Prima pagina Actualizat in: 21.05.2001
Stiri
La Aiud,
Apartament in flacari
Incendiul a fost provocat de supraincalzirea unui radio-casetofon uitat prea mult in priza

     Un radio-casetofon supraincalzit, lasat prea mult in priza a fost cauza producerii unui incendiu in locuinta lui Sever Hetea din Aiud. Pompierii au reusit sa stinga, dupa aproximativ o ora, focul care a cuprins sambata, 19 mai, apartamentul situat in strada Ecaterina Varga, din municipiul Aiud. Flacarile au mistuit bunuri in valoare de 15 milioane de lei, arzand o biblioteca cu carti cu tot, o masa si alte bunuri din camera incendiata. (D.M.)


La Sebes, in miez de noapte
Hot prins in flagrant in timp ce "opera" o Dacie

     In noaptea de 18/19 mai a.c., o patrula a Serviciului de paza si ordine din cadrul Politiei Sebes l-a surprins in flagrant pe Petru Sandu Iancu, de 26 de ani, in timp ce spargea un autoturism Dacia. Acesta a incercat sa sustraga bunuri in valoare de 6 milioane de lei (un aparat de fotografiat, un radio-casetofon, imbracaminte etc.) Petru Sandu Iancu este cercetat in stare de libertate pentru furt. (D.M.)


Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
La Aiud
Un mare si de neiertat pacat
Preotul Emil Galea a refuzat sa oficieze slujba de ingropaciune a unui tanar crestin

     Ca din senin o cumplita nenorocire s-a abatut peste tanara familie Victor si Ionela Radu Popa din Alba Iulia. Abia apucasera sa-si inchege un camin, ca, Radu a cazut prada unei boli nemiloase, care in scurta vreme avea sa-i macine ultima picatura de vlaga, ultimul licar de viata. Incercarile disperate ale sotiei, ale parintilor lui, Dora si Eugen, precum si ale socrilor Elena si Ioan Sicoe, n-au putut alunga sfarsitul tragic al lui Radu, in varsta de numai 31 de ani. Suferinta celor apropiati a fost pe masura acestui final neasteptat. In marea durere ce i-a cuprins, parintii raposatului ing. Victor Radu Popa, au sperat din toata inima sa gaseasca in parintele Emil Galea, din Aiud, un reazem, un bun sfatuitor crestin care sa-i ajute sa treaca mai usor peste incercarea cumplita in care se aflau. Mare le-a fost surpriza, insa, cand preotul a conditionat in fel si chip oficierea slujbei religioase de ingropaciune, opunandu-se cu inversunare dorintei sotiei si parintilor de a se supune obiceiului de priveghere si de acordare a unei mese de adio in amintirea celui trecut in nefiinta. In cele din urma s-a gasit o cale de mijloc. Preotul Emil Galea s-a invoit sa ia parte la slujba de inmormantare, dar nu si sa dezlege masa daca se vor servi bauturi alcoolice, aceasta misiune ramanand pe seama altor slujitori ai bisericii. El a consimtit sa fie prezent la catafalcul defunctului si in seara premergatoare zilei inmormantarii. Intre timp, preotul Emil Galea s-a razgandit si a trimis in locul lui pe slujitorul bisericii din incinta Penitenciarului din Aiud. Fireste ca gestul preotului Galea a fost taxat ca atare de cei veniti sa-l privegheze la capela ortodoxa din Aiud, pe cel care pana mai ieri fusese ing. Victor Radu Popa.
     In cursul zilei de vineri, 18 mai, ora 13.00, o multime de credinciosi asteptau sosirea preotului Emil Galea. Minutele se scurgeau foarte greu, dar slujitorul bisericii nu se indura sa vina. O rumoare si agitatie, nefiresti in astfel de momente, incepusera sa se transmita in toata asistenta. Cei prezenti isi vorbeau in soapta si se intrebau nedumeriti ce s-a intamplat. A fost trimisa in graba o masina dupa preot, dar s-a intors fara el. Prezenti la capela preotii Doru Gheaja si Mihai Himcinschi din Alba Iulia, invitati sa-l acompanieze pe Emil Galea, au pus capat momentelor de uimire si costernare oficiind cuvenita slujba religioasa de ingropaciune a celui trecut la cele vesnice. Pe drum, pana la cimitir, multimea credinciosilor n-a incetat sa se intrebe de ce a refuzat parintele Emil Galea familiilor indoliate dreptul la crestineasca mangaiere si impacare sufleteasca de a-l conduce pe defunctul Radu pe ultimul drum. In viata unui om sunt momente unice, ireparabile, in fata carora suntem chemati sa ne infrangem cu totii pornirile nesabuite, sa lasam deoparte toate patimile si orgoliile, sa fim mai toleranti si ingaduitori unii cu altii pentru a nu impovara si mai mult durerea si suferinta celor loviti de soarta. Cele petrecute la Capela ortodoxa din Aiud nasc serioase semne de intrebare privind moralitatea celui in cauza. Unui pastor de suflete nu-i este ingaduit sa se lase prada vanitatii oarbe, sa provoace galceava si vrajba intre credinciosi. Necuvincioasa si nemeritata anatema aruncata asupra enoriasilor este un mare pacat, de neiertat.
     Victor Radu Popa isi doarme somnul de veci in cimitirul ortodox din Aiud. Dar cu rusinea absentei preotului Emil Galea de la slujba de inmormantare cum ramane? Ar fi un act de crestineasca dreptate daca IPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia se va invrednici sa spuna familiilor ofensate si multimii prezente la slujba de ingropaciune cu ce poate fi asemuit un astfel de comportament din partea preotului Emil Galea. Daca nici la slujitorii bisericii noastre nu mai putem gasi alinarea durerilor si suferintelor sufletesti, atunci sa nu ne mai surprinda faptul ca tot mai multe oi, ramase fara pastor, isi cauta alinarea durerilor in alta parte.
Sebastian TRUTA


