Ultima ora
Stiri
La Vintu de Jos
O femeie a fost lovita de trenul rapid Curtici - Bucuresti
Victima a scapat cu viata fiind internata in Spitalul judetean Alba

     Luni, 23 aprilie, ora 23.38, in statia CFR o femeie a fost lovita de trenul rapid 373/2 Curtici - Bucuresti. Romelia Voda (48 de ani, din Lancram) se afla pe peronul dintre liniile 5-6 in momentul trecerii trenului rapid prin statia CFR. Femeia a fost acrosata de tren si tarata cativa metri. A fost transportata la Spitalul judetean Alba, unde a fost internata cu diagnosticul de fracturi multiple la ambele picioare, o mana fracturata, policontuzii si multiple escoriatii. In prezent, starea de sanatate a victimei este stabila. (N.T.)


Dacia - masina saracului
In 4 luni, 120 de masini vandute

     Oferta de autoturisme s-a diversificat mult in ultimii ani si in judetul nostru. Piata este plina de cele mai vestite marci, care mai de care mai scumpe. Din pacate, majoritatea cumparatorilor este nevoita sa opteze tot pentru veterana noastra Dacie intrucat n-are de unde sa scoata din buzunar sute de milioane de lei. D-l Sorin Muresan, directorul SC Dacia Service Alba Iulia, ne-a declarat ca de la inceputul anului s-au vandut 120 de autoturisme Dacia, in comparatie cu 50 in aceeasi perioada a anului 2000. De unde si expresia ca... saracia face casa buna cu Dacia. (S.T.)


Intr-un top al oraselor
Cugirenii au cele mai mici venituri din judet

     Orasul Cugir - a doua localitate a judetului Alba ca numar de locuitori - ocupa, potrivit unei statistici intocmite recent, ultimul loc intr-un top al veniturilor pe cap de locuitor. Astfel, venitul mediu lunar pe cap de locuitor este de 550.000 de lei, fata de Alba Iulia, unde se inregistreaza 1,67 milioane de lei venit mediu lunar/locuitor. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca peste 80% din cugireni depind de "Cugir" SA, unitate aflata intr-un picaj economic vizibil. (N.T.)


Incepe vaccinarea impotriva antraxului

     Circumscriptia Sanitar-Veterinara Alba Iulia demareaza in aceste zile campania de vaccinare impotriva antraxului. Seful circumscriptiei Alba Iulia, dr. vet. Ioan Martin, ne-a informat ca vor fi imunizate peste 5000 de animale (cai, vaci, oi). Actiunea de vaccinare este gratuita. De asemenea, vor fi recoltate probe biologice pentru depistarea eventualelor animale bolnave de bruceloza, leucoza sau anemie infectioasa. Campania se va incheia la jumatatea lunii mai. (N.T.)


SC Euroil Sibiu a castigat licitatia pentru o noua statie de carburanti in municipiul Alba Iulia

     Recent a avut loc la Primaria municipiului Alba Iulia licitatia pentru concesionarea terenului destinat construirii unei noi statii de distributie de carburanti. Conform planurilor de detaliu aprobate de Consiliul Local Alba Iulia pentru sistematizarea zonei din fata Garii CFR Alba Iulia, aici va fi amplasata o statie de carburanti si un supermarket. Terenul necesar statiei de carburanti a fost scos la licitatie in vederea concesionarii. La licitatie s-au inscris doua firme, ambele din judetul Sibiu: SC Euroil si SC ARAL. Dupa cum ne-a informat primarul Mircea Hava initial isi anuntase intentia de a investi la Alba Iulia si celebra firma OMV, dar apoi a renuntat. Licitatia pentru concesionarea terenului a fost castigata de societatea comerciala Euroil din Sibiu, cea care a dat de curand in folosinta microstatia de distributie a carburantilor de langa Hotel Cetate. Durata de concesiune a terenului este de 49 de ani, suprafata este de aproximativ 3300 mp, iar pretul de concesionare este de 34 USD/mp/an, adica vreo 3 miliarde de lei la valoarea de acum. Castigatorul licitatiei nu a semnat pana acum contractul, dar mai are timp. (A.D.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
In cateva zeci de minute
O furtuna cu o intensitate iesita din comun a lovit violent localitatea Telna (Ighiu)

     O furtuna deosebit de puternica, cu aspect de vijelie, a provocat luni dupa-amiaza, in cateva zeci de minute, un adevarat dezastru in localitatea Telna din comuna Ighiu. Vantul extrem de violent a smuls tigla de pe acoperisurile a 30 de case din acest sat. Potrivit unei prime estimari, peste 6000 de tigle, 400 de coame si 200 de placi de azbociment au fost luate de vijelie intr-o clipita, valoarea pagubelor depasind 40 de milioane de lei. Presedintele Consiliului Judetean Alba, Augustin Presecan, a declarat ca, inca de azi, familiilor afectate li se vor distribui materiale de constructii pentru inlaturarea pagubelor produse de vijelie. "Nu putem sa asteptam fonduri din alte surse atata vreme cat aceste familii necajite stau in ploaie, casele lor fiind total sau partial descoperite. De aceea am hotarat ca din fonduri proprii sa incercam sa indepartam cat mai repede efectele dezastrului; in cursul acestei zile (n.r. - marti, 24 aprilie), am evaluat deja ofertele pentru achizitionarea acestor materiale de constructii urmand ca, in cel mai scurt timp, ele sa fie distribuite familiilor afectate. Vom incerca apoi sa recuperam acesti bani din fondurile neguvernamentale destinate inlaturarii efectelor produse de calamitati", a precizat presedintele Augustin Presecan. Domnia sa a facut apel la toti cei care pot sa-i ajute pe acesti oameni deznadajduiti, fie cu bani sau materiale de constructii. Societatile comerciale sau persoanele fizice care vor sa dea o mana de ajutor sunt rugate sa contacteze Consiliul Judetean Alba, la numarul de telefon pus la dispozitie - 985.
Dana MOTREANU


