Prima pagina
Stiri
Bugetul local in pregatire

     In cadrul unei teleconferinte, presedintele Consiliului judetean Alba, Augustin Presecan, informa ca actiunea de intocmire a bugetului local a demarat cu cateva zile in urma. In acest sens, au avut loc o serie de intalniri zonale cu primarii la care au participat si reprezentanti ai Directiei de finante. Presedintele CJ Alba, Augustin Presecan, a precizat ca bugetul local va fi aprobat imediat dupa adoptarea Legii bugetului. El a declarat ca, dupa toate probabilitatile, bugetul va fi adoptat in sedinta de Consiliu judetean din data de 26 aprilie a.c.. (G.J.)


Situatie controversata la SC Zahar Teius

     Prefectul judetului, av. Ioan Rus, a atentionat recent in legatura cu o situatie controversata legata de SC "Zahar" Teius. Societatea se afla la ora actuala in lichidare, intentionandu-se sa se vanda intregul obiectiv si nu pe active. Prefectul a precizat ca in cadrul societatii functioneaza si conducta de gaz care alimenteaza orasul si statia de epurare a localitatii. "Trebuie gandita o formula, pentru ca societatea sa fie cumparata pe active, astfel incat Primaria Teius sa poata achizitiona statia de epurare, obiectiv de importanta vitala pentru orasul Teius", a declarat prefectul Ioan Rus. (G.J.)


Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Pe Tarnave, la Jidvei, in Saptamana Luminata
Concert pascal de profunda traire crestineasca
Traditiile romanesti de la sarbatoarea sarbatorilor sub semnul renasterii si al biruintei vesnice a vietii

     capalnaPe Tarnave, la Jidvei, anul acesta Pastele a fost sarbatorit de toti locuitorii comunei, ortodocsi, greco-catolici, catolici ori protestanti, sub semnul comuniunii, al iubirii, iertarii si unitatii, al bucuriei si nadejdii de mai bine. Luminati de bucuria Invierii, de biruinta vesnica a vietii asupra mortii, oamenii de aici au facut din Sfintele Pasti un moment de traire unica, in spiritul perceptelor crestine la rugaciune si fapte bune. O asemenea fapta buna am putut consemna si luni, a doua zi de Pasti, cand in centrul comunei patronii firmei Jidvei SRL, domnii Liviu si Claudiu Necsulescu, cu sprijinul Primariei Jidvei, al primarului Teodor Trif, au initiat un mare spectacol pascal, dupa ce in ajunul marii sarbatori si-au ajutat aproapele, adica pe cei mai saraci locuitori din zona cu 400 de miei, vin si paine. Si aceasta pentru ca muzica, mai ales cea populara, a facut si face parte la romani din mesajul crestin al iubirii, al apropierii dintre oameni, mai ales in relatia acestora cu Cel de Sus si cu Mantuitorul vietii. Spectacolul a fost onorat de mii de credinciosi de pe Tarnave (Blaj, Sona, Jidvei, Cetatea de Balta) ca si de prezenta prefectului de Alba, Ioan Rus, a presedintelui Consiliului judetean Alba, Augustin Presecan, a vicepresedintelui Nicolae Gavrila, a deputatului Alexandru Peres, a presedintelui SIF Banat Crisana, Ioan Cuzman, a sefului Inspectoratului Judetean de Politie Alba, col. Marin Aron, a d-lui Constantin Padureanu, presedintele executiv al Partidului Romilor pe tara si Ilie Petru, presedintele zonei Transilvania, si a altor oficialitati judetene si locale, toti veniti impreuna cu sotiile. Dupa cuvantul de salut al primarului si mesajul prefectului de Alba, credinciosii din piata Primariei Jidvei au asistat la o slujba oficiata de preoti de toate confesiunile din comuna, Troparul Invierii, "Cristos a inviat din morti, cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le", implinind emotionant vibratia spirituala a momentului. Dupa rugaciune, a urmat inca o fapta buna: elevul Razvan Medrea, premiant la o olimpiada scolara, a primit din partea domnului ing. Claudiu Necsulescu un premiu de 5 milioane de lei. Toata lumea a participat apoi, timp de aproape 4 ore, la un mare spectacol de cantece si dansuri populare, la care si-au dat concursul renumitii si inegalabilii interpreti Ioan Bocsa, Sergiu Cipariu, Reta Rus, Alina Pinca, ansamblurile folclorice din Orlat, al Caminului cultural din Sincel si al Casei de cultura din Blaj, precum si o formatie locala de dansuri tiganesti. Spectacolul a fost prezentat de Marinela Baba. Pentru toti cei prezenti firma Jidvei a asigurat mancare si vin, colaci si oua rosii.
     Atat la spectacolul din fata Primariei Jidvei cat mai ales la cel de la Cetatea de Balta, sarbatoarea Invierii Mantuitorului a fost si mai luminata, mai plina de bucurie, frumusete si gingasie, cand doua fiinte plapande, doi copilasi minunati si inocenti, doi ingerasi in fapt au fermecat pur si simplu asistenta cu melodiile populare interpretate la fel de frumos ca si speranta ca traditia noastra are mari si perene valori, talente autentice. Si daca legenda spune ca la Invierea lui Iisus Hristos s-a intamplat o minune, nu ar fi exclus ca si la Jidvei la sarbatoarea sarbatorilor sa se fi ivit alaturi de copilul minune al folclorului romanesc - Traian Stoita de 8 ani - o noua stea a muzicii populare romanesti - Ana Necsulescu de 6 ani. A fost si aceasta o mare bucurie a sarbatorii Invierii de la Jidvei.(Gheorghe CALIN)


Semn divin de Sfintele Pasti
In comuna Unirea a fost gasita o piatra pe care era inserat semnul crucii

     cruceO inedita descoperire cu tenta religioasa a avut loc zilele trecute in localitatea Unirea. In ziua de Florii, Andrei Oltean, un baietel de 13 ani, din zona, cauta ceramica veche la Paraul Trestiei, pentru un unchi de-al sau, profesor de istorie. In acest loc functiona in perioada romana un apeduct. Cautand de zor dupa ceramica, micutul a avut surpriza de a gasi o piatra (cu dimensiuni de 4-5 cm lungime, 3 cm latime si 0,8 grosime), pe care aparea clar semnul crucii cu o culoare visinie. Surprins de descoperirea sa, Andrei a dat fuga la preotul bisericii ortodoxe aratandu-i "minunea" dupa care vestea s-a raspandit cu repeziciune printre localnici. Cei mai multi dintre oameni au spus ca piatra cu cruce reprezinta un semn divin de Sfintele Pasti, care le va aduce belsug si bunastare sufleteasca. Preotul ortodox a sfintit piatra respectiva chiar in Vinerea Mare a Sarbatorii Pastelui. Baietelul care a gasit "minunea" este un apropiat al bisericii, dorind sa devina preot. El spune ca desi a spalat piatra de mai multe ori, semnul crucii a ramas. Dupa sfintire, preotul a asezat piatra pe o farfurioara acoperita de un clopot de sticla, pusa chiar in fata altarului bisericii. (F.R.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.