Ultima ora
Stiri
Octav Cozmanca invitat la Cimpeni

     Dupa cum v-am informat, sambata, 19 mai a.c., la Cimpeni va avea loc inaugurarea Oficiului prefectural din zona. Directorul miniprefecturii, Nicolae Puiulet, ne-a comunicat ca, la festivitate, alaturi de prefectul judetului Alba, av. Ioan Rus, au fost invitati toti parlamentarii de Alba, primarii din localitatile Muntilor Apuseni, directorii filialelor serviciilor publice descentralizate din zona si, nu in ultimul rand, ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca, a carui prezenta este conditionata de limita timpului disponibil. (R.J.)


Audiente senatoriale

     Vineri, 18 mai a.c., de la ora 13.00, senatorul PDSR de Alba, Cornel Filipescu, va acorda audiente la Alba Iulia. Acestea se vor tine la sediul PDSR situat in piata Iuliu Maniu nr. 20-22. (R.J.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
De la Bucuresti, pentru concetatenii sai
Primarul Cugirului a adus o desaga de... promisiuni si o multime de urari de bine

     Din deplasarea efectuata la inceputul acestei saptamani la Bucuresti, primarul orasului Cugir, ing. Aurel Voicu, s-a intors cu o desaga de promisiuni si o multime de urari de bine. El a fost primit de Miron Mitrea, ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, caruia i-a prezentat trei proiecte: crearea unei deviatii pentru traficul greu prin Cugir, repararea podului din Ploat si finisarea blocului de locuinte din Piata de Sus. Primele doua solicitari au fost tratate cu refuz total, Mitrea declinandu-si competenta si indicandu-i primarului Voicu o alta visterie: cea a CJ Alba. De asemenea, solicitarea ca Primaria Cugir sa acopere doar 10% din cheltuielile impuse de finisarea blocului de locuinte sociale (si nu 50% cum prevede legea) a ramas in coada de peste sau "in discutie", cu tendinte mai mult spre N-U decat spre D-A.
     Nici vizita la presedintele ANFPOFM, Ioan Cindrea, nu a avut nuante prea roz. Din promisiunea ca... sute de someri vor fi platiti din fonduri ANFPOFM (derulate prin proiectele comunitare ale Primariei Cugir), a ramas o schema mai putin decat scheletica: 15 oameni! Un rezultat ce ne indeamna sa credem ca examenul pentru un loc de munca la reparat drumuri sau desfundat canale va fi strans, mai abitir ca la facultate. Umorul este destul de negru iar zambetul destul de albastru, tinand cont ca in aprilie 2001 circa 5000 de disponibilizati au iesit din platile compensatorii si au ramas fara nici un fel de surse de venit...
Nicoleta TOMUTA


Foc si jale la Sebes
Un cuplu de proaspat casatoriti si-a pierdut casa intr-un incendiu

     Marti, 15 mai, ora 17.28, Grupul judetean de Pompieri Alba a intrat in alerta de incendiu dupa primirea unei sesizari potrivit careia ardea o casa pe strada Canepistii din Sebes. Sosind la fata locului, pompierii au constatat ca ardea casa lui Ioan Pastiu si sura vecinei sale Eva Petrusel. La stingerea incendiului au intervenit 12 pompieri militari din Alba Iulia cu doua autospeciale, Serviciul Public de Pompieri Sebes si serviciile private de pompieri de la SC Mobis SA Sebes, plus SC Pehart Petresti, fiecare cu cate o autospeciala. Focul a distrus casa familiei Pastiu si sura familiei Petrusel, provocand pagube de 200 de milioane de lei. Cercetarile efectuate de pompieri si politie la fata locului au scos in evidenta faptul ca incendiul a izbucnit de la un scurtcircuit aparut la instalatia electrica din sura lui Pastiu. Familia Pastiu era infiripata de curand, proaspetii casatoriti urmand sa se mute in casa care a ars pana la temelie. Gospodaria familiei Pastiu nu era asigurata impotriva dezastrelor.
Nicoleta TOMUTA


Populatia judetului Alba scade in mod dramatic
In prima parte a anului 2001 s-au nascut 853 de copii si au decedat 1209 persoane

     La inceputul acestui an, populatia judetului Alba a scazut sub 400.000 de locuitori, cifra oficiala inregistrata de Directia de Statistica Alba fiind de 395.653 de locuitori. Situatia demografica este, din pacate, intr-un continuu declin in primul trimestru al acestui an inregistrandu-se 853 de nascuti vii si 1209 decedati (din care 13 sub un an), rezultand un spor natural negativ de 356 de persoane. In perioada corespunzatoare a anului trecut, scaderea populatiei din cauze naturale a fost de 330 de persoane. In aceasta perioada s-au inregistrat 308 casatorii si 125 de divorturi. In topul celor mai populate orase conduce municipiul Alba Iulia cu 71.651 de locuitori, urmat de Cugir cu 29.773 de locuitori, Sebes cu 29.578 de locuitori, Aiudul cu 28.504 de locuitori si Blajul cu 21.317 locuitori. Dintre cele 65 de comune ale judetului cele mai populate sunt Ighiu cu 6303 locuitori, Sasciori cu 6156 locuitori, Unirea cu 5508 locuitori, Jidvei cu 5269 locuitori, Bistra cu 5181 locuitori.
Dana MOTREANU


In judetul Alba vor functiona
Cabinete de consiliere pre si post HIV

     In judetul Alba, Directia de Sanatate Publica intentioneaza sa infiinteze asa zisele cabinete de consiliere pre si post HIV, dupa cum ne-a declarat d-na Sanda Manea, director adjunct al respectivei institutii, responsabila cu supravegherea starii de sanatate a populatiei. Este vorba de cabinete (cum sunt infiintate deja in alte judete) in care vor functiona psihologi, a caror menire va fi aceea de a-i pregati din punct de vedere psihic pe cei ce vor apela la serviciile laboratorului DSP, pentru testul HIV- SIDA. Pregatire cu privire la impactul pe care l-ar putea avea asupra acestora vestea ca sunt seropozitivi, precum si consiliere psihologica a celor ce, din nefericire, vor descoperi ca sunt infestati cu virusul HIV.(I.H.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.