Simion Cretu a fost numit in Comitetul de Coordonare Zonala - RICOP 5

     Uniunea Europeana i-a aprobat Romaniei, la sfarsitul anului 1999, 100 de milioane de EURO, nerambursabile, pentru finantarea Programului de Restructurare Industriala si Conversie Profesionala (RICOP). Programul RICOP are 5 componente de baza si este focalizat pe 5 dintre cele mai afectate zone in urma restructurarii industriale, cuprinzand 14 judete. In Regiunea "CENTRU", din care face parte si judetul Alba, functioneaza zona 5 RICOP, formata din judetele Brasov si Covasna, cu 19 intreprinderi mari ce urmeaza sa fie restructurate. Recent, la Brasov, a fost stabilita prin ordin al ministrului Finantelor, Mihai Tanasescu, componenta Comitetului de Coordonare Zonala pentru RICOP 5, din care face parte, alaturi de reprezentantii administratiilor publice locale, ai patronatelor si sindicatelor si directorul ADR Centru, Simion Cretu.
Dana MOTREANU


La Ocna Mures si Alba Iulia
Spargatorii de apartamente au inceput ofensiva de primavara

     In cursul zilei de luni, 23 aprilie, doua apartamente de pe strada Malinului din Ocna Mures au fost calcate de hoti la un interval de cateva ore. Modul de operare a fost acelasi: cu un levier, hotii au fortat incuietorile de la usi si au rascolit toate incaperile. In primul apartament, "operat" dimineata, hotii n-au gasit decat 20 de dolari SUA si un milion de lei. Din cel de-al doilea apartament hotii au sustras trei verighete, un lant cu pandantiv sub forma de inima plus un inel, toate din aur. Prejudiciul creat la cea de-a doua lovitura a fost estimat la circa 5 milioane de lei. In cauza, politia efectueaza cercetari.
     Si in Alba Iulia hotii au incercat sa jefuiasca un apartament de pe strada Vasile Alecsandri. Dupa ce au rupt butucul yalei, hotii au observat ca apartamentul era asigurat cu alarma cu senzori de miscare si au spalat putina. Politistii au demarat si in acest caz cercetarile.
Nicoleta TOMUTA


Romanii din Uzdin (Serbia) l-au impresionat pe prefectul Ioan Rus

     Recent, la invitatia Societatii Literar Artistice din Uzdin, prefectul judetului Alba, av. Ioan Rus, a participat, in localitatea situata in Banatul Sirbesc, la simpozionul "Oameni de seama ai Banatului". Alaturi de d-l Rus au mai fost prezenti primarii din Blaj, Aiud si Sebes, precum si o serie de oaspeti de seama din Serbia, Iugoslavia, Germania si Romania, fiind de fata si PS Daniel Partosanu, episcopul Savarsinului. Reuniunea, desfasurata la Casa de Cultura "Doina" din Uzdin, a cuprins o serie de dezbateri pe diverse sectiuni cum ar fi: comunicarea privind drepturile omului la inceput de mileniu; dezvoltarea si afirmarea societatii civile; comunicari pe teme de politica, democratie, cultura, religie, arta, folclor, interculturalitate, sport. Prefectul Ioan Rus a avut si el o interventie pe tema mentinerii si dezvoltarii relatiilor cu romanii de peste granita, lansand totodata celor prezenti invitatia de a participa la manifestarile cultural artistice derulate in judetul nostru cum ar fi Sarbatoarea de pe Muntele Gaina si Festivalul de poezie Lucian Blaga. De asemenea, d-l Rus a vizitat si Biserica din Uzdin cu o vechime de 200 de ani, purtand numeroase dialoguri cu oamenii locului, mandri ca apartin de neamul romanesc. "Am ramas impresionat de modul in care romanii de aici se incapataneaza sa ramana ceea ce sunt, pastrand nealterate traditiile cultural-religioase. Sunt foarte activi, organizand in toata zona Voivodinei festivaluri artistice de muzica si poezie romaneasca. Mai mult, aceasta mica localitate are echipa de handbal ce activeaza in prima liga a Iugoslaviei, iar un baiat de aici este campion national la tenis de masa", a descris oaza de romanism din Uzdin prefectul Ioan Rus. Dansul a oferit mai multe cadouri constand in echipament de sport pentru formatia de handbal, portelanuri si alte obiecte de valoare necesare sprijinirii activitatilor romanilor din Uzdin.
Georgiana JURCA, Razvan JURCA


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.