pasti

     Comandantul Penitenciarului Aiud, col. Aurel Valea, ne-a informat ca in perioada Sarbatorilor de Pasti, 9 detinuti ortodocsi si catolici vor fi invoiti timp de 4 zile pentru a petrece aceste evenimente in mijlocul familiei, ei dand dovada de un comportament foarte bun. Detinutii au dreptul la un pachet suplimentar de pana la 5 kg, iar in ziua de Pasti vor avea un meniu imbunatatit, adecvat sarbatorii. In noaptea de Inviere, o parte din detinuti vor participa la slujba oficiata la biserica din interiorul inchisorii de preotul Ilie Morar. In functie de program, IPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, va fi prezent si el la Penitenciarul Aiud, in mijlocul detinutilor, pentru o slujba religioasa. (F.R.)


Autoritatile locale asigura linistea sarbatorilor de Pasti

     In cadrul teleconferintei de ieri, prefectul a dispus ca sefii serviciilor descentralizate sa intreprinda masurile necesare pentru desfasurarea in bune conditii a pregatirilor si a sarbatorilor de Pasti. In acest sens, inspectorii OJPC Alba, ai Directiei de sanatate Publica, Directiei sanitar veterinare, ai Politiei etc. vor supraveghea pietele, targurile, halele agroalimentare pentru a preveni aparitia unor incidente care ar putea periclita atmosfera sarbatorilor. (G.J.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Guvernul Adrian Nastase poate rasufla usurat
Parlamentarii au votat bugetul de stat pe 2001 inainte de Pasti
Presedintele comisiei de buget-finante, deputatul Florin Georgescu, declara in exclusivitate pentru ziarul "Unirea": "S-a votat un buget al sperantei si relansarii"

     Pentru prima data in ultimii ani, parlamentarii au adoptat intr-un timp demn de Cartea Recordurilor (doar patru zile), bugetul de stat pe anul 2001, cu putin inainte de sarbatorile de Pasti, la indemnul premierului Adrian Nastase. Din cele aproximativ 300 de amendamente aduse de parlamentari, in special din Opozitie, au fost acceptate si validate doar 40. Acesta a fost unul dintre motivele principale pentru care PNL si PD au votat impotriva, in timp ce numarul de voturi necesare a fost asigurat de PDSR, PRM si UDMR. Deputatul PDSR de Alba, Constantin Selagea, membru al Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, ne-a declarat ca "bugetul prezentat de guvernul Adrian Nastase reprezinta un instrument concret de intrerupere a declinului economic din ultimii ani, deoarece porneste de la o crestere economica sanatoasa si reala de 4%, in conditiile in care, anii trecuti erau create premisele unui regres de 3%". Presedintele aceleiasi comisii, deputatul Florin Georgescu, fost ministru al Finantelor, in perioada guvernarii Vacaroiu, a declarat in exclusivitate pentru ziarul "Unirea" urmatoarele: "S-a votat un buget al sperantei si relansarii care presupune in esenta reducerea inflatiei de la 41 la 25%, relansarea investitiilor, reducerea deficitului bugetar la o valoare de 3,7% din PIB, cresterea puterii de cumparare a populatiei cu 4-5% in acest an si nu in ultimul rand recuperarea decalajelor fata de tarile din UE din punct de vedere economic, dupa ce fosta putere a lasat tara vraiste. Bugetul are asigurate sursele de finantare externe si interne pentru continuarea reformei. De asemenea, sunt asigurate cheltuielile pentru costurile pe care le presupune reforma".
Florin ROMAN


Denuntand pactul politic cu PDSR
Parlamentarii P.N.L. au votat impotriva Legii Bugetului de stat

     Desi liberalilor li s-a facut o concesie mica din partea PDSR prin adoptarea amendamentului care facea referire la evidentierea in Legea Bugetului de stat a sumelor ce vor veni din privatizare, ieri, la votul final asupra acestei legi, parlamentarii PNL au votat impotriva. "Partidul National Liberal si-a indeplinit rolul de partid de opozitie prezentand un pachet de amendamente menite sa corecteze disfunctionalitatile care s-ar fi creat prin aplicarea Legii bugetului de stat in formula propusa de PDSR. Din pacate, dezbaterile parlamentare au demonstrat ca s-a creat deja o masinarie de vot care ii aduna in mod surprinzator la aceeasi masa, alaturi de parlamentarii PDSR, pe cei ai PRM si UDMR. Ceea ce ne surprinde insa nu este nefirescul acestei aliante, ci faptul ca ea respinge tot ce isi propune in mod mecanic, fara nici o argumentatie si incalcand de multe ori normele procedurale parlamentare. Consideram ca Legea Bugetului de stat este expresia cea mai elocventa a neputintei PDSR de a-si onora angajamentele luate prin programul de guvernare, in fata Parlamentului si a cetatenilor. Felul in care este structurat bugetul pe acest an intra in contradictie flagranta cu programul asumat de PDSR" - a declarat deputatul liberal de Alba, Dan Simedru. Despre protocolul politic dintre PDSR si PNL, deputatul liberal a precizat ca in urma semnarii acestui pact in decembrie 2000, PNL a avut doua obligatii: votul de investitura dat Cabinetului Nastase in baza programului de guvernare si nedepunerea de catre PNL a unei motiuni de cenzura timp de un an de zile. "Votul impotriva bugetului de stat nu are nici o legatura cu initierea unei motiuni de cenzura" - a mai spus deputatul Dan Simedru.
Dana MOTREANU


La Alba Iulia
Scandal in miez de noapte in piata din Cetate
Cutitarul Iosif Dragomir Petruti si-a atacat cu briceagul prietenii de pahar

     Un scandal declansat pe fondul consumului de alcool s-a consumat noaptea trecuta in zona pietei din cartierul Cetate, soldat cu ranirea a doua persoane. Dupa ce s-au cinstit intr-un bar, trei prieteni au inceput sa se certe, iar unul dintre ei, Iosif Dragomir Petruti, a scos cutitul. El i-a aplicat o lovitura lui Ionel Prislopan, 31 de ani, din Alba Iulia, provocandu-i acestuia leziuni in zona stomacului, abdomenului si a ligamentelor. Cutitarul a incercat sa-l "intepe" si pe Ferdinand Stoica, insa acesta s-a ferit la timp si a scapat doar cu o taietura la mana. Prislopan a fost transportat de urgenta la Spitalul Judetean Alba, unde a si fost operat in aceeasi noapte. Agresorul a fost retinut de politistii albaiulieni si prezentat Parchetului de pe langa Tribunalul judetean Alba. Iosif Petruti are 37 de ani, domiciliaza in comuna Metes (sat Tauti) si este recidivist. (N.T., F.R.)


Cadou de Pasti!
Benzinaria Euroil din cartierul Cetate a inceput sa functioneze

     In cursul zilei de ieri, cea mai noua benzinarie din Alba Iulia Euroil (situata langa Hotel "Cetate") si-a deschis larg "pompele" pentru clientii sai. Patronul noii statii de benzina, d-l Adrian Nicoara, ne-a declarat ca, desi lucrarile au inceput in 15 ianuarie a.c., printr-un efort sustinut s-a reusit ca inaugurarea sa aiba loc inaintea sarbatorilor de Pasti. Au fost puse in vanzare patru sortimente de combustibili de calitate, benzina Premium, benzina Super Plus, benzina fara plumb si motorina. Firma condusa de d-l Nicoara mai are in functiune, pe langa benzinaria din Alba Iulia, alte cinci in judetul Sibiu. (F.R.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.