Azi, la Alba Iulia
Se lanseaza un nou program PHARE
Cele 12,95 de milioane de EURO vor fi destinate exclusiv IMM-urilor

     Azi, la Alba Iulia, in prezenta presedintelui Consiliului de Dezvoltare Regionala Centru - Augustin Presecan (care este si presedintele CJ Alba) si al directorului Agentiei de Dezvoltare Regionala - Simion Cretu, se va lansa Programul PHARE 2000 - Coeziune Economica si Sociala. Programul se va adresa IMM-urilor si va fi pus in practica de Ministerul Dezvoltarii si Prognozei si de cele opt agentii de dezvoltare regionala din Romania. Bugetul se ridica la 12,95 de milioane de EURO, iar sprijinul acordat fiecarui proiect va fi intre 10.000 si 50.000 EURO. Vom reveni cu amanunte. (D.M.)


In mai putin de 12 ore
Un tanăr de 18 ani a incercat de două ori să se sinucidă

     Discoteca "ENERGIE 3000" din Alba Iulia este locul ales de foarte multi tineri, fiind unul din "locurile fierbinti" marcate pe harta distractiilor nocturne din orasul nostru. Din pacate, sambata noaptea, in jurul orei 3.00, adolescentul de 18 ani, H.A. (din Alba Iulia) a ales acest local pentru a face un gest cu totul si cu totul necugetat: el a incercat sa se sinucida, taindu-si venele cu o lama. Plin de sange, tanarul a fost dus repede la Spitalul judetean Alba, unde i s-a acordat ajutorul medical de urgenta, rana fiindu-i suturata si cusuta. Tanarul a fost trimis apoi acasa. Gandurile negre, provocate se pare de o deziluzie amoroasa, l-au impins sa repete gestul necugetat in jurul amiezii de ieri cand prin acelasi act sinucigas a incercat din nou sa-si ia viata. Adolescentul a fost gasit de parinti intr-o balta de sange, fiind dus la Serviciul de Urgenta al Spitalului judetean in soc hemoragic. El se afla internat in stare critica la sectia ATI, fiind sub stricta supraveghere medicala.
Dana MOTREANU


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.